Ingredientele fericirii

ingredientele fericirii
sursa foto: unsplash.com

Ce e fericirea? Dacă ne luăm după DEX, e o „stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.” OK… sună bine, dar parcă, parcă e un pic vag. Dacă ne luăm după standardele sociale, după ce spune mama/tata/mătușa/vecina de la patru, biserica, mass-media, social media… fericirea e de fiecare dată altceva.

Să ai un salariu peste medie, o casă ca în reviste, o mașină, un PS5, vacanțe în Caraibe sau la bulgari (că e mai aproape), să-L simți pe Dumnezeu aproape atunci când te rogi (ori… în cine crezi tu), să ai nu știu ce telefon, să apari la TV, să ai cei mai mulți urmăritori pe Tik Tok. Fericirea e… complexă, mereu diferită.

Așa că, dragilor, recunosc, poate nu a fost cea mai bună idee să scriu un articol despre ingredientele fericirii. Dar, ce să mai fac acum? Ați văzut voi berbec să dea înapoi? Nu prea cred. Așa că, înainte de a continua, o să pun un mic disclaimer: este vorba despre ingredientele înscrise pe rețeta mea de fericire. Știți doar cum e cu rețetele: nu e una la fel! Eu fac negresa într-un fel, prietena mea cea mai bună în altul. Și nicio cafea din lume, de oriunde ar fi ea, nu e la fel cum e cea pe care o face maică-mea acasă, la ibric!

Așa și fericirea e diferită… pentru că și noi punem în ea lucruri diferite. Asta pentru că avem valori și dorințe diferite, suntem atât de complecși încât nu suntem doi la fel din șapte miliarde.

ingredientele fericirii
sursa foto: unsplash.com

Prin urmare, ingredientele fericirii... by me

Cred că înainte de a enumera ingredientele fericirii, ar trebui, poate să ne gândim de unde vine ea. Desigur, am auzit de n-șpe mii de ori că ea vine din lucruri simple: zâmbetul unui copil, o plimbare în parc, o înghețată din aia ieftină la vafă servită în compania potrivită. Dar, hai să fim sinceri, ea vine și din lucruri mai… mari. Sau ce, plânge careva pentru că primește o mărire de salariu ori are o mașină nouă? Nu prea cred.

Problema apare atunci când vrem să obținem fericirea cu orice preț, atunci încep să ne scape din vedere lucrurile cu adevărat minunate pe care le avem deja. Multă vreme, până să îl găsesc pe A., am crezut că fericirea înseamnă neapărat să ai o relație. Așa că m-am aruncat nu o dată cu capul înainte (tot berbec style, da) și am făcut unele alegeri poate mai puțin înțelepte. Apoi cine plângea? Tot Dienuța. Și, în toată amărăciunea aia nu mai reușeam să văd frumosul din viața mea: familia, prietenii. Refuzam să cred că există și alte lucruri care să mă facă să mă simt împlinită.

Oh, în fine, important e că am ieșit din gaura aia. Acum sunt un om care se bucură din practic orice (poate mai mult din anumite lucruri), râde zgomotos și nu face altceva decât să radieze de pozitivitate (după spusele celorlalți, că nu mă laud singură).

Acum, când scriu acest articol fericirea pentru mine este...

...compusă din: serile de film cu A., o carte bună, o excursie, vizitele la părinții mei, la părinții lui ori la țară, să-mi primesc prietenii în vizită sau să merg eu pe la ei, să învăț cât mai multe la noul job, să lenevesc în weekend, cafeaua de dimineață, să ascult muzică, să scriu. Lucruri despre care am mai scris, nu sunt o persoană atât de schimbătoare.

Fericirea mea e simplă pentru că nici eu nu sunt cine știe ce sofisticată, mă (vorba cântecului). Așa că pentru mine rețeta fericirii e una din ingrediente ușor de găsit și absolut necostisitoare. Mi-e de ajuns cu câte un gram din tot ce am scris mai sus în fiecare zi pentru a supraviețui.

Și de ce să-mi doresc mai mult decât atât?

ingredientele fericirii
sursa foto: pexels.com

Eh, dar întrebarea îmi rămâne mie ca temă. Cine știe, poate la un moment-dat când creierul o să mă întrebe „qu’est-ce que vous avez préparé pour aujourd’hui?” atunci când o să vreau să scriu ceva aici o să-mi vină în mine subiectul.

Vouă vă las o altă întrebare pe care, probabil, o anticipați: care sunt ingredientele fericirii voastre? E la fel de simplă versiunea voastră de rețetă? Sau e mai pe stil fine dining?

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: