Cuprins
Bună, eu sunt Ana și mereu am fost pasionată de design! Încă de mică desenam pe tot ce-mi ieșea în cale – fie că vorbim de hârtie, fie că vorbim de pereții casei. Am iubit atât de mult să-mi imaginez orice de la haine la mobilă încât mereu am căutat să merg pe această cale, îndreptându-mi studiile în această direcție.
Dar, cum opțiunile în România erau puține la vremea aceea, drumurile m-au purtat pe meleaguri britanice. Acolo, pentru un timp, am o ocupat o funcție destul de importantă într-o companie ce se ocupa cu reciclarea textilelor. Așa l-am cunoscut pe Alex, tot român și el. Totuși, nu asta a fost ce ne-a apropiat. Ne-au unit grija pentru mediu, pasiunea pentru artă și pentru trupa Maroon 5.
În UK, începeam să ne clădim un viitor frumos, colorat în pasteluri. Însă apoi au venit în valuri pandemia, Brexit-ul, grijile și dorul. Așa că am decis să ne întoarcem.
La început, ne simțeam ca picați pe altă planetă, totul ne părea diferit. Dar, într-o seară, după ce amândoi am realizat că eșuaserăm lamentabil la toate interviurile de angajare la care participasem, am realizat că trebuia să căutăm altă cale. Ne-am făcut calculele și am realizat că aveam ceva bănuți. Știam că puteam atrage și ceva fonduri europene.
Așa că am început să ne gândim la o afacere sustenabilă, să facem ceva în slujba mediului, așa cum făcuserăm în Anglia. Am decis să rămânem în zona reciclării de textile. Însă am ales să mergem mai departe, utilizând chiar noi materialele obținute. Așa, eu mă puteam întoarce la design, iar Alex își putea duce pasiunea pentru DIY* la alt nivel. Astfel că am decis să realizăm ceva ce nu prea se găsea în România, o mișcare un pic îndrăzneață, dar cu potențial: mobilier din paleți! Apoi, ne-a venit ca prin minune și numele ideal pentru Business: Utopia ZeroW, unde „w” vine de la waste*.
Frisomat - partenerul care ne-a transformat utopia în realitate
După ce ne-am creat planul de afaceri, următorul pas a fost să ne construim un loc unde să ne desfășurăm activitatea. Ne-am orientat către opțiunea de a construi o hală metalică. Ni s-a părut opțiunea cea mai potrivită visului nostru. De ce? Pentru că la o simplă căutare pe net, am aflat de Frisomat, o companie belgiană care operează în România de 25 de ani, destul de aproape de noi, la Piatra Neamț.
Ei oferă servicii complete: de la realizarea proiectului de hală metalică, la producție, livrare și construcție. În plus, asigură și garanția halelor construite.
Practic, primul pas al visului nostru putea fi realizat într-un timp destul de scurt și cu zero griji pentru procesul de construcție, dar mai ales pentru viitor!
Probabil datorită acestei palete complete de servicii, au devenit partenerul de încredere pentru 889 de antreprenori români, halele construite de ei însumând peste un milion de metri pătrați.
Dincolo de aceste aspecte, motivul principal pentru care i-am ales a fost demersul lor pentru sustenabilitate și grijă pentru mediu pe care au mers încă de la înființare. Cum au făcut asta? Ei bine:
- Folosesc materie primă 100% reutilizabilă;
- În procesul de producție, prin procesul de pre-proiectare și pre-fabricare se reduc pierderile tehnologice, iar dacă se întâmplă să rămână ceva oțel în urma procesului de producție, acesta se întoarce la furnizorii lor pentru a fi re-utilizat.
- Halele sunt proiectate pentru a fi durabile și rezistente, cu costuri de mentenanță aproape zero pe durata de viață asigurată de 50 de ani.
- Optimizarea integrală a transportului încă din faza de proiectare;
- Utilizează în proporție de 67% energie regenerabilă, acoperișul fabricii fiind acoperit în totalitate de panouri solare.
Cei de la Frisomat sunt ca noi, iar cine se aseamănă se adună! Și noi, și ei suntem conștienți că e important să avem grijă de planetă, doar una avem și ține de noi să ne creăm un mediu sănătos pentru prezent, dar mai ales pentru generațiile viitoare!
Hala noastră à la Frisomat
Cum ne așteptam, visul nostru a căpătat repede o formă – una de hală, cu două etaje și acoperiș în două ape. La primul nivel avem zona de producție și depozitul, iar la nivelul superior – birourile. Inspirați de Frisomat, am montat și un sistem de panouri solare, pentru a folosi energie verde într-o proporție cât mai mare, scopul nostru fiind să devenim zero waste pe toate planurile.
Ba mai mult, partenerii noștri ne-au înțeles această dorință și ne-au realizat o hală bine-izolată pentru a economisi astfel cât mai multă energie, sporind eficiența termică a clădirii. Astfel, nu doar că ne bucurăm de un mediu confortabil datorat izolației realizate dintr-o combinație de vată minerală și panouri sandwich, suntem și responsabili!
Să mai spun și de aspectul ei? Normal că da, doar e pasiunea mea! Frisomat construiește hale personalizate nu doar din punct de vedere tehnic, ci și coloristic. Astfel, am ales un verde intens, proaspăt care să sugereze grija și interesul nostru pentru prezervarea naturii. Nici nu se putea altfel, sunt convinsă!
Utopia ZeroW - câtă pasiune încape într-o hală metalică?
Au trecut abia trei luni, eu și Alex lucrăm cu spor mai mult la parter, decât în birourile de la etaj. Ne place să ne implicăm, să facem lucrurile cu mânuțele noastre, cu dăruire, cu iubire. Dar, sigur, avem și ajutoare. Am început cu o echipă de zece oameni, apoi au venit încă zece și estimăm că în curând vom ajunge la 50!
Da, Utopia ZeroW crește frumos și rapid, mai ceva ca Făt-Frumos! Ba chiar nici nu mai e o utopie, e o certitudine! Oamenilor le place conceptul nostru: mobilier din paleți și textile reciclate. Am început cu un pat, apoi o canapea, apoi o bibliotecă și am ajuns să facem cu greu față comenzilor!
La început, ne-a fost mai greu să facem rost de materie primă. Am încheiat colaborări cu niște firme pentru paleți a primi paleți uzați, dar cu textilele… a fost o întreagă epopee. Ce ne-a salvat în cele din urmă, a fost o campanie pe care am creat-o pe Facebook prin care oamenii din toată țara ne puteau oferi nouă hainele extrem de uzate care nici nu mai puteau fi donate. În schimb, noi le-am oferit posibilitatea de a participa la o tombolă cu premii. Apoi, după ce am câștigat această notorietate, am mai câștigat o victorie: am reușit să convingem o companie de tapițerie auto să ne dea nouă resturile lor textile!
Ah, totul merge ca pe roate, depozitul e tot mai des plin și mâinile nu ne mai prididesc. Însă suntem fericiți. Dovedim că se poate și în România, trebuie doar să visezi, să-ți cauți partenerii potriviți și să începi!
Planuri pentru un viitor și mai sustenabil
Desigur, asta nu înseamnă că ne oprim aici! Inspirați de Frisomat, deja căutăm opțiuni pentru a re-introduce în circuit pierderile rezultate în urma proceselor noastre tehnologice, îndeosebi a rumegușului. Da, noi credem în puterea economiei circulare, putem spune chiar că ne-a devenit un soi de religie secundară.
Vrem să ne extindem și gama de produse. Alex se gândește să facem și ceva decorațiuni din metal, dar rămâne de văzut de unde îl vom colecta. Până atunci, mai avem altele de realizat:
- O nouă campanie de colectare de textile, de data aceasta am realizat și un parteneriat cu un important retailer din domeniul fashion care va oferi vouchere tuturor celor ce vor alege să participe;
- Construirea unei noi hale, evident, tot Friso-sustenabilă, în care să ținem ateliere pentru copii și cursuri de ecologie și protecția mediului;
- Vrem și un depozit nou pentru a-l elibera pe cel existent, mărind astfel spațiul ce poate fi afectat producției;
- Montarea a încă 5 panouri solare și a unui sistem de filtrare a apei de ploaie pentru a o folosi la baie.
Sincer, nu mă așteptam ca totul să meargă atât de bine! Când eram proaspăt întorși în țară, chiar ajunsesem pe marginea depresiei. Nimic nu părea să funcționeze altfel decât anapoda. Începusem să-mi amintesc toate motivele pentru care plecasem din țară îngropându-mi toate visele și să voiam tot mai des înapoi la viața mea londoneză.
Dar, uite-mă acum! Sunt alături de bărbatul vieții mele, în țara noastră. Facem amândoi ce ne place și avem și succes! Ba mai mult, într-o țară în care ecologia e ultima grijă, noi reușim să o aducem în prim-plan. Deci, se poate și la noi! Se pot realiza și altfel de afaceri, „verzi”, cu un impact pozitiv asupra mediului, dar și a economiei! E nevoie doar de îndârjire, o atitudine pozitivă și de partenerii potriviți!
Sustenabilitatea este echilibrul dintre mediu, economie și etică.
Allie Frownfelter
*waste = (aici) deșeuri
*DIY = Do It Yourself, acronim utilizat pentru a defini proiectele de bricolaj, decorațiuni interioare, reparații realizate fără a apela la specialiști.
Articol scris cu responsabilitate și minim de resurse energetice consumate pentru SuperBlog 2021, proba nr. 12.
8 Comments
E clar! Tu TREBUIE sa câștigi de data asta. Mai, Dienushkisa, tu ești un izvor nesecat de idei! Îmi place mult – un subiect aparent gol dpdv al creativității și tu l ai dat și p asta gata. Și nu oricum. Felicitări! Te pup!
Mulțumesc, Mire, fac și eu ce pot ❤️
Foarte inspirat si frumos scris! I can relate la fragmentul final cu intoarcerea in tara. Am avut aceleasi sentimente.
Mulțumesc ❤️ Mă bucur că început să îți revii 🤗
Un articol jucaus, antrenant, dinamic ca si tine si cu o idee faina. Mult succes Dia mea draga!
Mulțumesc, Oni <3 !
Cel mai bun exemplu pentru a convinge pe cineva să recicleze! Bravo, Diana! Mult succes!
Mulțumesc ❤️