Am grijă de natură așa cum am grijă de mine: cu Farmec

grija de natura cu farmec
sursa foto & edit: Canva Pro

Cuprins

Ecologie, sustenabil, economie circulară – știu, sunt cuvinte mari,  cuvinte pe care poate nu le înțelegem.

Când eram mică acestea erau doar un 10 în plus pus de profa de geografie deoarece cumpăram revista Terra și aduceam maculatură. Eh, vremuri!

Nu mai știu exact când a început să mă intereseze aspectul acesta, dar cert e că s-a întâmplat. Probabil odată cu vârsta am început să conștientizez anumite lucruri. Am început cu un gest mic: un PET aruncat în toneta de reciclare. Am continuat cu altul: nu am mai lăsat aparatele electronice în priză când nu erau folosite. Am continuat cu gesturile acestea aparent banale până în ziua de azi când pot spune cu mândrie că am grijă de natură așa cum am grijă de mine.  Fac asta conștientă că e singurul mod în care putem avea grijă de mediul înconjurător acum, în ceasul al doisprezecelea.

Însă nu pot face totul de una singură! Cu o floare nu se face primăvară. Recent am citit undeva că Pământul are un al șaselea ocean: cel de plastic. Știți în cât timp se descompune o simplă pungă? În 10-20 de ani! Dar, să nu vorbim doar despre plastic! Să vorbim despre emisiile de gaze, despre defrișări, despre consumul irațional de apă! Sunt multe de zis, dar totul poate fi rezumat astfel: ne ucidem singuri planeta. E cazul să facem ceva, e momentul să acționăm! Așa că, aleg să scriu acest articol care sper să inspire câți mai mulți oameni!

Pământul e singurul lucru pe care îl avem cu toții în comun.​

grija de natura cu farmec
sursa foto: Canva Pro

Am grijă de natură, de mine și de casă

A avea grijă de tine nu e neapărat un act egoist

Am învățat să am grijă de mine încă din adolescență. Am învățat să citesc etichete, să înțeleg fiecare ingredient în parte, chiar și pe cele cu denumiri mai complicate. Știu ce produse să aleg și de care să mă feresc, am devenit un soi de enciclopedie a produselor cosmetice.

Mulți dintre voi știu deja: am crescut cu Farmec și produsele lor. Le-am ales mereu încrezătoare în compania care de peste 130 de ani are grijă de tenul femeilor din țara noastră. Nu mă dezamăgesc niciodată și când lucrurile o iau cu adevărat razna, pudra de argilă pentru tratamente cosmetice Aslavital e eroina mea! La fel de mult iubesc și apa micelară pe bază de ulei de Trandafir Sălbatic care dintr-o mișcare îmi curăță tenul chiar și de cel mai rezistent machiaj!

Și ce mai pot spune de crema hidratantă de zi cu SPF10? E divină! Îmi super-hidratează pielea, o protejează de radiații și corectează micile imperfecțiuni precum ridurile. E un vis!

Dar, cum vă spuneam, am grijă și de natură, nu doar de mine! Fac asta refolosind ambalajele. Am clătit bine-bine o sticluță de apă micelară, am umplut-o cu ulei de măsline și un amestec de ierburi mediteraneene. Am lăsat la macerat 3-4 săptămâni și… voilà: am obținut un spray cu ulei aromatizat tocmai bun pentru salate. La fel, am transformat câteva borcane în care se afla cremă hidratantă în recipiente pentru stocat condimente. Cine spunea că ambalajele sunt de unică folosință? Cu puțină imaginație, le putem da o nouă viață!

De asemenea, recent am realizat, că alegând un produs românesc avem grijă de natură fără a ne da neapărat seama de acest lucru. Cu cât lanțul de aprovizionare e mai scurt, cu atât se reduc emisiile de carbon, iar stratul de ozon e fericit!

Îngrijirea casei cu extra-grijă pentru mediu: gama Nufăr Verde

grija de natura cu farmec
sursa foto: Farmec, Canva Pro, edit: Canva Pro

Dacă a avea grijă de mine a fost un lucru pe care l-am învățat ușor, grija față de casă a fost ceva cu totul diferit. Cui îi place șmotrul, până la urmă?

Dar, n-am avut de ales, a trebuit să mă conformez. Nu puteam trăi în mizerie precum Sărmana Maria, sigur nu venea vreun Luis Fernando de la Vega să mă salveze. Viața reală nu funcționează așa. Am învățat tot ce am putut de la maică-mea, iar ea a avut grijă să strecoare printre sfaturi și câteva lucruri mai prietenoase pentru mediu:

Dar, am mai învățat și singură unele chestii. De pildă, folosindu-mi cunoștințele în limbajul etichetelor, recent am ales produsele din gama Nufăr Verde (tot de la Farmec) pentru curățenia casei. Aceste produse sunt bazate pe principii active naturale biodegradabile, putând fi astfel deversate în natură. Mai precis, aceste produse conțin ingrediente precum: extract de mușețel, acid citric, parfumuri hipoalergenice, glicerină,  sulfat de sodiu. Produsele din această gamă conțin agenți care curăță toate încăperile locuinței, inclusiv decorațiunile, instalațiile sanitare și a vesela. Dar, partea cea bună e ca fac asta fără a fi nocive pentru mediu!

Reciclare cu Farmec, evident!

grija de natura cu farmec
sursa foto: Farmec, edit: Canva Pro

Desigur, nu pot să vă scriu despre grija pentru mediul înconjurător, fără a vorbi și despre reciclare. E un subiect tot mai dezbătut, apar tot mai multe centre specializate, companiile mari o pun în  centrul campaniilor lor de CSR, dar cam atât. Oamenii trebuie stimulați, nu doar educați! Un demers interesant și cu rezultate frumoase în acest sens este campania Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine lansată de Farmec. Aceasta a fost lansată în 2020 în cinci magazine de brand din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Oradea, încheindu-se cu peste 5200 de ambalaje reciclate.

Văzând aceste rezultate, Farmec a decis ca începând cu aprilie 2021 să extindă campania în toate cele 8 magazine Farmec și 22 de magazine Gerovital, precum și magazinul în franciză din Pitești.

Care e mecanismul campaniei? Nimic mai simplu! După ce ați folosit un produs aparținând brandului, vă asigurați că ambalajul este curat și apoi prezentați-vă cu acesta la punctul de colectare amplasat într-un magazin Farmec sau Gerovital. Sunt acceptate ambalajele de hârtie și carton, de metal (doze de spray) de plastic (sticluțe de șampon, gel de duș sau ale produselor de curățenie din gamele Nufăr și Triumf) și  de sticlă (borcane de cremă). Așa începe circuitul de reciclare cu Farmec:

 

grija de natura cu farmec
infografic creat în Canva Pro

Pentru că am devenit conștientă de importanța reciclării și a repunerii în funcțiune a diferitelor obiecte, aș fi făcut asta oricum. Chiar am tot căutat opțiuni de a recicla în Pitești, căci, știți cum e: deși noi aruncăm gunoiul selectiv, tot în aceeași remorcă ajunge.

Însă știți care e partea cea mai bună la campania de CSR lansată de Farmec? Faptul că de fiecare dată când alegem să reciclăm un ambalaj, primim o ștampilă pe un card de fidelitate, iar atunci când strângem patru avem un produs cadou! Așa sunt stimulați și cei care nu vedeau neapărat importanța reciclării, iar cifrele vorbesc de la sine! S-a ajuns deja la impresionanta cantitate de 50.000 de ambalaje reciclate, cele mai multe fiind colectate din Cluj – 15.700, București – 6580 și Brașov – 6272. Important, însă, e că dincolo de cantitate facem pași spre bine, spre normalitate!

Eu, deși sunt marea adeptă a shopping-ului online, chiar am ajuns să vizitez mai des mall-ul din Pitești datorită campaniei de reciclare. Îmi place să îmi aduc contribuția la diminuarea risipei, îmi dă un sentiment tare plăcut de siguranță și bucurie că fac ceea ce trebuie și ce ține de mine!

Provocarea mea pentru voi

grija de natura cu farmec (
sursa foto: Canva Pro

Am cam vorbit mult despre mine și despre alegerile mele ecologice și… pline de Farmec. Aș putea spune că așa cum ne-am obișnuit cu sintagma „Gerovital – Doctor în frumusețe”, poate că în curând îl vom vedea și ca un ecologist convins! Dar, până atunci, vă provoc și pe voi să începeți să faceți alegeri ceva mai… eco! Ori, dacă ați pornit deja pe această cale a responsabilității pentru mediu, nu ezitați să vă împărtășiți sfaturile într-un comentariu!

Schimbarea e în mâinile noastre!

Nu e zi în care să nu ai un impact asupra mediului în care trăiești. Ceea ce faci, face diferența, așa că trebuie să decizi ce fel de diferență vrei să faci.

Articol scris pentru SuperBlog 2021, proba nr. 24 – penultima.

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și de două ori pe lună vei primi vești de la mine despre articolele de pe blog și conținut exclusiv!

Please wait...

Mulțumesc! Ne vedem în inbox!

© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: