Nu lăsăm visele să se surpe

nu lăsăm visele să se surpe

Sărbătorile bat la ușă. Toți și totul se îmbracă în haine de sărbătoare: oamenii, străzile, copacii, clădirile. Forfotă mare și prin magazine, de parcă doar despre asta ar fi Crăciunul. Dar, nu! Nu e deloc despre cadouri cât mai fancy.

Crăciunul e despre a fi aproape unii de ceilalți, de a ne ajuta, încuraja, sprijini. Crăciunul e despre familie și căldura ei.

Crăciunul e și despre bucurie, acesta ar trebui să fie sentimentul predominant! Însă pentru o familie din Gilău, județul Cluj, perspectiva sărbătorilor de iarnă  nu e tocmai roz. Așa că, dragilor, permiteți-mi să vă spun o poveste cât se poate de reală pe care vă rog s-o citiți cu sufletul și, dacă se poate, să acționați!

Cea mai neînduplecată familie din Cluj

Poate voi o știți deja pe Marina Neciu. Eu am aflat despre ea de la Mona și am rămas mai mult decât surprinsă de puterea și îndârjirea de care ea și familia ei dau dovadă!

Marina este singura mamă, raportată, din România cu trei copii cu autism. Și vorbește asta deschis, în serialul Viața cu autism de pe site-ul Totul despre mame și în seria de articole Ieșirea din autism de pe Eva.ro. Totodată, ea lucrează, dar se ocupă și de terapia copiilor, căci în România costurile sunt după cum vă imaginați… mari până la cer!

„Ca să înţelegeţi pe deplin, trebuie să ştiţi că în România este cvasi imposibil să decontezi terapia pentru un copil autist. Ca să decontezi două-trei ore pe lună la cel mult 42 de lei pe oră, trebuie să duci copilul la un medic psihiatru în contract cu CAS, care să dea o recomandare scrisă către un cabinet psihologic, la fel, în contract cu CAS. Dar ora costă cel puțin 50 de lei şi cel mult 100 sau 120 lei, depinde de oraş.”

Tatăl copiilor, Gyuri, și-a asumat rolul de gospodin: se ocupă de casă, dar și de cei mici cât Marina este plecată. El este înregistrat la primărie ca însoțitor. Astfel că, pentru toate cheltuielile, ei contează pe un salariu și alocații.

Auspiciile par destul de gri. Însă, remarcabil e că băiatul cel mare, David-Andrei, în vârstă de 14 ani reușește să meargă la școală alături de copiii neurotipici* și a absolvit clasa a VI-a cu media 9.35. În timpul liber, el se ocupă de frățiorii lui mai mici, George și Ilinca, supraveghindu-le joaca din jurul casei ori ducându-i în parc.

Anul trecut, o mână de oameni impresionați de povestea lor au decis să-i ajute să-și consolideze casa, căci acoperișul se stricase și stătea să se prăbușească. Cu banii strânși, familia Neciu nu doar că a reușit să repare acoperișul căsuței lor de 40 mp (!), dar au reușit să o și mansardeze creând astfel o cameră în care David să se poată pregăti în liniște pentru examenele ce au să vină.

Însă în timpul lucrărilor au avut probleme, au rămas și lucruri de finisat, iar banii s-au terminat.

Anul trecut înainte de Sfânta Maria, în august, meșterii erau în timpul procesului de fixare al învelitorii pe casă. Și nu era încă toată tablă pusă sus.

Nu am chemat oamenii la lucru în zi de mare sărbătoare și a plouat aproape 2 zile torențial. A curs apă și prin becuri în bucătărie, baie și cămară. Tavanele nu erau oricum cine știe ce. La vreo 48 de ore după ploi, tavanele au mucegăit. M-am rugat că niciodată atunci, să nu facă copiii vreo alergie, vreun astm. Nu au făcut. Dar tavanele sunt mucegăite și azi, doar că s-au uscat.

Pe unde meșterii au fost neglijenți și au călcat deasupra pe pod între grinzi, se vede jos. A căzut tencuiala de pe tavane și am fixat porțiunile respective cu plăci de MDF că să limităm dauna și pericolul. Deși, când țopăie Ilinca sus, mă uit cu groază la tavan.
Podele sunt la fel, praf și pulbere, așa am cumpărat casă, atât am putut, sunt 14 ani de când plătesc rate la ea.

Evident, de unul singur Gyuri nu ar putea face totul, iar ajutorul de orice fel costă (din păcate). Așa că, vă rog să le aducem o bucurie în această perioadă și să îi ajutăm după posibilitățile fiecăruia! Orice donație e bine-venită în conturile:

Date bancare:

RON RO66BTRL01301201398873XX
EUR: RO21BTRLEURCRT0039887301

Beneficiar: Marina Neciu

Revolut: @marina9url

Din puțin se face mult, iar binele făcut se întoarce întotdeauna înzecit! Deci, ce spuneți, facem o mică minune de Crăciun?

*copiii neurotipici sunt copiii așa-zis „normali”

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021