3 ingrediente ale succesului în SuperBlog 2021

3 ingrediente ale succesului superblog 2021 cover
sursa foto: rawpixel, edit: canva pro

Cuprins

Nici acum nu îmi vine să cred! Deși m-am știut cocoțată în vârf de clasament încă de la a treia probă și nu am mai coborât de acolo. Da, numele meu e acolo sus: pe prima poziție cu 2447 de puncte și eu tot simt nevoia să fiu ciupită de cineva. Sunt cam aeriană acum că scriu aceste rânduri, dar știu că trebuie să cobor cu picioarele pe pământ. Sâmbătă e gala și trebuie să-mi pregătesc speech-ul și să găsesc o metodă de a-mi stăpâni emoțiile.

Cred că oricine intră în hora SuperBlog are dorința de a câștiga. Mereu am vrut asta, chiar dacă la prima participare eram cam bezmetică și nu știam pe ce lume sunt. Dar, când totul se termina, mă simțeam cumva ușurată: mai puteam participa la o altă ediție, apoi la alta și tot așa. Până la urmă, SuperBlog a fost mai mult decât un concurs pentru mine! Mi-a fost școală, mi-a fost refugiu atunci când lumea mi se prăbușea, m-a și enervat uneori (mai ales în serile cu efcinciuială până în zori)… SuperBlog e un drog, da, dar din categoria celor legale, unul care-ți chiar face bine.

Însă la gala trecută, Georgina mi-a spus ceva care m-a trezit la realitate. Bine, cumva știam asta în sinea mea, dar negam cu atâta vehemență încât nu avea cum să iasă la suprafață. Eram deja clasată a doua oară pe locul 2 și, da, era mișto că din nou fentasem trofeul și mai puteam participa la încă o ediție întreagă. Însă, așa cum mi-a spus și Georgiana, situația putea deveni frustrantă. De fapt, devenise deja. Scriam mâncată de burnout, dădeam tot ce aveam mai bun de câteva ediții încoace și totuși… ceva nu ieșea. Trebuia să schimb foaia, dar… cum?

3 ingrediente ale succesului superblog 2021
sursa foto: pexels

Am început ediția la fel ca întotdeauna: dornică să dau ce e mai bun. Am scris la primele probe și am obținut rezultate bune, dar, la un moment-dat mi se părea că mă apropii iarăși de derivă.

Atunci mi-am luat din nou la puricat analizele SWOT pe care le făceam la finalul edițiilor anterioare și am observat că mereu lăsam ceva nerezolvat. Mă implicam prea mult în grup și, de fiecare dată când cineva avea de comentat cu privire la notele unei probe (mai ales dacă eu luasem o notă mare), absorbeam totul ca un burete. Trebuia să mă detașez. Așa că am făcut fix asta, conștientă că poate e o decizie drastică / nepopulară /  ambele. Însă am făcut-o pentru mine. Sigur, în grup mai afli una-alta despre probe, dar… am considerat că în acel moment cel mai bun lucru era să mă bazez doar pe intuiția mea.

Dar, dincolo de asta, în rețeta succesului în SuperBlog 2021 cele mai importante ingrediente consider că au fost altele!

Rețeta succesului în SuperBlog 2021: ingrediente principale

1. Pasiune: o metodă de abordare un pic diferită

3 ingrediente ale succesului superblog 2021
sursa foto & edit: canva pro

De când mă știu am adorat scrisul. Am început cu poezii puerile, banale, dar ce poți să-i ceri unui copil de clasa a II-a? Am continuat și… rezultatul îl vedeți și voi aici, ori pe Illusion’s Street. Însă, în ultimele ediții SuperBlog cumva am greșit. Nu prea am mai scris ca mine. Deși știam că articolele din competiție trebuiau să aibă ca scop crearea de brand awareness, uneori insistam prea mult pe modelul AIDA folosit în copywriting. Alteori, îmi sacrificam articolele pentru SEO.

Ce am făcut diferit de data asta? Am scris ca mine. M-am focusat pe storytelling, pe analogii inedite, pe surse de inspirație din pop culture /  mitologie /  locuri vizitate în viața reală. Sigur, nu am neglijat nici SEO, majoritatea articolelor mele având între 85-97 scor Rank Math. Sigur, nu toate sunt perfecte și poate mai am greșeli de optimizare în unele, dar în SuperBlog întotdeauna creativitatea primează.

Rezultatul: din 25 de probe, am obținut 17 premii, după cum urmează:

3 ingrediente ale succesului superblog 2021 (3)
sursa foto: rawpixel

Câteva lucruri cu care puteți voi rămâne din experiența mea

Și, cam atât despre scris și pasiune, trecem la…

2. Concentrare: cum mi-am pus totul în ordine

3 ingrediente ale succesului superblog 2021
sursa foto & edit: canva pro

Desigur, cred că mulți așteptați subiectul „organizare”. Ei bine, ediția asta cuvântul cheie a fost: concentrare. Am scris cu telefonul în altă cameră și cu auto-impunerea (sper că e un cuvânt) de a nu deschide niciun alt tab atunci când scriu. Asta pentru a minimiza distragerile. În același timp, m-am folosit la maxim de Evernote – o aplicație de care am devenit dependentă pentru luat notițe și nu numai care se sincronizează în timp real, așa că o folosesc și pe telefon și pe laptop cu încredere.

Fiecare probă a avut „caietul” ei în care am adunat:

3 ingrediente ale succesului superblog 2021

Așa am putut scrie fără distrageri și fără a fi măcar nevoie de a schimba tab-urile. Nu vreți să știți ce bine a fost!

De asemenea, ce am mai făcut diferit în ediția aceasta a fost că am folosit preponderent Canva. În alte ediții mă străduiam să folosesc și alte tool-uri care nu erau neapărat la fel de user friendly. Însă, până la urmă, rezultatul e important și de ce să nu folosesc ceva la care am devenit as? Am mai exersat de câteva ori și cu Breakout Clips, o unealtă pe care încă o descopăr, dar care e ușor de folosit. La fel, pentru teste, după multe încercări am ajuns la Involve.me. 

Cum spuneam și în podcastul Vocea Superblog, toți scriem bine, așa că uneori trebuie să ne surprindem sponsorii cu ceva. Primul lucru e o abordare diferită, al doilea, aspectul vizual. Însă eu am căutat să simplific, să economisesc timp și să folosesc resurse ușor de folosit dar care să aibă un impact WOW! Eu zic că mi-a ieșit și asta! Pentru mine e important ca atunci când creezi un vizual sau orice alt element extra, important e să-l creezi ușor, altfel obosești / te enervezi /  ambele și nu-ți mai iese nimic cum trebuie.

3. Perseverență: fără muncă și mindset-ul potrivit nu ajungi nicăieri

3 ingrediente ale succesului superblog 2021
sursa foto & edit: canva pro

Desigur, toate acesta nu ar fi nimic fără perseverență! Am muncit mult pentru SuperBlog 2021, chiar mai mult decât în alte ediții. La fiecare probă am venit cu altceva. Nu m-am temut să testez abordări noi și nici să șterg articole și să iau totul de la 0. Asta a însemnat, desigur, să renunț uneori la anumite lucruri cum ar fi ieșirile cu prietenii, ori au fost seri în care am preferat să las cina în seama lui Food Panda pentru a putea scrie în voie.

Totodată, deși îmi propusesem să mai vin și cu alt gen de articole, am renunțat rapid la ele. Am renunțat inclusiv la jurnalele de SuperBlog cu care vă obișnuisem de trei-patru ediții încoace. Asta pentru că am vrut ca focusul meu să fie direcționat doar articolelor din competiție.

De asemenea, cum mă știu că am o încredere în sine variabilă, a trebuit să iau măsuri pentru a duce totul la bun sfârșit. Mi-am creat două liste în Evernote: „Atuurile mele în competiție” și „De ce merit să câștig”. De fiecare dată când mă simțeam la pământ, revedeam listele și încercam să mai adaug cel puțin încă un element în fiecare. Exercițiul acesta mi-a fost extrem de benefic, reușind să-mi limpezesc mintea, să-mi am obiectivul în față și încrederea că-l pot realiza.

Și un secret

3 ingrediente ale succesului superblog 2021
sursa foto: pexels

Desigur, nu aș fi ajuns aici fără toți oamenii care m-au susținut. Fie ei bloggeri ori persoane care pur și simplu mă citesc. Aș putea menționa și câteva nume, dar îmi e sincer teamă că o să uit pe cineva. Vă știți voi, la fel cum probabil știți că vă mulțumesc fiecăruia în parte!

În special le mulțumesc fetelor mele, celor care mi-au fost și îmi sunt alături. Nu mereu sunt cea mai drăguță persoană, vorba lui Velea „am defecte, n-am efecte speciale”. Poate uneori, pe lângă bucurie, am avut și un strop mic de invidie când ele reușeau un punctaj mai bun decât al meu, asta pentru că sunt om, e normal (zic), dar mai ales pentru că și ele sunt speciale și au je ne sais quoi-ul lor diferit de al meu pe care eu nu îl pot emula.

Dar, asta nu înseamnă că invidia a fost mai mare ca bucuria, dimpotrivă! A fost total invers și după ce am analizat totul la rece, oricum doar bucuria a rămas. Sunt berbec, ce vreți?

În altă ordine de idei, important e să ne înconjurăm de oamenii potriviți. Indiferent de câtă încredere avem în noi, de cât de mult muncim, ei fac diferența!

La final

Module și aplicații pe care le folosesc în blogging
sursa foto: pexels.com

Am scris cam mult, dar sper să fi ajuns până aici cu toții! Sper să vă fi fost de folos! Însă nu pot încheia fără a le felicita pe fetele de pe locurile IV, III și II:

Îi felicit și pe Claudia și Albert pentru încă o ediție încheiată cu succes!  Și, de asemenea, îi felicit pe toți cei care au dus SuperBlog 2021 până la final, e un lucru mare!

Și, gata, de acum „blogger partener” scrie pe mine, iar scopul meu va fi să ajut fiecare membru al comunității SuperBlog să se autodepășească. Deci dacă aveți întrebări, știți unde mă găsiți!

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și de două ori pe lună vei primi vești de la mine despre articolele de pe blog și conținut exclusiv!

Please wait...

Mulțumesc! Ne vedem în inbox!

© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: