Gândurile mele despre Oameni la pescuit

oameni la pescuit

Cuprins

O să vă mărturisesc ceva: din lipsă de timp, mi-am propus să nu mai scriu recenzii ci doar retrospective. Însă voi mai face câte o excepție din când în când pentru acele cărți care vor mișca ceva în mine. Și, uite, încep anul deja cu o excepție: cel de-al doilea roman al Alinei Șova – Oameni la pescuit.

Adevărul e că după prima ei carte, Două linii roșii, am cam rămas în expectativă (bine că nu cu ochii în soare, căci era păcat). Alina Șova are o scriitură fluidă, lejeră, relaxantă ca o zi la plajă și totuși abordează subiecte atât de grele… E clar din start că nici Oameni la pescuit nu a dezamăgit! Ba chiar a dus totul la un alt nivel. Personajele, structura și acțiunea sunt mai complexe, scriitura s-a mai maturizat…

Dar, partea cea mai interesantă mi s-a părut coloana sonoră originală ce acompaniază cartea. Piesa mea preferată a fost Luna, dar și celelalte au fost faine, perfect asortate poveștii. Codurile QR ale pieselor sunt presărate la tot pasul printre capitole, în funcție de stare și de poveste.

Pe scurt despre Oameni la pescuit

Oameni la pescuit e un roman cu un subiect de actualitate: abuzul sentimental și pescuitul de… oameni. În centrul lui se află două femei, Lia și Vilde, din două țări diferite (România și Norvegia), aparent diferite însă unite de aceeași nevoie de a fi iubite. Așa, în viețile lor se insinuează doi bărbați, Guillaume și Leo care par a fi rupți din telenovele. Însă lucrurile nu sunt ceea ce par, iar cele două sunt prinse în nada unei rețele de trafic de persoane.

Scriitoarea vine cu o analiză fină a mecanismelor abuzului emoțional și al tehnicii Lover Boy: „seducție-devalorizare-condiționare-control-abuz”. Practic, Oameni la pescuit e un adevărat semnal de alarmă în această privință. Dar, nu totul e gri în poveste. În antiteză cu aceste relații toxice este prezentată relația părinților Liei – deși banală, ea mai îndulcește poveste și chiar stârnește zâmbete. E un colț de curcubeu pe un cer plumburiu.

Romanul e și un periplu, nu doar un semnal de alarmă. Acțiunea ne poartă prin Miami, prin Caraibe, prin Oslo și ne coboară și lumea miturilor caraibiene și a umbrelor – unde Douenii păzesc pragul dintre cei vii și cei decăzuți.

oameni la pescuit

Cum am citit cartea?

Cu interes, absorbită de cuvinte, de poveste. Alina Șova are un talent rar când vine vorba de descrieri, de sondarea sufletelor celor suferinzi. În același timp, cartea a fost și o provocare – un puzzle constituit din fragmente dintr-un jurnal secret, scrisori, relatări și poveștile fiecărui personaj căci, da, fiecare are demonii săi!

Sigur, poate e nevoie de ceva timp să te dezmeticești și să nu mai ai impresia că ești pasat dintr-un loc în altul, dar merită. În plus, scriitura e atât de plăcută încât cucerește din primele pagini!

Mi-a plăcut și stropul de realism magic, dar și cel de umor neaoș, românesc. Avem de a face cu o carte cu multe ingrediente contopite într-un preparat cu adevărat savuros!

Cine ar trebui să citească Oameni la pescuit?

Eu aș zice că oricine, e o carte ce merită. Însă cred că scriitoarea știe mai bine pentru cine e cartea ei, așa că vă invit să citiți un fragment dintr-un interviu pe care l-a acordat recent:

Cartea se adresează sufletelor călătoare, celor curioși, celor cărora le place să descopere lumi și perspective noi, mai ales în tot ceea ce pare a fi familiar, banal. Un autor pe care îl admir enorm, David Foster Wallace, spunea „Writing is for disturbing the comfortable and comforting the disturbed”. Mă ghidez mult după acest dicton, scriind în primul rând pentru cei tulburăți, abuzați de viață, uitând de frica de a tulbura o realitate peticită din iluzii și etichetări. [...] Mi-am dorit ca această carte să vină ca o oază salvatoare pentru cei ce se simt blocați în propriile lor vieți, de prea multă iubire sau mult prea multă ură. Am scris-o pentru cei blânzi, pentru cei iertători, umili, pentru cei fără de speranță că ar mai fi lumină.

A mai citit cineva romanul? Ori poate aveți de gând? Dați de veste într-un comentariu!

♥D.

 

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021