Cum folosim timpul de fapt? Cele 100 de blocuri de timp

cum folosim timpul
sursa foto: Pexels

Cuprins

Zilele trecute căutam prin arhiva mea Google Photos niște imagini pentru un articol viitor. Voiam fotografii mai vechi și mai noi, așa că am plonjat prin tot ce aveam acolo: o piscină de momente imortalizate de camerele foto ale aproape tuturor telefoanelor pe care le-am avut. Am ajuns, inevitabil, la poze din facultate și chiar din liceu. Ce vremuri, Doamne!

Aveam timp pentru toate și tot, de exemplu, să caut cai verzi pe pereți, să mă cert, să mă împac. Puteam face toate alegerile greșite căci aveam destulă vreme să le repar. Puteam să mă răzvrătesc, puteam să fiu rebelă. Puteam să aleg să fac orice mă tăia capul.

Uneori mă gândesc ce bine ar fi să mă pot întoarce fix atunci, dar cu mintea de acum! Câte nu aș face dacă aș avea acum tot timpul acela în față!

La 30+ nu îți mai permiți atâtea experimente și atâta revoltă împotriva sistemului, oricare ar fi el. Viața ta e într-un punct mult mai stabil ori, cel puțin, îți e mai clar unde te îndrepți decât atunci când erai la 18,19, 20… chiar 25. Dacă mă gândesc bine, totuși, și acum sunt OK cu timpul. Sau… nu?

Privind în urmă, dar și în prezent, realizez că am pierdut mult timp și încă pierd. L-am pierdut și cu discuții fără sens. L-am irosit cu oameni. Am făcut și lucruri care nu îmi aduceau satisfacție ori lucruri din care nu învățam nimic, deci ambele total inutile. Am pierdut timp făcând ce nu trebuie și chiar făcând ce trebuie, urmând protocoale și reguli stupide. Încă îl mai pierd… deci nu, nu stau chiar bine cu timpul. Și, uite, am ajuns într-un punct al vieții mele în care chiar nu mai vreau să-l irosesc!

Deci, cum folosim timpul astfel încât să nu-l irosim? Cum îl împărțim?

cum folosim timpul
sursa foto: pixabay

Cele 100 de blocuri de timp ale lui Tim Urban

OK, am simțit niște sprâncene ridicate din spatele ecranelor, să știți! Însă de data aceasta nu mă refer neapărat la tehnici de time management. Consider că sunt într-un punct în care îmi gestionez timpul destul de bine din punct de vedere al task-urilor pe care le am de îndeplinit la job, în activitățile mele din online ori casnice.

Viața e mai mult decât un lung to do list. Acum ceva timp, am aflat despre teoria celor 100 de blocuri de timp a lui Tim Urban (100 Blocks a Day). Conform acesteia, ne petrecem între 16 și 17 ore fiind treji, asta traducându-se în aproximativ 1000 de minute. Acestea pot fi transpuse grafic foarte simplu printr-un tabel cu 100 de căsuțe, fiecare reprezentând 10 minute din viața noastră. Pe tot parcursul zilei, petrecem câte 10 minute în fiecare căsuță până ce acestea se epuizează șj e timpul să mergem la culcare.

Deci, o analiză a timpului pe care îl avem la dispoziție devine o simplă analiză a unui tabel. Cât timp alocăm pentru muncă? Cât pentru a pregăti cina? De cât timp avem nevoie pentru a urmări știrile ori vreun serial pe Netflix? Cât timp petrecem în compania celor dragi?

Punând totul frumos, în tabel, ajungem să vedem, de fapt, că de multe ori irosim timp pe lucruri neimportante, dar, totodată, el ne permite să ne și reajustăm programele. Dacă o activitate ocupă 2, 3 căsuțe de timp, câtă satisfacție ne aduce? Veți găsi câteva exemple mai concrete de utilizare a acestor unități de timp în animația următoare realizată de Luke Ebert:

Deci... cum folosim timpul? E momentul să regândim strategia!

Având toate activitățile într-un tabel, avem o perspectivă unică asupra modului în care ne petrecem timpul. Ne obligă să ne și gândim dacă e cu adevărat necesar să ocupăm trei celule cu pregătirea cinei / cu lectura / jucându-ne pe consola preferată / vorbind la telefon.

Eu am făcut acest exercițiu. E adevărat, durează, dar merită din plin! Așa am realizat că deși îmi acordam o perioadă de relaxare, ea nu era suficientă. Mă încurcam prea mult cu activități care nu îmi aduceau multă valoare, mai ales în ceea ce făceam online. Sigur, mă foloseam de diverse tool-uri de și trucuri de programare. Însă tot simțeam nevoia de a fi tot timpul acolo, prezentă! Tipicul caz de FOMO, fear of missing out – frica de a pierde ceva. Asta se traducea în ore de scrollat pe Facebook, perioadă în care puteam face orice altceva: citi, învăța un lucru nou, asculta un podcast, alerga, scrie…

Prin urmare, am decis să regândesc strategia și să reduc timpul acesta mort! Așa că am ales să-l redistribui altor activități: scris, citit, cursuri online. Dar, mai ales, mi-am acordat mai multe intervale în care să am grijă de mine: să meditez, să mă reapuc de zumba, să ies la plimbare, să încerc produse de îngrijire noi, să merg mai des la salon, să ascult muzică.

 

cum folosim timpul
sursa foto: Diana Agapova pe Pexels

Am ajuns la concluzia că toți avem același timp. Diferența o face modul în care alegem să îl petrecem!

♥D.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021