Ce am citit în prima lună a lui 2022

ce am citit în prima lună a lui 2022 recomandări cărți
sursa foto: Pexels

Ianuarie a venit și s-a dus de parcă a fost o comentă ce a trecut nonșalantă pe lângă noi. Nu știu cum a fost pentru voi, dar pentru mine  a fost un amalgam de muncă și descoperiri. Însă m-am și relaxat: m-am  plimbat puțin doar cât să-mi limpezesc mintea, am scris și am avut parte de lecturi în mare parte interesante.

Am citit patru cărți în această primă lună, fiecare diferită însă, după cum veți vedea, una a fost mai specială. Eh, fără a mai lungi introducerea, iată lecturile mele din ianuarie (în cazul în care nu le-ați reperat pe Instagram): Oameni la pescuit de Alina Șova, Anomalia de Hervé Le Tellier, Be Branded de Dana Lupșa și Unul câte unul de Ruth Ware. Acum cred că e cazul să vă fac cunoștință cu fiecare în parte!

 

Cărțile lui ianuarie 2022

Oameni la pescuit de Alina Șova

Am scris deja un articol cu privire la gândurile mele despre Oameni la pescuit. Ce vreau să subliniez e că Alina Șova nu a fost vreo revelație pentru mine, știam ce poate încă de la romanul ei de debut – Două linii roșii. Însă ce m-a bucurat a fost să descopăr cât s-a maturizat, scriitoricește vorbind, în anii ăștia în care nu a mai publicat.

Oameni la pescuit are un subiect dur, de actualitate: abuzul sentimental și traficul de persoane. E o incursiune prin Miami, Caraibe, prin Oslo, dar ne coboară și în lumea Douenilor (niște ființe care, conform miturilor caraibiene, păzesc pragul dintre cei vii și cei morți). E, deci, o carte cu un strop de fantastic picurat peste realul crud al zilelor noastre!

oameni la pescuit

Anomalia de Hervé Le Tellier

Am văzut cartea aceasta la Mirabela și m-am îndrăgostit de un citat. Da, a fost un adevărat coup de foudre, iar de cum am pus mâna pe acest roman (premiat cu distinsul Goncourt în 2020) mi-am dat seama că sentimentul va fi unul peren.

În Anomalia, Hervé Le Tellier ne prezintă modul în care un zbor cu turbulențe schimbă complet viața unor oameni. Concepută precum un serial de televiziune de mare clasă, cartea îmbină cu succes mai multe stiluri: roman noir, SF, thriller, roman de campus, de dragoste, de familie, biografic. Ai zice că iese o mare ciorbă din toate acestea, dar nu și în cazul lui Le Tellier.

Avem de a face cu o pleiadă de persoanje complet diferite: un ucigaș în serie, un scriitor, o avocată, un cântăreț, ș.a.m.d. Aparent, nu e nicio legătură între ele, dar un zbor Paris-New York îi va aduce împreună și îi va transfera. Am admirat modul în care Le Tellier a creat fiecărui personaj un background, l-a făcut să pară plauzibil, coerent.

În prima parte, ai impresia că ai de a face cu mai multe povești dispersate. Însă, treptat, începi să vezi că toate converg spre un punct comun. Romanul ăsta, dacă vreți e ca o pâlnie în care la început se toarnă o sumedenie de povești, dar apoi totul se leagă atât de bine! Dacă o veți alege, veți vedea la ce mă refer!

Be Branded de Dana Lupșa

Dana Lupșa poartă multe pălării: lector universitar, specialist PR, fondatoare a asociației Happy Moms, brand developer și practician law of attraction. De asemenea, ea este și autoarea cărții Be Branded, un adevărat manual de personal branding.

Pe lângă informațiile foarte bine explicate / ilustrate, autoarea ne oferă și un set de exerciții menite să ajute cititorii să-și contureze brandul personal. Be Branded e o invitație de a descoperi valorile personale, autenticul și misiunea noastră personală. Cartea nu se adresează neapărat antreprenorilor, eu o văd utilă și pentru bloggeri / influenceri, dar și pentru cei care vor să-și consolideze imaginea profesională.

Unul câte unul de Ruth Ware

Am început Unul câte unul cu mari așteptări. Însă, cumva, ele nu mi-au fost îndeplinite. Ori poate am comparat-o prea mult cu Anomalia, dar în vreme ce Le Tellier a reușit să ducă într-un mod magistral o poveste cu multe personaje, în cazul romanului semnat de Ruth Ware mi s-a părut că am de a face cu o zeamă lungă. Personajele nu mi s-au părut suficient dezvoltate, prea multe detalii tehnice inutile. Poate povestea e bună pentru zilele acelea ploioase când nu prea ai ce face, dar parcă nu are forța la care mă așteptam la acest gen de carte.

Chiar și plot-ul îmi pare cumva familiar: niște corporatiști își petrec vacanța la o cabană din Alpi și încep să dispară unul câte unul… Dar, poate e doar o chestie de gust. Eu aș recomanda-o doar amatorilor genului.

Cartea lunii

Dintre cele patru cărți, Anomalia a fost de departe preferata mea. Le Tellier m-a surprins prin detalii, prin construcția inedită – parcă s-a jucat cu stilurile, ieșindu-i un colaj fain – și prin însăși anomalia care s-a produs: pasagerii avionului s-au trezit xeroxați! E o carte care va fi pe gustul multora, sunt sigură! Pentru mine a fost un adevărat deliciu și cu siguranță o veți găsi pe aici destul de des dacă veți căuta după „recomandări cărți”.

Voi ce ați mai citit? Care a fost cartea care v-a cucerit în ultima vreme?

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: