Ianuarie a venit și s-a dus de parcă a fost o comentă ce a trecut nonșalantă pe lângă noi. Nu știu cum a fost pentru voi, dar pentru mine a fost un amalgam de muncă și descoperiri. Însă m-am și relaxat: m-am plimbat puțin doar cât să-mi limpezesc mintea, am scris și am avut parte de lecturi în mare parte interesante.
Am citit patru cărți în această primă lună, fiecare diferită însă, după cum veți vedea, una a fost mai specială. Eh, fără a mai lungi introducerea, iată lecturile mele din ianuarie (în cazul în care nu le-ați reperat pe Instagram): Oameni la pescuit de Alina Șova, Anomalia de Hervé Le Tellier, Be Branded de Dana Lupșa și Unul câte unul de Ruth Ware. Acum cred că e cazul să vă fac cunoștință cu fiecare în parte!
Cărțile lui ianuarie 2022
Oameni la pescuit de Alina Șova
Am scris deja un articol cu privire la gândurile mele despre Oameni la pescuit. Ce vreau să subliniez e că Alina Șova nu a fost vreo revelație pentru mine, știam ce poate încă de la romanul ei de debut – Două linii roșii. Însă ce m-a bucurat a fost să descopăr cât s-a maturizat, scriitoricește vorbind, în anii ăștia în care nu a mai publicat.
Oameni la pescuit are un subiect dur, de actualitate: abuzul sentimental și traficul de persoane. E o incursiune prin Miami, Caraibe, prin Oslo, dar ne coboară și în lumea Douenilor (niște ființe care, conform miturilor caraibiene, păzesc pragul dintre cei vii și cei morți). E, deci, o carte cu un strop de fantastic picurat peste realul crud al zilelor noastre!
Anomalia de Hervé Le Tellier
Am văzut cartea aceasta la Mirabela și m-am îndrăgostit de un citat. Da, a fost un adevărat coup de foudre, iar de cum am pus mâna pe acest roman (premiat cu distinsul Goncourt în 2020) mi-am dat seama că sentimentul va fi unul peren.
În Anomalia, Hervé Le Tellier ne prezintă modul în care un zbor cu turbulențe schimbă complet viața unor oameni. Concepută precum un serial de televiziune de mare clasă, cartea îmbină cu succes mai multe stiluri: roman noir, SF, thriller, roman de campus, de dragoste, de familie, biografic. Ai zice că iese o mare ciorbă din toate acestea, dar nu și în cazul lui Le Tellier.
Avem de a face cu o pleiadă de persoanje complet diferite: un ucigaș în serie, un scriitor, o avocată, un cântăreț, ș.a.m.d. Aparent, nu e nicio legătură între ele, dar un zbor Paris-New York îi va aduce împreună și îi va transfera. Am admirat modul în care Le Tellier a creat fiecărui personaj un background, l-a făcut să pară plauzibil, coerent.
În prima parte, ai impresia că ai de a face cu mai multe povești dispersate. Însă, treptat, începi să vezi că toate converg spre un punct comun. Romanul ăsta, dacă vreți e ca o pâlnie în care la început se toarnă o sumedenie de povești, dar apoi totul se leagă atât de bine! Dacă o veți alege, veți vedea la ce mă refer!
Be Branded de Dana Lupșa
Dana Lupșa poartă multe pălării: lector universitar, specialist PR, fondatoare a asociației Happy Moms, brand developer și practician law of attraction. De asemenea, ea este și autoarea cărții Be Branded, un adevărat manual de personal branding.
Pe lângă informațiile foarte bine explicate / ilustrate, autoarea ne oferă și un set de exerciții menite să ajute cititorii să-și contureze brandul personal. Be Branded e o invitație de a descoperi valorile personale, autenticul și misiunea noastră personală. Cartea nu se adresează neapărat antreprenorilor, eu o văd utilă și pentru bloggeri / influenceri, dar și pentru cei care vor să-și consolideze imaginea profesională.
Unul câte unul de Ruth Ware
Am început Unul câte unul cu mari așteptări. Însă, cumva, ele nu mi-au fost îndeplinite. Ori poate am comparat-o prea mult cu Anomalia, dar în vreme ce Le Tellier a reușit să ducă într-un mod magistral o poveste cu multe personaje, în cazul romanului semnat de Ruth Ware mi s-a părut că am de a face cu o zeamă lungă. Personajele nu mi s-au părut suficient dezvoltate, prea multe detalii tehnice inutile. Poate povestea e bună pentru zilele acelea ploioase când nu prea ai ce face, dar parcă nu are forța la care mă așteptam la acest gen de carte.
Chiar și plot-ul îmi pare cumva familiar: niște corporatiști își petrec vacanța la o cabană din Alpi și încep să dispară unul câte unul… Dar, poate e doar o chestie de gust. Eu aș recomanda-o doar amatorilor genului.
Cartea lunii
Dintre cele patru cărți, Anomalia a fost de departe preferata mea. Le Tellier m-a surprins prin detalii, prin construcția inedită – parcă s-a jucat cu stilurile, ieșindu-i un colaj fain – și prin însăși anomalia care s-a produs: pasagerii avionului s-au trezit xeroxați! E o carte care va fi pe gustul multora, sunt sigură! Pentru mine a fost un adevărat deliciu și cu siguranță o veți găsi pe aici destul de des dacă veți căuta după „recomandări cărți”.
Voi ce ați mai citit? Care a fost cartea care v-a cucerit în ultima vreme?
14 Comments
O listă de recomandări minunate! Am avut și eu parte de lecturi minunate în ianuarie, pe primul loc clasându-se Omul de castane.
Am și eu Omul de castane pe listă 😁 Lecturi minunate, Dana!
Ce fain! Felicitări că ai reușit să citești, eu tot nu îmi revin…
Anomalia îmi e pe listă și mie, dar am să o citesc în franceză. Am decis anul acesta să îmi cumpăr cărți în română, doar pe cele scrise de autori români, în rest să le iau pe toate de aici. Îmi e și mai ușor și mă și ajută mult.
Spor să ai în continuare și lecturi cât mai faine ❤🤗 Pup!
Și eu tot în franceză am citit, nu știu cât se vede pe Kindle 😅 mie îmi e mai comod așa pentru că nu ocupă atât de mult spațiu (și unele sunt mai ieftine pe Amazon, iar altele nu sunt încă traduse oricum ori nu se găsesc). Sper să ieși din reading slump curând, draga mea 🤗❤️
Mi-am îmbogăţit acum lista şi îţi mulţumesc pentru asta!
Cu drag, Potecuţă dragă ❤️🤗
Tot mai curios mă faci de cartea oameni la pescuit, poate peste câteva luni chiar îi voi da o șansă. Eu în luna ianuarie am citit doar două cărți, prima a fost Sicilianul de care ți-am mai povestit și îmi mențin poziția, nu cred că voi mai întâlni o carte la fel de bună în viața asta, iar a 2 carte este the boron letters, de gary halbert. Aici e vorba de un tată care e închis la închisoare și îi trimite zilnic câte o scrisoare fiului său. Am găsit niște lecții foarte prețioase de copywriting și marketing în cartea asta și mi-a făcut plăcere să o parcurg. Și acum citesc un alt mod de a câstiga, de pep guardiola, aici e vorba despre cariera unuia dintre cei mai buni antrenori de fotbal. Apropo, nu ți-am mai lăsat de mult comentarii kilometrice :)): Mi-a fost puțin dor.
Hmmm, interesante lecturi. Te-ai gândit să scrii despre cărți pe blog? P.s. Scuze pentru răspunsul scurt, încă nu mi-am băut cafeaua 😅
Ehhh, se iartă. Chiar intenționez să fac asta, însă pe noul blog, vreau să trec la nivelul următor. Și accentul o să fie pe emoție, pe modul în care am trăit cartea, nu neapărat pe acțiunea ei. P.S: Acum am citit articolul tău despre cursuri de scriere creativă și am dat click pe toate link-urile ce le-am văzut pe acolo, am 5 file deschise de la tine. (6 cu asta :)) )
Bravo, noul tău blog sună tare bine! Abia aștept să-l lansezi! Și mulțumesc mult pentru votul de încredere!
Am citit cateva carti foarte faine luna asta, ce sa mai… Am scris deja despre cateva dintre ele pe blog sau pe Delicatese. Mai urmeaza si altele la rand. 🙂 Felicitari pentru lecturi, imi place cum ai vorbit despre carti (eu mereu folosesc vorbit, nu scris. Am senzatia ca noi vorbim aici pe bloguri, sau poate doar eu 😀 )
Oh, abia aștept să văd ce ai mai citit, mereu ai lecturi faine ❤️ Și, referitor la vorbit/scris, și mie mi se pare că vorbim pe bloguri 🤗
Ce dragute carti ai citit Diana. Am terminat recent Anul in care te-am cunoscut – apropo, multumesc 🙂 si acum citesc Sotia de la etaj, care imi place foarte mult.
Ce frumos ❤️ sper că ți-a plăcut! Sună interesant și Soția de la etaj.