România – fascinantă și… necunoscută. Ce știu străinii despre noi?

românia - cum ne văd străinii stereotipuri românia (2)
sursa foto: pixabay

România – frumoasă, colorată… pestriță chiar, nu poți să n-o iubești și s-o cam și urăști în același timp. O țară a contrastelor. O țară în care ar mai fi multe de schimbat, știu! Poate ar trebui să începem cu noi înșine ori poate ar trebui să ne creăm un nou brand de țară, unul mai bun, pe care să-l promovăm mai mult. Poate atunci, capitala noastră nu ar mai fi confundată cu Budapesta. Poate nu am mai fi asociați cu mitul (atât de neromânesc) al contelui Dracula. Poate atunci străinii ar ști mai multe despre noi și despre situația economică și politică a țării.

Da, nu suntem la nivelul țărilor din Vest din multe puncte de vedere, dar am întâlnit de-a lungul timpului și multe păreri total greșite despre țara noastră.

Prin liceu, pre vremea primului meu blog, cel în limba engleză, am primit un comentariu care m-a șocat! Într-un articol inserasem clipul piesei Beep de la Pussycat Dolls și o doamnă din Canada, profesoară, pasionată de călătorii și care considera că e la zi cu ce se întâmplă pe scena politică mondială, mi-a spus să am grijă ce postez căci astfel de piese probabil nu sunt pe placul regimului din România. Era 2007-2008. Practic, democrația românească „sărbătorise majoratul”, dar o parte din lume ignora asta. Cum?

Să mai zic că în 2018 am avut la job un stagiar din Franța care credea că nu avem Waze!? Yup, sună… cumva!

Și nu sunt singura care a avut astfel de pățanii! Am întrebat bloggerii din bula mea și, evident, au avut și ei multe experiențe de împărtășit!

românia - cum ne văd străinii stereotipuri românia
foto: pexels

Raluca A.: „lucrând mult cu străini mi se pare ca sunt surprinși când constata că suntem la nivelul lor  mă refer în special la educație, background, condiții etc.”

Mona: „toți presupun că românii vorbesc rusă. Mai ales că aud „Da”.” – lucru pe care îl confirm și eu, și Raluca, și chiar Almona: „am pățit în ultima vacanță în Corfu. Am intrat cu mama într-un magazin, ne-am sfătuit ce și cât să luăm, iar vânzătoarea ne-a abordat direct în rusă.”

Tot Almona: „[sunt surprinși] că nu suntem din lumea a treia cum credeau ei (de la străinii care au fost în România). În vacanțe, am aflat că suntem clienți buni (lăsăm bacșișuri mari), că știm să ne distrăm și suntem foarte inteligenți.”

Aura (locuind în SUA de mulți, mulți ani): „Nu le-am venit să creadă (despre mine e vorba!) că am învățat așa de repede engleză; că mai știu și alte limbi; că sunt parolistā și corectă. Nu mai continui că poate sună a lauă. Eram comparată cu alți co-naționali trăitori pe aici sau prin alte părți. Cel mai mult mi-a dat de furcă să demonstrez cā sunt româncă. Apoi cā anumiți cetățeni din țarā nu sunt discriminați, ci certați cu normale de conduită. Ar mai fi.”

Emil: „În Turcia cică e stereotipic că românii să țină cu Galatasaray (datorită lui Hagi).

Eram într-un proiect Erasmus, șeful de grup, organizatorul, era fan Fener. Omul era și profesor de engleză. Și se oferise să-mi cumpere el un tricou cu Fener. Eu am zis că nu, vreau musai cu Galata. Și a zis că TOȚI românii pe care i-a întâlnit erau fani galata. Încerca să mă ia altfel: încearcă să nu mai gândești stereotipic, Fener e echipa mai bună…

Nicio șansă. Tot Galata am luat (a fost o adevărată aventură până să-l găsesc).”

Raluca P.: „doar ca suntem o tara saraca, din păcate – asta e realitate, nu stereotip! În rest absolut nimic; ne percep ca pe niște oameni normali, muncitori, buni profesioniști.” – În sfârșit și ceva mai de bine, nu?

Voi ce opinii / stereotipuri ați întâlnit când vine vorba de România? Chiar sunt curioasă!

♥D.

 
 
 

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021