Zona de confort – avem nevoie de ea sau trebuie să o depășim constant?

zona de confort

Zona de confort e un subiect atât de intens dezbătut încât probabil vă întrebați de ce mai scriu și eu despre ea. Ce poate să aducă nou încă un articol pe subiect? Eh, stați pe aproape și veți vedea!

Dar, pentru început e cazul să răspund la o întrebare aparent simplă!

Ce este zona de confort?

Întoarce și află

Zona de confort este...

de fapt o situație în care cineva se simte în siguranță.

Da, nu este neapărat un loc. E o acțiune, un context în care noi ne simțim în largul nostru… uneori poate prea mult. De aceea se vorbește tot mai des despre ieșirea din zona de confort ca parte absolut necesară în procesul de dezvoltare personală. Și totuși, chiar așa să stea lucrurile? E musai să o depășim și să nu ne mai uităm în urmă?

Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui mai întâi să înțelegem procesul și mecanismele din spatele lui!

Ce se întâmplă atunci când ieșim din zona de confort?

Într-un articol pentru doc.ro, psihoterapeutul Petruța Petre scrie următoarele:

Teama de eșec este una cât se poate de naturală, însă învingerea acestei frici este cea care ne face să evoluăm. De fiecare dată când alegi să ieși din zona de confort, îți faci un favor. Zona de confort este delimitată de bariere impuse de noi înșine, pe care refuzăm să le trecem. Atunci când suntem obligați, din diverse motive, să o facem, devenim nervoși, anxioși. Ieșirea din această zona vine cu o serie de oportunități, așa că ar fi păcat să nu o fac

Deci, da, să ieși din această zonă e un lucru bun. Doar că nu e atât de simplu! Procesul e unul destul de amplu și presupune trecerea prin mai multe stadii!

zona de confort

Primul pas pe care-l vom face în afara zonei de confort ne va purta în cea a fricii, a necunoscutului, a neîncrederii în sine. Și e normal. Pe cine nu sperie măcar un pic noul? Dar, trecând de acest teritoriu, vom ajunge în zona de învățare – acolo unde învățăm lucruri noi, ne dezvoltăm abilitățile. Și, în fine, vom ajunge în zona de creștere, acolo unde ne putem stabili obiective și scopuri noi.

Însă procesul nu e deloc simplu. Nu poți face un pas azi și pe următorul mâine. Era ușor să fie așa, nu? Pașii pentru a ajunge în zona de creștere sunt ceva mai complecși:

Da, știu, sună… cumva. V-am zis că e complicat. Însă nu trebuie să ne grăbim. Totul se poate realiza făcând baby steps în această direcție prin adoptarea de obiceiuri noi și pozitive așa cum este descris în deja mega-cunoscuta Atomic Habits a lui James Clear.

Chiar nu avem nevoie de zona de confort?

Și totuși, dacă tot suntem sfătuiți să o depășim, să ne provocăm constant pentru a crește, mai e nevoie de o zonă de confort? Sau trebuie să trăim în afara ei exclusiv?

Eu una cred că poate fi extrem de obositor să facem asta. Să te provoci constant, să înveți constant… Cât oare să ne țină rulmenții minții? Cu toții, chiar și eu, avem zile în care preferăm să luăm lucrurile ușor, să fim mai chill decât de obicei. Așa că  nu trebuie să ne încărcăm doar cu activități care să reprezinte un super mega challenge pentru noi. Uneori e plăcut să faci și lucruri mai… mărunte.

Ideal ar fi să combinăm lucrurile care ni se par simple cu cele un pic mai complexe menite să ne facă să ne autodepășim. Nu poți trăi doar cu piciorul pe pedala de accelerație! Poate din acest motiv am început să aud tot mai des și despre extinderea zonei de confort, nu doar despre depășirea ei.

Voi cum vedeți lucrurile?

D.

foto: Pexels & Canva Pro

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021