
Cuprins
Viața noastră parcă se compune tot mai mult din pixeli și mai puțin din clipe. Prinși de valul social media, trăim tot mai mult online printre postări și reacții. Pe alocuri suntem conștienți de asta, dar facem ceva cu adevărat pentru a ridica privirile din ecranele ce au devenit parcă o extensie a noastră?
Sigur, prin prezența pe rețelele sociale rămânem conectați cu oamenii importanți din viețile noastre. Tot ele ne oferă și clipe de relaxare și amuzament. Iar, dacă ne gândim la LinkedIn, realizăm că această platformă socială a acaparat și modul în care ne găsim oportunitățile de avansare profesională. Însă v-ați gândit vreodată cât de toxică e viața noastră online?
Aceste rețele de comunicare online au o serie de efecte negative: depresie, suprasolicitare, hărțuire și FOMO (frica de a pierde un moment, o postare etc.). Social media a devenit o dependență, una de care nu ne putem lăsa cu una, cu două. Pur și simplu, content-ul e noua cocaină. Și spun asta, referindu-mă doar la efectele pe care le are asupra adulților. Dacă ne referim la copii și adolescenți, influența lor e și mai puternică ținând cont de miile de tâmpenii și „provocări” care se postează.
Dar, nu trebuie să punem egal între „social media” și „mediu toxic”. Trebuie doar să învățăm să folosim această tehnologie în mod inteligent. Nu e complicat, sunt doar trei sfaturi pe care le putem urma pentru a avea o viață „virtuală” mai liniștită. Despre ele va fi vorba în continuare.

Aplicațiile pot fi educate
Primul și cel mai important lucru pe care orice utilizator de social media trebuie să îl știe e că nu trebuie să consume orice formă de conținut îi este servită. Aplicațiile pot fi educate. Până la urmă ele sunt doar un șir de algoritmi creați de mintea umană și tot aceasta îi poate edita după bunul plac!
Oricare ar fi rețeaua voastră favorită, ea funcționează după același principiu: vă vor arăta doar postări de genul celor cu care ați interacționat anterior. Altfel spus, veți primi același conținut la care ați reacționat. Orice like, inimioară sau comentariu contează, prin urmare! Așa că trebuie să le oferim cu grijă!
Reacțiile la postări funcționează ca un soi de semne de carte care le arată algoritmilor din spatele platformei ce fel de content doriți să vedeți. Alegerea e în mâinile noastre. Astfel putem educa orice aplicație – de la Instagram, la TikTok (care nu conține doar glume proaste ci și rețete, ponturi de călătorie, informații legale etc.). Sigur, procesul va dura câteva zile bune, dar funcționează tot timpul! Așa că data viitoare când dați un like, gândiți-vă de două ori înainte să faceți asta!

În afară de acest lucru, mai sunt și alte lucruri pe care le putem realiza pentru a vedea doar ceea ce ne interesează cu adevărat. De exemplu, Facebook are o opțiune foarte interesantă numită Favorite / Favorites. Ce face ea? Ne permite să selectăm până la 30 de prieteni sau pagini al căror conținut să ne apară cu prioritate în fluxul nostru de postări. Interesant, nu? Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de suport dedicată acestui topic.
Și, înainte de a trece mai departe, trebuie să menționez că tot noi decidem cu cine interacționăm. Dacă nu reușim să-i convingem prin vorbe și acțiuni, oamenii toxici pot fi îndepărtați prin mai multe opțiuni care ne sunt la îndemână. Ele se numesc: unfriend, unfollow și block.
Nu-i musai să fim omniprezenți și omnipotenți pe social media
Alt lucru pe care nu trebuie să-l scăpăm din vedere e faptul că nu suntem obligați să fim prezenți pe absolut toate platformele de social media. Putem și avem tot dreptul să alegem unde ne petrecem timpul online. De exemplu, eu folosesc anumite rețele sociale pentru a promova ceea ce scriu. Pe când LinkedIn-ul îl folosesc strict pentru activitățile mele profesionale (până la urmă acesta îi e și scopul).
Apoi, nu tot ce facem trebuie să fie postat. Chiar trebuie să-i informăm pe toți ce facem la orice oră din zi și din noapte? Unu la mână: e periculos. Doi: nu avem nevoie să demonstrăm nimic, nimănui! Cum ar fi să ne considerăm cu toții creatori de conținut și să avem propriul nostru plan editorial Cu alte cuvinte, cum ar fi să alegem ce postări sunt cu adevărat relevante pentru a le împărtăși cu ceilalți?

Rețelele sociale nu sunt o competiție
Tot legat de ce am scris până acum, consider că trebuie subliniat faptul că prezența noastră online nu e o cursă pentru like-uri. Știu că uneori așa pare, iar aprecierile virtuale tind să cântărească mult. Dar, să fim sinceri, ce ne aduc ele? Putem merge la Auchan și plăti în like-uri și inimioare ori în followers ori în engagement rate? Social currency, din păcate, nu intră în aceeași categorie cu alte monede virtuale cum sunt criptomonedele.
Apoi, nu trebuie să ne întrecem nici în a avea dreptate. Cum spuneam mai sus, putem alege cu cine să interacționăm. Avem tot dreptul, iar unii oameni sunt chiar imposibili. De ce să ne consumăm energia? De dragul de a avea dreptate? Pentru a ne consolida o anumită imagine? Nu e mai importantă liniștea noastră? Eu zic că da!
Ce postăm, modul în care o facem și felul în care interacționăm spune multe despre noi: că suntem echilibrați sau nu, că avem nevoie de atenție sau nu, că suntem pașnici sau certăreți etc. Hai să alegem mereu să ne arătăm latura pozitivă!

Detoxifierea digitală e mai mult decât necesară
Ultimul sfat pe care am să vi-l ofer nu e neapărat legat de modul în care interacționați ori postați pe social media. Ci, mai degrabă, e un reminder să vă deconectați. Chiar nu pierdeți nimic! Majoritatea post-urilor vor rămâne acolo pentru eternitate. Doar stories durează 24 de ore, dar sigur nu le ratați, aveți suficient timp să le vedeți.
Știu, pare greu de spus. Mai ales în ziua de azi când FOMO face ravagii. Dar, sunt lucruri mult mai importante pe care să le vedeți offline: chipul celor dragi, un peisaj deosebit, o carte, chiar un film… Tot pare greu? Ei bine, vă puteți antrena folosind diverse aplicații de digital detox disponibile în magazinele de aplicații ale telefoanelor voastre. Sunt gratuite! Ele vă vor bloca ecranele / notificările pentru o perioadă de timp în care voi vă puteți bucura de viață fără a fi deranjați. Fain, nu?
În loc de încheiere
Sper ca articolul acesta să vă fie de folos! Folosite cum trebuie, rețelele sociale pot fi chiar un mediu benefic. Eu una le folosesc inclusiv pentru a mă documenta pe diverse subiecte. Ori poate știați deja aceste lucruri și aveți și alte metode prin care să aveți o experiență cât mai pozitivă pe Facebook / Instagram / TikTok / LinkedIn / Twitter / ce mai folosiți. În acest caz, vă invit să le împărtășiți cu noi!
♥ D.
foto: Pexels, RawPixel & Canva Pro
4 Comments
Nu am auzit până acum de FOMO și nu mă deranjează deloc dacă pierd vreun articol. Știu că le pierd, îmi pare rău, dar nu am de ales. Ca să urmăresc tot, ar însemna să nu lucrez nimic toată ziua, ceea ce nu se poate. Cel mai mult timp „pierd” pe Instagram, dar nu în sensul rău. Acolo mă conectez cu artiști din lumea largă, urmăresc videoclipuri cu și despre artă, mă documentez. Nu-mi place tic-tok-ul, iar cu Fb am încheiat demult „colaborarea”, cu excepția grupului „nostru”.
Foarte interesant articolul.
Ce atitudine, sănătoasă, Aura! Din păcate, tot mai puțini oameni o au 🙁 Și mă bucur tare mult să te am pe grup 😀
Foarte bun articolul. Asa e, putem sa ne educam aplicatiile, sa ignoram informatiile cu care nu rezonam, sa promovam ceea ce ne place si credem ca e potrivit, sa selectam sa apreciem doar ceea ce ne intereseaza sau ceea ce consideram ca merita apreciat. Mai putin cancan, mai putina sfada si incercari de a lumina, chipurile, pe unii si altii. Selectivi, da, asa trebuie sa fim, nu numai in social media, in general.
Mulțumesc, Ana! Cred că un astfel de articol chiar e util, mai ales pentru cei care nu se pot dezlipi de Social media, dar și pentru cei care cred că acolo găsești doar lucruri rele…