Top 5 destinații de weekend din România

top 5 destinații de weekend din România

Cuprins

Mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru călătorii. Dacă ar fi după mine, aș cutreiera lumea-n lung și-n lat. Cum asta nu se poate, mă mulțumesc cu cât reușesc să călătoresc. Știu pentru unii e puțin, și-i invidiez pe aceia. Cât ține de mine, totuși, încerc să mă bucur de fiecare clipă.

Ador să explorez meleaguri străine. Să descopăr obiceiuri, oameni, arome, peisaje diferite. Îmi place să călătoresc și pe plan local. Cumva sună clișeic, dar chiar avem o țară frumoasă! Avem norocul de a avea toate formele de relief, peisaje superbe, localități ce abundă de cultură. E păcat că nu facem mai mult pentru a ne promova frumusețile locale! De la acest gând a pornit și ideea acestui articol care, sper eu va face parte dintr-o mini-serie despre obiectivele turistice de la noi.

Și cum poți începe mai bine o serie dacă nu cu un top (deși e mult spus) al locurilor frumoase în care m-aș întoarce în secunda asta. Sper eu să vă inspire și să le luați în considerare pentru lista voastră de destinații de weekend din România. Merită din plin!

Destinațiile mele preferate pentru o escapadă de în România

Înainte de a merge mai departe, totuși, țin să adaug și un mic avertisment. Lista e cât se poate de subiectivă, așa că nu exclud ca alte persoane să fie 100% de acord cu mine. Gusturile nu se discută! Și gata, acum trecem la treabă!

1. Sighișoara

Sighișoara e un oraș special pentru mine. M-am îndrăgostit iremediabil de căsuțele sale colorate, de istorie, de… tot!

Dacă ar fi să recomand unui străin un loc pe care să-l viziteze, atunci Sighișoara e răspunsul. E un loc plin de magie, de povești și mă bucur din suflet să văd că cetatea încă mai e bine întreținută.  Desigur, ar fi multe de spus, de aceea am și scris un articol întreg dedicat „perlei Transilvaniei”.

În plus, dacă tot sunteți în zonă, Mediaș-ul nu e foarte departe și e un oraș fain. De departe, însă, dintre toate obiectivele aflate în apropiere de Sighișoara, vă recomand să faceți o oprire și la biserica fortificată din Biertan – e un loc superb și, cred eu, prea puțin valorificat pentru câte oferă!

2. Cazanele Dunării

În 2018, Cazanele Dunării au fost destinația hit a verii. Atunci am vizitat-o și eu și am scris un articol destul de amplu pe Illusion’s Street. Da, a trecut ceva timp, însă îmi amintesc foarte bine de frumusețea și energia locului.

E un loc superb unde avem parte de peisaje la tot pasul și chiar de adevărate lecții de istorie. Totodată, mi se pare destinația ideală pentru a vă răcori pe timp de vară. În zonă sunt și numeroase pensiuni care mai de care mai cochete, dar dacă vreți să mergeți mai departe puteți vizita cascada Bigăr (care nu mi s-a părut cine știe ce și nu sunt singura) ori Băile Herculane.

3. I Giardini di Zoe

i giardini di zoe destinații de weekend din România

Dacă ar fi să alegem deja o destinație vedetă a lui 2022 aceea ar fi, fără îndoială, I Giardini di Zoe. Aici puteți petrece ore în șir plimbându-vă și admirând peisagistica superbă. E o adevărată Toscana de România creată de Giovanni Salvatelli în cinstea nepoatei sale, Zoe. E splendid, e colorat, e un loc care va cuceri pe oricine!

Și, dacă tot nu vi se pare suficient, pe lângă Grădinile lui Zoe, în aceeași zonă puteți găsi Cetatea Devei, Castelul Corvinilor, satul Rimetea și multe altele. Musai, totuși, să vizitați și grădinile, o să vi se pară că v-ați teleportat în cu totul alt loc!

4. Muzeul Astra din Sibiu

muzeul astra din sibiu destinații de weekend din România

În Sibiu sunt multe de văzut, dar dacă ar fi să aleg un loc în care să-mi petrec un interval mai mare de timp, chiar o zi, acela ar fi Muzeul Astra. Adevărul e că și oferă multe: desfășurat pe o suprafață de 96 de hectare, muzeul le oferă vizitatorilor o imagine asupra vieţii rurale de pe întreg cuprinsul României. Aici vom găsi  peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice, restaurante funcționale și chiar grădini de legume și animale domestice. Ce să mai, e un loc care pe mine una mă duce cu gândul la vacanțele petrecute la bunici.

Alte lucruri de făcut în zonă. Evident, de vizitat Sibiul, are multe de oferit!

5. Cetatea Făgărașului și Muzeul Țării Făgărașului

muzeul țării făgărașului destinații de weekend din România

Deși alte cetăți din țară ne cuceresc nu doar prin istorie, ci și prin panoramele pe care le oferă de la înălțimea la care se află (cetatea Devei, Râșnov și Rupea de exemplu), mie cel mai mult mi-a plăcut Cetatea Făgărașului. De aceea o includ și în acest top subiectiv cu destinații de weekend din România.

Poate că nu oferă o priveliște spectaculoasă, iar zidurile cetății o fac să pară la fel ca toate celelalte. Însă ce are ea deosebit e Muzeul Țării Făgărașului. Am rămas plăcut surprinsă de bogăția sa de exponate din diferite toate perioadele istorice, efectiv e unul dintre cele mai bogate muzee vizitate în țară (și am vizitat destule). E un loc ce ar trebui să fie mult mai vizitat, mai promovat – față de alte obiective autohtone, acest muzeu e o adevărată bijuterie ascunsă!

Alte destinații de weekend din România care puteau intra în top

Iată că am ajuns la finalul topului pe care, recunosc, l-am întocmit destul de greu. Știu că mulți conaționali trăiesc cu părerea că în România totul e lăsat în paragină și nu mai avem ce vedea. Parțial au dreptate, mai ales dacă ne gândim la locații precum Băile Herculane ori anumite zone de pe litoral. Însă sunt și locuri care le contrazic părerea, cele menționate aici, de exemplu!

Dar mai sunt și altele, sunt multe locuri din țara asta pe care vi le-aș recomanda. Pe unele, cum ar fi Biertanul, le-am mai strecurat pe aici. Pe lângă ele, aș mai adăuga și altele cum ar fi Castelul Peleș, Castelul Cantacuzino și Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Aș fi pus și Castelul Bran aici, dar cred că pe el îl știți cu toții. Brașovul e, iarăși, un oraș drag mie. La fel și Timișoara.

Ah, aș sta până mâine să vă povestesc, dar timpul mi-e mic. Nu uitați, totuși, că puteți afla primii prin ce locuri merg de pe Instagram @diana_elenan. Totuși, până la următoarea mea excursie, aș vrea să știu ce destinații ați include voi într-un top al locurilor faine din România! Cine știe, poate mă inspirați!

D.

foto: cover – Canva Pro, interior – arhiva personală

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021