S-au întâmplat multe de când nu v-am mai scris despre cărțile citite. Între job, pregătirea nunții și alte mreje ale vieții în care m-am încurcat nu am avut mereu timp de lectură. Dar, când a fost să fie, am încercat să mă bucur de fiecare cuvințel. Nu mereu mi-a ieșit, însă pentru mine lectura e întotdeauna o evadare.
Ar trebui să vin acum cu un articol kilometric, dar poate v-aș plictisi. Așa că o să fac o trecere în revistă a lor adăugând câteva mențiuni. Sper să vă ajute să vă faceți o idee!
- Pământ american de Janine Cummins - După ce un clan de narcotraficanți le ucide familia, Lydia și fiul ei, Luca se văd nevoiți să fugă din Mexic în USA. Are mult dramatism, dar pentru acest gen de carte mă așteptam la un ritm mai alert. Nu credeam că o carte mă poate obosi atât!
- Cimitirul Trandafirilor de Cristi Nedelcu - Un istoric din zilele noastre investighează un dosar al Securității și se vede prins într-o poveste nu foarte diferită de a sa, dar care va schimba modul în care își vede viața. Am apreciat tema istoriografiei, deși nu sunt o mare fană a cărților pe tema comunismului (autorul reușește să trezească interesul cititorului). Totuși, lectura nu este una ușoară: alternanța vocii narative nu se petrece doar între capitole, ci chiar în interiorul aceleiași fraze.
- Viața ca o ceapă de Diana Farca - Un volum de flash fiction, un pic diferit ca stil poate pentru cei obișnuiți doar cu romanele autoarei, dar atât de familiar celor ce i-au citit pastilele satirice din Literatura de azi. Cartea e încă o confirmare a faptului că trăim în Țara lui Papură Vodă, e plină cu umor spumos care ne amintește să zâmbim chiar și în cele mai bizare sau negre circumstanțe.
- Princess Margaret: A Life of Contrasts de Christopher Warwick - Am fost pentru prima dată fascinată de viața Prințesei Margarte prin facultate când am urmărit un documentar despre viața ei pe History. Apoi, a urmat serialul The Crown care m-a făcut și mai curioasă. Această carte este o biografie detaliată asupra unei vieți tumultoase care și în zilele noastre ar fi considerată una ieșită din comun, excentrică, dar și dureroasă deopotrivă.
- Orizontul filosofic al relaţiei dintre identitate şi etnicitatea de Irina-Cristina Țenu - În bula mea blogosferică, Irina e recunoscută pentru sensibilitatea ce răzbate din textele ei, indiferent de genul abordat. Nu știu câți știu că ea deține și un doctorat în filosofie, volumul acesta fiind o amplă demonstrație a modului în care poate fi înțeles umanul. Eu am perceput-o și ca o invitație de a ne exprima natura noastră autentică, de întoarcere la rădăcini în aceste vremuri când „globalizare” pare să fie un cuvânt cheie.
- Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid - A fost un roman de la care nu aveam mari așteptări. Știți, pe principiul „la pomul lăudat”. Însă chiar a fost o lectură ce a meritat: o poveste alertă, puțin previzibilă și bine-scrisă. Povestea are două protagoniste Monique și Evelyn. Prima este o jurnalistă care este angajată să scrie biografia celei de-a doua, o stea a Hollywood-ului anilor '50. Povestea abundă de glamour-ul epocii de aur a filmului, iar viața lui Evelyn e un roller-coaster de la început până la sfârșit. Însă partea cea mai șocantă a poveștii nu are nimic de a face cu niciuna dintre relațiile amoroase ale actriței, ci cu relația dintre cele două protagoniste. E o carte de citit, am zis!
- Range de David Epstein - E o carte ce mi-a fost recomandată și para-recomandată în cadrul a numeroase formări corporatiste. Tema ei principală poate fi rezumată astfel: „de ce generaliștii triumfă într-o lume în care accentul se vrea pus pe specializare”. E interesantă, dar, cel puțin pentru mine nu a venit cu nimic nou.
- Mythos de Stephen Fry - O repovestire în cheie modernă a miturilor grecești ori, dacă vreți un fel de Legendele Olimpului, dar povestite folosind expresii și analogii actuale. Chiar a fost o lectură plăcută, amuzantă, lejeră. Mie una mi-a plăcut deși am mai auzit aceste povești de o groază de ori.
- Trei mere au căzut din cer de Narine Abgaryan - O carte care m-a făcut cumva să mă întorc într-o altă lume, dar de la care parcă voiam mai mult. Mi s-a părut pe alocuri statică. Însă ce a salvat-o au fost personajele excepționale și aerul acela parcă mistic ce plutea deasupra satului rupt de lume.
- Totul se termină cu noi de Colleen Hoover - Iarăși o carte de la care nu aveam mari așteptări. Dar, cum Verity m-a prins destul de serios în primul trimestru al anului, am zis că ar trebui să mai citesc și alte cărți ale autoarei. Totul se termină cu noi începe cumva ca mai toate povestirile romantice în care personajul principal masculin se opune cu vehemență ideii de relație. Doar că de data aceasta, Colleen Hoover vine cu un twist: o temă socială de actualitate - violența domestică și modul în care ea afectează nu doar partenerii de cuplu, ci și pe copii acestora.
- Rebecca de Daphne du Maurier - Am vrut să citesc cartea aceasta după ce am vizionat filmul. Însă, cel puțin în cazul meu, filmul a fost de data aceasta mai bun. Cartea e bine-scrisă, povestea la fel de interesantă, dar descrierile m-au obosit cum nu mi s-a întâmplat cu nicio altă carte. Pur și simplu nu a fost pe stilul meu.
- Inimi Purpurii de Tess Wakefield - Altă carte la care am alergat imediat ce am văzut filmul (noroc că există Kindle). În linii mari, povestea e aceiași: cântăreața Cassie se căsătorește din interes cu soldatul Luke. Speram să-mi topească inima, dar m-a cam dezamăgit. Mi s-a părut că între protagoniști chiar nu există chimie (nici în film nu era la început, dar lucrurile au evoluat), iar scrisul autoarei mi s-a părut superficial pe alocuri.
-
It Starts with Us de Colleen Hoover - În momentul în care am terminat Totul se termină cu noi am aflat că va exista și un sequel așa că, fără să gândesc, am și făcut precomandă. Nu o să vă dau prea multe detalii despre subiect căci nu vreau să dau spoilere nici cu privire la primul volum. O să vă spun doar că e o poveste faină despre vindecare și că eu am citit-o într-o singură zi!
- Întâlnire cu Muza de M.C. Simon - Mi-am propus să vin cu o recenzie separată căci mi se pare o carte extrem de utilă pentru cei care, la fel ca mine, vor să scrie o carte și se confruntă cu blocaje creative ori sindromul impostorului.
- Refugiul de Nicholas Sparks - E povestea lui Katie care, dintr-un motiv neștiut, se refugiază într-un orășel din Carolina de Nord. Aici îl cunoaște pe Alex, un văduv tânăr, tată a doi copii adorabili. Cu timpul, între cei doi se înfiripă ceva însă trecutul o urmărește pe Katie și nu îi dă deloc pace. O carte care mi-a stârnit sentimente contradictorii: când mi-a plăcut, când mi s-a părut că autorul insistă prea mult pe subiecte banale. Eu v-aș recomanda mai degrabă filmul, dar știți cum e cu gusturile.
- Alzheimer de Eva Anca Hamza - O altă carte asupra căreia voi reveni căci subiectul mi se pare unul de mare interes, iar modurile în care acest „mister al creierului” - unul uman, altul științific - nu fac decât să îi sporească valoarea.
- Gambitul Damei de Walter Trevis - Cred că povestea lui Beth Harmon, copilul geniu al șahului din romanul lui Travis, nu mai e niciun mister grație miniseriei de succes produse de Netflix. Dacă nu v-a atras, ei bine, aflați că e vorba despre un copil crescut într-un mediu destul de precar care dă dovadă de un talent aparte la șah, ajungând destul de departe cu performanțele sale în timp ce are de-a face cu diverse vicii și cu vicisitudinile vieții.
Și, iată că am ajuns la final de listă! Sper că lecturile mele v-au inspirat în caz că ați rămas în pană de idei. Ori poate vreți să oferiți cuiva un cadou livresc, cine știe?
Voi ce ați citit vreo carte dintre cele prezentate? Care v-au făcut cu ochiul? Ce altceva ați mai citit?
♥ D.
foto: Pixabay, Canva Pro & arhiva personală
13 Comments
Din lista ta am citit 3 cărți – toate în 2022. Mulțumesc pentru articol și recomandări.
Refugiul, Din cer au căzut trei mere și Totul se termină cu noi.
Lecturi plăcute, Laura!
Ce de carti, Diana, felicitari ca iti faci timp si pentru aceasta pasiune! Am citit Rebecca la 14 ani si m-a fascinat, m-a captivat, am vazut mai multe ecranizari dar pentru mine cartea ramane preferata – nimic altceva nu mi-a mai starnit atata emotie. Acum citesc Fata de pe stanca in paralel cu o carte de astrologie destul de tehnica si una de Osho :))))) sper sa le finalizez pana la finalul lunii pe toate trei :))
Și mie cred că mi-ar fi plăcut mai mult atunci, așa e o poveste interesantă, dar acum aș fi preferat să mă lase să îmi imaginez mai mult. Lecturi plăcute și spor 🤗
Am furat idei de la tine şi-ţi mulţumesc!!
Mă bucur ❤️
Bună Diana, mulțumiri pentru recomandări.
Am iubit Rebecca, pe care am citit-o demult, în tinerețe. Am și recitit-o după. Ceva asemănător cu stilul de scriere a lui Daphne du Maurier am regăsit în Doamna England de Stacey Halls. Despre Narine Abgarian, ce pot spune, o carte tare dragă, lipită de suflet. Am o apetență neobosită și nostalgică pentru lumea satului.
În ultima vreme, am citit și recomand Fizica Tristeții de Gospodinov, Tot ce i-am promis tatălui meu de Ioana Stancescu, Oamenii din copaci, pe care am găsit-o însă extrem de dură pe alocuri. Acum mă delectez cu Insula lui Arturo de Elsa Morante. Îmi place mult. Elena Ferrante m-a condus spre ea.
Bine te-ai reîntors la noi cu sugestii faine de lectură.
Bună Simona, mă bucur să te re-citesc. Cum îi spuneam și Ralucăi, cred că mi-ar fi plăcut mai mult Rebecca în adolescență, așa e o poveste interesantă, dar acum aș fi preferat să mă lase să îmi imaginez mai mult. Mulțumesc pentru recomandă ❤️🤗
Ai avut ceva lecturi, felicitari! Ma bucur sa citesc astfel de articole, doar stii. Ma tenteaza de aici Viata ca o ceapa, mai ales ca nu-mi amintesc sa fi citit flash fiction pana acum, cartea despre viata printesei Margaret, cat si cartea doamnei Tenu. Multumesc! Sugestii de lectura si impresii sunt mereu bine-venite! <3
Păi de când nu am mai scris despre cărți, cred și eu 😅 Mă bucur că lista mea te-a inspirat. Lecturi plăcute să avem!
Felicitări pentru lista bogată de lecturi! Îți mulțumesc pentru recomandarea cărții mele! Aștept cu drag impresiile tale.
Mulțumesc, placerea a fost de partea mea ❤️