Întâlnire cu muza. Cum am trăit eu cele 21 de zile de exerciții creative

întâlnire cu muza

Cuprins

Sunt un scriitor de ficțiune. Da, sunt scriitor. Chiar dacă unii îmi vor sări în cap că nu am publicat încă singură-singurică. Dar am deja ceva apariții în antologii și, chiar dacă nu ar fi ele, sunt multe persoane ce îmi dau siguranța de a putea afirma asta. Una dintre ele este M.C. Simon, Mirela-Carmen Stancu pe numele ei real, ale cărei cărți le ador.

Deși cărțile ei sunt dedicate în special celor ce vor să scrie o carte de non-ficțiune, m-am trezit nu de puține ori scoasă din impas de ele. Am citit până acum trei titluri cu semnătura autoarei: Feng Shui for Writers, How to Reach Your Writing Goals Like a Pro și Întâlnire cu Muza. Dintre toate, pot spune că ultima mi-a mișcat cel mai mult rotițele. A fost cartea de care aveam nevoie într-o perioadă dificilă pentru scrisul meu când îmi venea să mut totul în recycle bin.

Câte ceva despre Întâlnire cu Muza. 21 de zile de exerciții creative pentru scriitorii începători

Apărută la editura Quarto, cartea vizează în principal scriitorii începători. Însă ea e cu siguranță utilă oricărui scriitor, mai ales dacă acesta se confruntă cu sindromul impostorului. Scrisă pe un ton prietenos, Întâlnire cu Muza, e un conglomerat de informații utile pentru oricine visează să publice.

Structura cărții este una inedită aș zice. M.C. Simon propune cititorilor ei să își acorde 21 de zile în care să rezolve în scris diverse exerciții menite să le dezvolte încrederea, imaginația, capacitățile de analiză ș.a.m.d. Practic, e o carte ce se citește cu pixul în mână la propriu.

întâlnire cu muza

Experiența mea cu cele 21 de zile

Din păcate, trebuie să recunosc că nu am reușit să efectuez toate exercițiile în zile consecutive. Probabil mai am de lucrat la consecvență. Dar, chiar și așa, ele m-au ajutat să dau drumul robinetului de idei. Ar ieși o carte faină de eseuri numai din textele care mi-au ieșit de aici. O să mă mai gândesc, unele texte sunt mult prea personale, iar momentan nu scriu memorii.

În altă ordine de idei, Întâlnire cu Muza e un antrenament intensiv nu doar pentru scris, ci mai ales pentru psihic. Spun asta din proprie experiență. M-a ajutat mult mai ales în lupta cu impostorul intern. (Dacă citești: Mulțumesc pentru asta, Mirela!)

Ce am învățat din această carte?

Așa cum spuneam mai sus, cartea e plină de informații condensate prezentate într-un mod deschis, cald, ușor de înțeles. Întâlnire cu Muza e genul acela de carte care îți dă fix acel imbold de care ai nevoie pentru a-ți urma visul servind, totodată, lecții prețioase despre scris. Iată doar câteva:

Acestea sunt doar câteva idei dintre multele cu care am rămas. Vă invit să le descoperiți voi înșivă pe celelalte. Or să vă prindă bine, ga-ran-tat.

întâlnire cu muza

Cui recomand această carte?

Întâlnire cu Muza are un profil de cititor foarte bine stabilit: un cititor scriitor de non-fiction aflat la început de drum. Dar, la fel de bine ea îi va ajuta și pe scriitorii de fiction să-și facă ordine în minte atunci când au nevoie.

De asemenea, exercițiile propuse în carte le vor fi de folos tuturor scriitorilor (indiferent de punctul în care se află cu scriitura lor) care simt că și-au pierdut contactul cu muza lor. E modul ideal de a o scoate la o întâlnire pe bune (cu cină la lumina lumânărilor, vin bun și tot restul)!

Sper din tot sufletul ca această recomandare de carte să ajungă la cine trebuie! Dacă ați citit deja cartea, nu ezitați să-mi spuneți părerea voastră despre ea în comentarii!

D.

foto: arhiva personală

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021