Cuprins
Gata, 2022 aproape s-a dus. Mai avem puțin și-l depozităm în podul amintirilor. Dar, până atunci, e momentul bilanțurilor. Preferatul meu? Evident, cel al cărților!
Anul acesta am citit 40 de cărți (două nu sunt pe GoodReads, așa că pare că nu mi-am îndeplinit reading challenge-ul, dar cui îi pasă?). Unele au fost bune de tot, altele mai puțin, iar altele nu pot să le spun altfel decât „guilty pleasures”. Astăzi vorbim despre cele care m-au captivat, cele care se vor înscrie în rândul recomandărilor mele de acum încolo! Le-am împărțit în două categorii: ficțiune și non-ficțiune căci nu am vrut să le amestec, ar fi ieșit un cocktail prea ciudățel pentru gusturile mele.
Haideți să vedeți ce am ales!
Cărțile de ficțiune care m-au cucerit în 2022
A fost un an al lecturilor variate. Am descoperit scriitori și stiluri de scriere de care m-am îndrăgostit. Am citit scriitori pe care îi știam, dar care m-au făcut să îi privesc altfel de data aceasta. Și, evident, nu au lipsit nici unii din autorii mei preferați. Dar cum arată topul cărților de ficțiune citite anul acesta?
- Anomalia de Hervé Le Tellier - o carte intensă precum un serial de succes. După un zbor dificil, viața unor pasageri se schimbă complet. Între ei se numără: un mercenar, un star pop, o avocată, un scriitor. Ce mi-a plăcut în mod deosebit la această carte? Modul în care autorul se joacă cu mintea cititorului. La început am avut impresia că citesc niște povești diferite, dar ele se potrivesc de parcă ar fi o operă de-a lui Gaudi. E un roman în care realismul și magia se împletesc, iar tema lui centrală o reprezintă explorarea acelei laturi a personalității noastre pe care o ținem ascunsă.
- Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian. Știți cărțile acelea care parcă debordează de căldură? Ei bine aceasta e una din ele. Și cu câtă măiestrie e scrisă! Sigur, când am citit-o mi s-a părut statică pe alocuri. Însă scriitoarea de origine armeană pune suflet în fiecare cuvânt, așa că romanul ei e imposibil de lăsat din mână! De fapt, nu doar scriitura e deosebită, totul e la superlativ când vorbim de cartea aceasta: personajele, acțiunea, misticismul insuflat printre rânduri.
-
10 minute și 38 de secunde în această lume stranie de Elif Shafak - evident, nu putea lipsi de aici! O carte cu un subiect greu: ce se întâmplă cu omul după ce moare, dar scrisă cu eleganța specifică lui Elif. Cărțile ei au miros și gust, se simt prin toți porii. Aceasta e ca un shot de tequila care îți arde vintrele. Nu degeaba pe eroina ei
este Leila Tequila - o prostituată agresată pe o stradă din Istanbul ce descoperă că mintea ei se încăpățânează să mai funcționeze puțin înainte de a-și da ultima suflare. - Verity de Colleen Hoover. Prima mea întâlnire cu această autoare a avut loc acum câțiva ani, dar nu s-a produs nicio scânteie. Așa că nici nu știu cum am ajuns la Verity. Însă de data aceasta lucrurile au stat altfel. Deși are aceleași elemente romance, mai e ceva ce m-a cucerit: o doză de thriller și ceva elemente dark ce nu mi-au dar pace. Mi-a plăcut scriitura lejeră, sexy pe alocuri, sumbră prin altele. De asemenea, a fost interesant și modul mai puțin romanțat în care Verity privește maternitatea. Dar, de departe, cel mai mult am admirat întorsăturile de situație!
- Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid - o carte lejeră, dar care m-a cucerit prin glamour-ul unui Hollywood demult apus. Mi-a plăcut la nebunie povestea divei Evelyn Hugo și a celor șapte șoți ai ei și modul în care autoarea reușit să îmbine trecutul cu prezentul într-un mod neașteptat.
Pe lângă aceste cinci cărți, totuși, simt nevoia să mai adaug câteva. Mai sunt câteva titluri care mi-au plăcut, dar parcă nu le-aș fi inclus neapărat în top. Totuși, cred că v-ar plăcea și vouă, așa că iată câteva mențiuni:
- Viața ca o ceapă de Diana Farca - un volum de flash fiction usturător de bun și de real!
- The Noel Diary (Jurnalul lui Noel) de Richard Paul Evans - nu știu dacă există și o traducere a cărții, eu mi-am achiziționat ebook-ul de pe Amazon imediat ce am terminat filmul de pe Netflix. Povestea, în linii mari, e aceeași, dar cu unele diferențe (unele mai bune, altele mai puțin).
- Totul se termină cu noi de Colleen Hoover. După ce am terminat Verity parcă am vrut mai mult. Cartea aceasta e ușoară, dar captivantă. Ba chiar după ce am terminat-o am făcut precomandă pentru volumul doi: It Starts With Us (citit, fain și el).
Cărțile de non-ficțiune care m-au inspirat din 2022
Spre deosebire de alți ani în care am citit foarte multă ficțiune scrisă de autori români, anul acesta a fost rândul non-ficțiunii autohtone. Așa că topul este în mare parte unul neaoș și variat. El arată cam așa:
- Alzheimer de Eva-Anca Hamza - o mărturie despre cum o boală îi afectează pe toți cei din preajma persoanei diagnosticate. Mie mi-a mers și la suflet, și la minte!
- Digital Body Language de Erica Dhawan. Dacă până acum am fost atenți la comunicarea verbală și non-verbală, e tot mai clar că în era noastră un nou tip de limbaj primează: cel digital.
- Întâlnire cu Muza de M.C. Simon - o carte care m-a ajutat să revin la scrisul pe care îl iubesc.
- Networking for Authors de Dan Parsons. Această carte e un adevărat manual de networking pentru autorii aspiranți, dar și pentru cei publicați. Abordează absolut toate situațiile în care un autor poate interacționa cu cititorii săi de la virtual la real și prezintă strategii de promovare și prezentare pentru ambele situații.
- Be Branded de Dana Lupșa - un adevărat manual de branding, foarte bine explicat astfel încât informațiile să fie ușor de pus în aplicare.
Dar, evident, nici aici nu mi-a fost ușor să departajez. Așa că iată și mențiunile de la această categorie:
- Business Storytelling. Branduri și povești volum coordonat de Florina Pînzaru. Un volum fain despre storytelling „așa cum trebuie” aplicat în domenii și situații de marketing.
- Range de David Epstein - cred că e deja o carte faimoasă printre corporatiști, dar are și ea meritele ei. David Epstein a examinat cei mai de succes sportivi, artiști, muzicieni și oameni de știință din lume. El a descoperit că, în majoritatea domeniilor (în special cele complexe și imprevizibile) generaliștii, nu specialiștii, sunt pregătiți să exceleze.
Acesta e topul meu pe 2022. Voi ați citit vreo carte de aici? Ori poate v-a făcut vreuna cu ochiul! Dar din ce ați citit în 2022 ce ați recomanda?
♥ D.
foto: Pexels & Unsplash
8 Comments
Îți mulțumesc din suflet, Diana! Articolul tău mi-a mers mie direct la suflet. Mă bucur să văd că ți-a plăcut cartea mea și că o consideri demnă de topul anului pentru tine. Îți doresc sărbători binecuvântate și un An Nou magic, plin de lecturi pe placul tău!
Cu mare drag, chiar a fost o lectură deosebită! ❤️ Un an nou minunat, plin de realizări frumoase!
Ce-mi place sa vad lumea scriind despre carti! N-am citit nicunul dintre titlurile mentionate, dar mi-a atras atentia Viata ca o ceapa – sunt curioasa si fiindca nu am mai citit flash fiction (sau nu-mi amintesc sa fi citit). Nonfictiune citesc rar si prefer biografiile, autobiografiile, jurnal, eseu, din astea. Si Din cer au cazut trei mere mi-a atras atentia, dar a fost prea in voga si eu nu ma pot pur si simplu convinge sa citesc ceva en vogue. 😀
Multumesc pentru impresii si recomandari!
Intentionez sa scot si eu articolul cu cartile anului, poate saptamana viitoare, nu stiu, sa vad. Eu am alt format, cel cu cartile lunii, asa ca am douasprezece astfel de recomandari. Mega recomandari, ca recomandari fac destul de des. 🙂
Spor la citit si in anul care vine! <3
Lecturi placute tuturor si recomandati, oameni buni, recomandati!
Abia aștept și topul tău, desi am citit și despre cărțile fiecărei luni la tine. Sunt curioasă care dintre cele 12 ți s-a părut cea mai cea. Din cer au căzut trei mere chiar e faină, deși a fost în mare vogă ți-o recomand! Și Viața ca o ceapă e interesantă și actuală. Cartea Evei, Alzheimer, ar fi pe gustul tău (prima parte, cea în care vorbește despre povestea bunicii).
Multumesc mult pentru recomandari! <3
Cu drag ❤️
Ce listă faină şi tentantă! Fur şi eu câteva pentru anul viitor 😉
Oooo, mă bucur că te-am inspirat, lecturi plăcute!