Cuprins
Anul acesta nu a fost așa bogat în cărți dacă stau să îl compar cu ceilalți. Îmi propusesem să citesc 40 de cărți, adică un pic mai puțin decât citisem în 2022. Bine, nu țin niciodată să ating sau să depășesc acest număr. Dar, mă știți, îmi place să mă organizez deși sunt conștientă că nu mereu se potrivește socoteala de acasă cu cea din târg. În plus, pentru mine cititul e pură plăcere așa că prefer să nu alerg printre cărți.
Cumva, o bună bucată de vreme m-am axat pe cursuri prenatale și timpul meu parcă s-a diminuat. Pe final de an am revenit, totuși, la lectură și la blogging (atunci când bebelina doarme). Tocmai la fix, zic eu, e momentul să vă vorbesc despre cărțile mele preferate din acest an. După lungi procese mentale am reușit să îmi construiesc și eu un top 5 cărți citite în acest an, dar mai întâi…
O scurtă trecere în revistă a cărților citite în 2023
Cum în 2023 nu prea am scris pe blog mai nimic, simt nevoia să vă enumăr măcar cărțile citite – să stiți din ce am ales cărțile preferate. Despre unele o să spun și câteva cuvinte probabil, o să văd din mers!
Cărțile autorilor români contemporani
Am scris deja un articol amplu despre cărțile autorilor români contemporani. Dar, dacă nu aveți timp să îl parcurgeți acum, iată care mi-au fost lecturile din această categorie într-o ordine cronologică:
- Regăsirea de Nicoleta Beraru,
- Povești scrise în palmă de Corina Ozon,
- Toamna este o ciornă rescrisă de Cosmisian,
- Locul unde mai trăia ziua de Mona Șimon.
Cărțile non-fiction
Când vine vorba de non-fiction, cărțile citite de mine pot fi împărțite în două categorii: cărți de parenting și cărți de dezvoltare personală.
La capitolul dezvoltare personală am fost puțin dezamăgită. Am citit doar două cărți: mult-promovata Manifest de Roxie Nafousi și Deep Work de Cal Newport. Însă niciuna nu simt că mi-a adus vreo îmbunătățire. Cumva, au fost scrise mai mult pentru cei care nu citiseră nimic înainte despre manifestare sau prosperarea prin munca profundă într-un mediu plin de distrageri.
Cărțile de parenting
Cărțile de parenting au intrat recent în zona mea de interes. Deși mi-am propus să îmi cresc copilul așa cum simt eu, o idee sau două de la experți e bine-venită/ Anul acesta am citit:
- Mama și copilul de Elizabeth Fenwick - am înțeles de ce e o biblie a creșterii copilului,
- Montessori de la naștere la trei ani de Charlotte Poussin - cumva mă așteptam la mai multe idei de activități),
- La 3 ani e prea târziu de Masaru Ibuka - foarte succintă, pare mai mult o broșură.
Literatură universală
Eh, iată și categoria în care se încadrează majoritatea cărților citite, unsprezece la număr:
- Povestitorul de Jodi Picoult,
- Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow / Mâine, mâine, poate mâine de Gabrielle Zevin,
- Heart Bones de Colleen Hoover,
- Queen Charlotte de Julia Quin și Shonda Rhimes,
- trilogia Tuturor băieților pe care i-am iubit de Jenny Han - unul dintre puținele cazuri când filmele sunt mult mai bune decât cărțile,
- Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi,
- nuvela The Bookstore Sisters de Alice Hoffman - chiar o să mai caut cărți ale acestei autoare,
- Reminders of Him / Frânturi din el de Colleen Hoover,
- Cele trei fiice ale Evei de Elif Shafak.
Top 5 cărți citite anul acesta
Și iată că am ajuns la subiectul principal al acestui articol: top 5 cărți citite de mine anul acesta. Practic, cele mai bune cărți dintre cele de mai sus. Evident, din punctul meu de vedere. Fără a mai lungi introducerea, iată topul meu pentru anul acesta începând cu locul 5 și terminând cu primul loc.
- 5. Locul unde mai trăia ziua de Mona Șimon - un roman de o profunzime aparte ce abordează o temă delicată dar abordată într-un mod care te umple de speranță. Un roman construit ingenios, scris cu minuțiozitate și delicatețe. Mesajul său, așa cum notează scriitorul Cristi Nedelcu este că „niciodată nu putem fi siguri de ceea ce vedem la suprafață și că, dincolo de aparența unei fapte, stă esența motivației ei.”
- 4. Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi - o cafenea stranie unde oamenii se pot întoarce în timp dacă urmează un set de reguli bine stabilit. Regula cea mai importantă: trebuie să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. A doua cea mai importantă regulă: orice ai face în trecut, prezentul nu poate fi schimbat. Călătoria în timp pare, deci, fără rost, dar adevărul este că refacerea momentului schimbă fundamental modul de raportare la prezent, valorizarea unui om, a unei relații și chiar a întregii vieți.
- 3. Cele trei fiice ale Evei de Elif Shafak - o radiografie a femeii musulmane ce trăiește într-o societate împărțită între Orient și Occident, între tradiție și modernism, credință și ateism. În drum spre casa unor prieteni, Peri trăiește o întâmplare neplăcută: i se fură geanta. Reușește să o recupereze și descoperă în ea o poză din perioada studenției sale la Oxford. Această imagine îi stârnește un val de amintiri începând cu copilăria petrecută în sânul unei familii scindate: mama foarte religioasă, pe când tatăl se închină doar rațiunii. Apoi gândurile o duc în perioada studenţiei, unde se împrieteneşte cu Shirin, o englezoaică-iraniană atee, şi cu Mona, o americancă-egipteană religioasă. Cele trei sunt Păcătoasa, Credincioasa şi Nehotărâta, care încearcă să depășească prejudecăţile şi să-şi găsească locul într-o lume din ce în ce mai periculoasă. Și, evident, nu putem vorbi despre acest roman fără a-l menționa pe profesorul Azur (care are un câine pe nume Cioran, apropo) și al său curs despre Dumnezeu. Dar această enigmă trebuie să o dezlegați voi.
- 2. Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow / Mâine, mâine, poate mâine de Gabrielle Zevin - e un motiv pentru care cartea aceasta a fost anul trecut în fruntea tuturor topurilor literare. E destul de simplu, de altfel: cartea e scrisă cu o atenție impecabilă la detalii și... diferită prin faptul că, deși nu e o poveste de iubire, acesta e subiectul ei. Sam și Sadie se întâlnesc în camera cu jocuri a unui spital de, unde împreună găsesc evadare, competiție, și, mai ales, prietenie. Dar, cum adesea se întâmplă în copilărie, prietenia lor durează exact 609 ore. Ani mai târziu se regăsesc întâmplător și construiesc împreună, pe parcursul a trei decenii, un imperiu al jocurilor video. Romanul lui Gabrielle Zevin e complex într-un mod delicios pentru cititori. Scriitoarea examinează natura multiplă a identității, a dizabilității, a eșecului, a posibilităților de izbăvire și, mai presus de toate, nevoia noastră de a ne conecta: de a fi iubiți și de a iubi.
- 1. Povestitorul de Jodi Picoult - nu știu dacă e cineva care a citit acest roman și nu s-a îndrăgostit de el. E un roman în care cuvintele au gust de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Așa cum Sage, personajul principal, este o brutăreasă iscusită și Jodi Picould frământă de zori la o poveste care acaparează orice cititor. Ingredientele ei? Trei povești care se completează de minune. Una se întâmplă în prezent și o are ca personaj central pe Sage care încearcă să compună puzzle-ul vieții sale în timp ce este îngrozită de mărturisirea pe care i-o face Josef, un bătrân care merge la același grup de sprijin cu ea și cu care se împrietenește. A doua poveste este cea a vieții bunicii lui Sage, prizonieră la Auschwitz. Și, în fine, a treia este o poveste fantastică despre un vampir care terorizează o comunitate. Și, da, totul se leagă fantastic!
Și gata! Acesta mi-a fost anul în lecturi și acestea mi-au fost cărțile preferate. Dar lecturile voastre preferate care au fost?
♥ D.
foto: Arhiva personală & GoodReads & Canva Pro
Dacă vreți să fiți printre primii care află când scriu ceva, vă aștept pe WhatssApp. (Și fiți fără grijă: cine nu are numărul vostru de telefon, nu îl vede.)
6 Comments
Ah, ce bucurie să mă regăsesc în topul tău! Îți mulțumesc din suflet ❤️ Am și eu pe listă cărțile citite de tine. Ai avut un an foarte bun având în vedere schimbările frumoase pe care le trăiești 🤗
Meriți să fii în top ❤️ abia aștept următoarea ta carte, Mona! 🤗🤗🤗
Tare frumoasă şi bogată lista ta, bravo ţie!
Mulțumesc, putea fi și mai bogată, dar în vară tot ce am făcut a fost să lâncezesc din cauza căldurii…
Am citit și eu Povești scrise în palmă și Locul unde mai trăia ziua, presupun că ai citit părerile mele pe blog, precum și Până nu se răcește cafeaua, despre care am scris pe Delicatese. Pe Cele trei fiice ale Evei vreau să o citesc de ani buni. 😀 Cartea japoneză are și continuare – Povești din cafenea. <3
Da, le-am citit! Am și Povești din cafenea pe listă, dar momentan vreau să mai termin din cărțile pe care le am… sunt o groază. Chiar îți recomand Cele trei fiice ale Evei, e interesantă.