
Cuprins
Cum vă spuneam, luna ianuarie a fost plină de cărți. Tare mi-ar plăcea să pot continua așa, dar vom vedea. Până una-alta azi e timpul să trec în revistă și cărțile din literatura universală pe care le-am citit. În plus, mai am și o carte pe care nu știu unde să o încadrez, așa că voi zice că e non-ficțiune (pentru că în mod clar nu e beletristică).
Un lucru pe care vreau să îl punctez e că toate cărțile despre care scriu azi au fost citite pe Kindle. Un lucru bun, zic eu, căci tot încerc să mă îndrept mai mult spre minimalism și asta înseamnă, pentru mine, să reduc și din spațiul ocupat de cărți. Poate o să revin cu un articol pe această temă cândva, o notez. Dar, până atunci, iată ce am mai citit!
Lecturile mele din luna ianuarie 2024: non-ficțiune
Charles Bukowski on Writing

Nu știu dacă e non-ficțiune, dar nu prea are ce să fie. Charles Bukowski on Writing e, dacă e să o luăm pe-a dreaptă, un volum epistolar. Cartea conține scrisori trimise de autor între anii 1945-1993 unor editori sau scriitori. Un volum interesant și chiar inedit, cu minime intervenții editoriale. Anumite typos (erori de scriere minore) care erau neintenționate au fost corectate, dar scrisorile sale mai conțineau și erori intenționate – acestea au fost păstrate pentru a păstra autenticitatea vocii lui Bukowski. De asemenea, volumul conține și multe caricaturi trimise de autor și pasaje în care apare scrisul de mână al autorului (îndeosebi cele din perioada 1945-1954, scrisori pe care acesta consideră că nici nu le-a scris).
E o lectură interesantă pentru cei care familiarizați cu Bukowski. Eu una i-am dat doar 4 stele pentru că mă așteptam să găsesc și câteva dintre poemele sale legate de scris (acelea îmi plac cel mai mult).
Lecturile mele din luna ianuarie 2024: beletristică
Yellowface de R.F. Kuang

Yellowface e cartea cu care mi-am început anul și, recunosc, aveam mari așteptări de la ea fiind ocupanta locului I la categoria Best Fiction în cadrul GoodReads Choice Awards 2023. De asemenea, a fost și aleasă pentru Reese’s Book Club (clubul de carte al actriței Reese Witherspoon) unde, de regulă sunt recomandată cărți bunicele. Însă, vă spun de pe acum, nu mi-a întrunit așteptările. Premisa a fost interesantă, la fel și primele capitole, dar de la un punct totul devine plat. În mod normal abandonez cărțile, dar aici m-am încăpățânat să continui tot sperând la un plot twist ceva.
Athena și June nu erau cele mai bune prietene, dar se înțelegeau. Prima era o scriitoare de succes, cea de-a doua tot scriitoare, dar mai puțin cunoscută (spre deloc chiar). Profitând de moartea bizară a Athenei, June își însușește manuscrisul la care cea dintâi lucra, face anumite modificări și îl publică în nume propriu. Inițial are un succes nebun, unul la care doar visase. Dar, evident, încep să apară tot felul de speculații și June are de înfruntat un adevărat val de hate online în urma căruia adevărul riscă să iasă la iveală.
Până aici sună totul bine, nu? Ei, dar de când încep acuzațiile din mediul virtual, povestea devine plată. Multe dintre capitole par a fi similare, iar acțiunea cade previzibil. Am apreciat, totuși, modul detaliat în care autoarea prezintă industria cărții din SUA și partea întunecată a online-ului. Din ce înțeleg, Yellowface e inspirat dintr-o perioadă din viața lui R.F. Kuang în care s-a înfruntat și ea un hate masiv pe Twitter. Însă nu a reușit să îmi transmită nicio emoție legată de acest aspect, cel puțin eu nu am putut deloc să empatizez cu June.
Pur și simplu nu a fost o carte pentru mine.
Acolo unde cântă racii de Delia Owens

Ei, uite o carte pe care am început-o fără așteptări după ce am amânat-o o groază de timp. De ce? Poate pentru că era prea populară, deși am citit și câteva recenzii negative.
Acțiunea din Acolo unde cântă racii se desfășoară pe două planuri. Primul ne prezintă povestea Kyei o copilă abandonată de toți care își duce viața în mlaștină și răzbește în ciuda vicisitudinilor. Ea merge doar o singură zi din viața ei la școală și evită contactul uman pe cât posibil (singurele persoane pe care le acceptă sunt un vânzător de culoare și soția acestuia care îi poartă de grijă, dar de la distanță). Trăiește în mijlocul naturii și în armonie cu aceasta, cunoscând toate legile ei și toate viețuitoarele. Cu toate acestea, la vârsta la care devine femei, doi bărbați îi marchează destinul.
Cel de-al doilea plan ne prezintă investigația uciderii lui Chase Andrews. Vorbim de o crimă aparent perfectă, fără urme și fără suspecți…
Vorbeam mai sus că am citit și recenzii negative și da, pe alocuri mi s-a părut și greoaie (parcă mă împotmoleam într-o mlaștină de cuvinte). Mai erau poeziile pe care le rostea Kya, poezii ce parcă deveneau enervante (deși, zic eu, intenționat au fost atât de slabe). Însă cumva totul se potrivea în poveste (nu știu cât de bine au reușit cu traducerea, dar aici a fost un puzzle perfect). Per total, mi-a plăcut cartea. Mi-a plăcut mult! E diferită, se simte că autoarea are o altă ocupație principală, dar tocmai acest lucru o face magică!
First Lie Wins de Ashley Elston

Mi-am propus să citesc toate recomandările Reese’s Book Club de anul acesta. De regulă, din cărțile citite ce au fost selectate mare parte mi-au plăcut (singura excepție e Yellowface) și am mai văzut și alte titluri interesante pe care le am notate.
Prima alegere pe 2024 a fost thriller-ul First Lie Wins semnat de Ashley Elston care prin acest volum face saltul de la cărțile Young Adult la Adult. Personajul principal al poveștii este Evie, pe numele ei real Lucca, o femeie care își asumă diverse identități la ordinele șefului ei, misteriosul domn Smith. De regulă, aceasta primește un nume și o locație, iar află tot ce este de știut despre oraș și despre oamenii din el. Apoi află ținta, de data aceasta este vorba de Ryan Sumner. Ultima piesă din puzzle este task-ul pe care aceasta trebui să îl îndeplinească.
Evie nu cunoaște adevărata identitate a domnului Smith, dar știe că această slujbă va fi diferită. Problema e că Ryan începe să însemne mai mult pentru ea decât ar fi vrut. Dar nu poate face nicio greșeală, mai ales după ce s-a întâmplat cu ultima ei misiune.
Romanul e într-o continuă pendulare între misiunile anterioare ale eroinei și cea actuală, punctând că singurul lucru pentru care a muncit toată viața ei a fost să își păstreze curată identitatea reală sperând să se întoarcă la ea cândva. Dar, cum lucrurile nu sunt niciodată simple, o femeie care susține că ea este Lucca cea reală apare în oraș. Astfel, Evie Porter trebuie să fie cu un pas înaintea trecutului ei, asigurându-se în același timp că mai are un viitor în fața ei. Miza e una imensă!
Am apreciat romanul, ritmul său alert și modul în care tot apar întrebări. Totuși, spre final, lucrurile au devenit un picuț previzibile. De asemenea unele personaje mi s-au părut superficial construite. Dar, în rest nu am nimic de reproșat acestui volum.
În loc de încheiere
Acestea au fost lecturile mele din ianuarie. Per total, a fost o lună bună, cu lecturi interesante. Abia aștept să văd cum vor fi următoarele. Voi ce ați mai citit?
♥ D.
foto: Arhiva personală & Canva Pro
9 Comments
Aştept să ne spui şi despre următoarele, îmi place să-ţi citesc părerile despre cărţi. 😉
O să vină și în următoarele luni. Tot așa, un articol general că îmi e greu să scriu recenzii complete acum…
Pe acestea nu le-am citit, dar am reuțit să citesc nouă cărți, o performanță care n-a mai avut loc de nu mai știu când. Poate și fiindcă nu am mai citit „cărămizi”. 😁
Oh, felicitări! Eu am în plan 3 cărămizi anul acesta. Sper să îmi și iasă 😅 Bine, am început cu cea mai complexă, Theodoros, dar mi-am propus să nu o citesc pe toată o dată că nu merge așa ușor: luna aceasta citesc prima parte, în martie a doua și în aprilie a treia 😅 Celelalte cărămizi sunt Chiajna din casa Mușatinilor și Nu-i ușor să fugi de fericire.
Si eu am in plan niste caramizi, ultimul volum din seria Demon de Peter V. Brett, pe care l-am asteptat cativa ani si nu l-am cumparat in engleza, tocmai ca sa apara acum intr-o editie diferita de celelalte patru si la scorul fantastic de 99.99 RON 😒 si apoi vol.6 din Red Rising, alte colume din The Expanse et caetera. Asa, la care ma duce mintea acum.
Oh, ce aiurea. Numai la noi se întâmplă din astea 🙁 Eh, noi să fim sănătoase, să ne țină buzunarul (la ce scoruri sunt) și să avem spor la lectură! 🤗
Pai nu cred ca o mai iau in romana, ca n-am de ce. Am zis sa am editia completa, dar daca e oricum alta editie, pot sa o iau la fel de bine in engleza si sa se potriveasca mai mult cu restul volumelor, ca sa nu mai zic de pret.
Nu „se” merită…
😂 da, exact!