Martie se apropie cu pași repezi, iar asta înseamnă că s-au deschis și înscrierile pentru Spring SuperBlog 2024. A trecut ceva timp de când nu am mai participat și mă cam furnică degetele, dar încă nu stau bine la capitolul time management, așa că runda aceasta cel puțin o să stau pe bancă și o să îi susțin pe cei care vor participa activ. Deci, da, voi face pe majoreta încă un sezon! Voi încerca însă să fiu cât mai activă, să ofer și sfaturi, nu doar încurajări. Știți doar că deviza mea e „sharing is caring” și că nu-mi place să țin informațiile doar pentru mine. Cam asta e și ideea acestui articol pe care, sper eu, îl veți parcurge până la capăt dacă vreți să vă aliniați la linia de start a celei mai longevive competiții de blogging din România.
Articolul acesta e despre...
Ce este SuperBlog și ce-am câștigat eu de fapt din competiție (în afară de trofeu)
SuperBlog este, cum spuneam, cea mai longevivă competiție de blogging din România. Lansată în 2008, aceasta numără deja 27 ediții încheiate (anual în perioada 2008-2012 și bianual începând din 2013, cu o ediție primăvara și una toamna). Participarea la concurs presupune redactarea de advertoriale pentru sponsori din diverse domenii, iar pentru fiecare probă se acordă premii (unele chiar substanțiale). În plus, există și un clasament general realizat din însumarea punctelor obținute la fiecare probă, iar la final de competiție cei mai buni trei participanți vor fi premiați.
Eu am reușit performanța de a mă clasa pe podium de mai multe ori. În ediția de toamnă 2020 am fost pe locul III. Iar în ediția de toamnă 2020 și ediția de primăvară 2021 am ocupat locul al doilea. Însă cea mai mare realizare în competiție a fost câștigarea trofeului SuperBlog în ediția de toamnă 2021.
Dincolo de premiile câștigate atunci și de trofeul pe care încă îl admir din când în când, SuperBlog a adus în viața mea multe lucruri frumoase. Privind obiectiv, participarea la această competiție mi-a oferit:
- Încredere în scrisul meu - nu am făcut niciodată un secret din faptul că sindromul impostorului îmi dă de furcă. Totuși, faptul că am reușit performanțe frumoase în această competiție mi-a dat încredere că pot realiza lucruri frumoase în și din scris.
- Oameni mișto - prin intermediul competiției am ajuns să cunosc online și offline unii dintre cei mai faini oameni. Mă refer îndeosebi la fetele mele, se știu ele, dar și la Claudia și Albert Budică - organizatorii competiției.
- Abilități noi - tot participând, am început să fiu mai curioasă așa că am început să învăț SEO, content marketing și chiar lucruri mai tehnice legate de funcționarea unui site. Așa am reușit chiar să schimb și domeniul de activitate. Practic, SuperBlog, a fost micul impuls de care aveam nevoie pentru a face trecerea de la amator, la profesionist. Pentru cine vrea și se dedică, această competiție e o adevărată școală.
De ce să te înscrii la Spring SuperBlog 2024?
Cred că v-am oferit deja trei argumente foarte bune pentru a vă înscrie la Spring SuperBlog 2024. Însă acestea nu sunt toate! Pe lângă încredere, oameni faini și cunoștințe tehnice, mai sunt și altele:
- Premii și campanii de testare - cum vă spuneam, fiecare probă are premiul ei, iar la final primii trei clasați în clasamentul general vor mai avea parte și de alte câștiguri. În plus, în această ediție vor vi organizate și unele campanii de testare, deci indiferent de clasament și de probele individuale tot vă alegeți cu ceva.
- Informații interesante - aici nu mă refer la ce am scris deja, ci la informațiile legate despre temele pe care veți scrie. În general, în SuperBlog temele sunt variate și presupun ceva documentare. De exemplu eu am învățat destul de multe despre îngrijirea bebelușilor cu mult înainte de a avea măcar în plan acest lucru datorită articolelor pe care a trebuit să le scriu pentru diverși sponsori.
- Puteți experimenta stiluri de scriere, șlefui abilități existente, descoperi noi pasiuni!
- Colaborări - eu am o colaborare frumoasă cu cei de la kfea.ro, de exemplu 🙂
Știu că sună interesant, așa că dacă vreți să aflați mai multe despre ce presupune competiția puteți afla de aici. Dacă simțiți nevoia să aprofundați, e timpul să vă povestesc despre skill-urile de care aveți nevoie în competiție.
Ce skill-uri sunt necesare în SuperBlog?
Nu știu dacă există o rețetă a succesului în această competiție. Totuși, analizând ce am făcut eu, dar și alți câștigător de trofeu pot să vă spun că există anumite abilități de care are nevoie oricine vizează să se claseze cel puțin în top 5. Unele sunt educabile, prin scris și informare constantă, dar altele ar trebui să le posezi deja:
- Creativitate;
- Un stil de scriere propriu;
- Spirit de echipă;
- Curiozitate și dorință de învățare / perfecționare;
- Atenție sporită la detalii.
Skill-uri pe care le poți dobândi și șlefui pe parcurs
Când vorbesc despre acele abilități pe care le poți învăța, mă gândesc la următoarele:
1. Content Marketing
SuperBlog pune accentul pe scrisul creativ, dar din păcate multe persoane nu înțeleg că acesta este de mai multe tipuri. Acest concurs, în fond, este unul de content marketing, deci conținutul trebuie adaptat ținând cont de acest lucru.
Nu spune nimeni că un participant la SuperBlog ar trebui să fie un guru în domeniu, dar ar trebui să înțeleagă câteva concepte de bază:
- Care este scopul unei campanii ori, altfel spus, să înțeleagă cerințele din brief;
- Care este publicul țintă al sponsorului și ce nevoi are astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor lor;
- Cei 5 C ai content marketing-ului: claritate; concizie, convingere, credibilitate, CTA (call to action). (în următoarea secțiune o să vă las un material fain despre acești 5 C).
2. Storytelling
Deși intră tot la capitolul „content marketing”, eu consider storytellingul a fi o abilitate absolut necesară, astfel că o prezint separat. El e forma pe care o îmbracă articolul. Fără storytelling, am avea doar o reclamă seacă sau un articol neinspirat, plin de lucruri tehnice care pot fi găsite oriunde pe net. Cititorii de bloguri vor altceva. Vor să fie captivați, nu doar informați! Informația, în fond e peste tot, povestea / experiența personală nu!
3. SEO
Un motiv pentru care blogging-ul este și va rămâne relevant este SEO. Da, postările pe Social Media au un engagement mai mare, la fel și videourile de pe YouTube, dar momentan SEO e cheia succesului în căutările Google. Așa că ar fi bine să vă puneți la curent cu câteva tehnici de bază de SEO, dar și câteva lucruri mai noi gen căutarea semantică (și acest sfat cred că ar trebui urmat și de unii sponsori.)
4. Planificare
Deși ediția de primăvară e mai lejeră, tot e nevoie de ceva time management. Pentru a scrie un articol bun ai nevoie de timp pentru documentare, de timp pentru înțelegerea brief-ului și de timp pentru a gândi și structura articolul. Dacă planificare nu e, nimic nu e! Și da, sunt eu un control freak, dar chiar nu exagerez deloc.
Câteva resurse utile
Nu am aprofundat punctele de mai sus pentru că am tot scris despre ele. În categoria Despre blogging și scris am adunat zeci de articole care v-ar putea interesa dacă vreți să participați la SuperBlog ori pur și simplu dacă vreți să aprofundați subiectul. Cum timpul e limitat, iar prima probă apare pe 1 martie, am pregătit un portofoliu cu cele care mi s-au părut mai utile în acest context:
Începe SuperBlog 2022. Ești pregătit de storytelling?
Începe Spring SuperBlog 2022. 5 sfaturi pentru cei care vor să restarteze creativitatea
6 Sfaturi pentru a scrie advertoriale de succes
3 ingrediente ale succesului în SuperBlog 2021
Advertoriale pe blog: cum le văd? 10 principii după care mă ghidez
Cum mai sus vorbeam și despre cei 5 C din content marketing, probabil veți vrea să aruncați o privire și pe acest articol de pe LinkedIn, iar despre căutarea semantică vă veți lămuri de aici.
În loc de încheiere... cine mi-ar plăcea să câștige Spring SuperBlog 2024
Cam atât am avut de scris. Sunt tare curioasă ce probe vor fi (deja s-a anunțat și prima campanie de testare). Însă mai curioasă sunt cine va câștiga trofeul Spring SuperBlog 2024. Am și un concurent preferat, evident, țin asta pentru mine momentan. Însă, cine știe, poate voi face vreo descoperire nouă în materie de bloggeri!
Am totuși în minte un profil al câștigătorului din acest sezon, cel puțin din punctul meu de vedere. Într-o perioadă în care AI-ul câștigă tot mai mult teren, mi-ar plăcea ca Spring SuperBlog-ul de anul acesta să fie câștigat de cineva cât mai autentic, cineva care va reuși să abordeze articolele într-o manieră atât creativă, cât și personală. Tehnologia e cool, dar mai avem nevoie și de factorul uman!
Acestea fiind spuse, le urez succes acelora dintre voi care nu doar veți completa formularul de înscriere, dar veți și duce competiția până la capăt! Și nu uitați, oricând veți avea întrebări eu vă stau la dispoziție!
♥ D.
foto: Canva Pro & arhiva personală
Dacă vreți să fiți printre primii care află când scriu ceva, vă aștept pe WhatssApp. (Și fiți fără grijă: cine nu are numărul vostru de telefon, nu îl vede.)
2 Comments
Fain articol! Eu mă voi întoarce la el, pentru că am nevoie de inspirație și suport, pentru că m-am înscris la Spring SuperBlog. Și cum am ținut blogul pe tușă ceva timp… am nevoie de un refresh.
Succes, Cătălina! Să ai parte de reușite frumoase în competiție! 🍀