Pe Dana sau Anaphielle (cum vreți voi) o admir, scuze, ADMIR. Asta nu pentru că a câștigat SuperBlogul, nici pentru că scrie grozav (atât pe Căsuța unui melc, cât și pe Despre tine. Despre suflet), ci pentru că e definiția pură a omului frumos și, mai ales, creativ. Unde mai pui că știe atât de multe despre toate și exprimă asta într-un mod atât de profund? Guest post-ul ei e despre cum să fii optimist în situații dificile e un exemplu mai mult decât grăitor, așa că nu mai lungesc introducerea, vă las pe voi să descoperiți 🙂
Să fii optimist poate fi extrem de benefic pentru sănătatea ta fizică și emoțională. De obicei, avem tendința să ne simțim la pământ ori de câte ori ne confruntăm cu o problemă, astfel că am pregătit câteva sfaturi care te-ar putea îndruma să îți îmbunătățești capacitatea de a rămâne optimist în situații dificile.
Acestea nu numai că te vor ajuta să devii o persoană mai bună, dar te vor ajuta și să ai mai mult succes.
1. Alege-ți prietenii cu înțelepciune
Anturajul în care stai influențează ceea ce devii. Așa cum spune proverbul: „arată-mi cu cine te însoțești și îți spun cine ești”. Oamenii din jurul tău îți pot afecta imens gândurile și acțiunile. Este foarte necesar să te înconjori de oameni buni care să te inspire și să te motiveze. Compania oamenilor pesimiști te va umple de negativitate, ceea ce te va ține pe loc.
Prietenii sunt unul dintre cele mai mari atuuri pe care le putem avea. Am auzit chiar spunându-se că prietenii sunt modul lui Dumnezeu de a-și cere scuze pentru o familie incompletă. Din păcate, un prieten adevărat (absolut ideal) apare mai greu, dar nu căutăm doar acea prietenie divină, ci oameni cu care să ne înțelegem și să petrecem timp de calitate.
Prietenii joacă un rol în reușita noastră, în realizarea viselor noastre. Având în vedere acest lucru, este extrem de important să facem diferența între prietenii buni și cei toxici. (Sunt nenumărate articole de psihologie despre oamenii toxici. Îți recomand să le citești și să îți alegi prietenii cu înțelepciune).
Cu cât petreci mai mult timp cu persoane optimiste, cu atât vei rămâne mai fericit.
2. Recunoaște-ți limitările
Atotștiutor? NU! Este imposibil ca un singur om să fie stăpânul tuturor meseriilor. Sau deținătorul tuturor cunoștințelor.
Fiecare persoană are neajunsuri și nu este înțelept ca cineva să aibă așteptarea de perfecțiune în toate domeniile. Să te mulțumești cu ce abilități ți-a oferit viața este cheia unei vieți fericite. Atunci când te compari cu ceilalți, rămâi prins într-un ciclu de auto-abuz. (Nu în autobuz, dar pot face o analogie: e ca și cum refuzi să mai cobori la stația care trebuie pentru că vrei neapărat să vezi toate stațiile din lume și astfel nu mai ajungi vreodată la destinația ta. Te rătăcești. Te îndepărtezi. Pierzi totul.)
În loc să regreți ceea ce îți lipsește, trebuie să înveți să te bucuri complet de ceea ce ți-a fost oferit. Mai mult, s-ar putea să ajungi sa te compari cu alții, dar într-un mod pozitiv, cu înțelepciune. Adică poți deveni autodidact, poți avea dorința de a evolua, dar nu pune presiune prea mare asupra ta și nu te compara cu ceilalți. Tu ai țelul tău, inspiră-te, dar nu te bloca!
De exemplu, în loc să te gândești dacă ai iarba mai verde decât vecinul, ar trebui să știi că: „dacă lucrez și iau exemplul vecinului meu, aș putea să dețin o iarbă mai verde”. Se numește invidie constructivă, iar acest mod de gândire nu doar că te face să fii optimist în situații dificile, dar te ajută să și evoluezi.
Să îți mai spun ceva: aparențele înșală și iarba vecinului nu e chiar atât de verde pe cât pare. 😉
3. Creează momente frumoase
Viața are numeroase momente fericite pentru noi, dar totul depinde de capacitatea noastră de a le găsi.
Cu cât ne asociem mai mult cu momentele fericite, cu atât sunt mai mari șansele de a rămâne fericiți. Creând amintiri fericite, putem rămâne fericiți pentru o durată mai lungă de timp. Ori de câte ori te simți nemulțumit de ceva, amintește-ți evenimentele din viață care au avut un efect pozitiv asupra ta.
Poate că ai filmări de la petreceri, de la nuntă, albume foto, etc. și poți chiar povesti iubitului, soțului, copiilor acele amintiri frumoase sau amuzante. Este o strategie foarte bună de a ieși din starea psihică de negativitate. În loc să spui ”n-am chef” și să te afunzi într-o stare deprimantă, scoate nasul pe geam, trage aer proaspăt în piept, apoi aruncă-te pe canapea și deschide albumul foto sau galeria foto din mobil. Lasă-te purtat în acel trecut unde stau amintirile frumoase, nu eșecurile.
4. Găsește-ți creativitatea
Stresul social este dăunător din toate punctele de vedere. Robotizarea și eforturile depuse pentru visul de a avea o viață mai bună și fericită nu vor conduce niciodată spre îndeplinirea acestui țel. Ba din contră ne frustrează și mai mult, încătușându-ne într-o sclavie continuă. Singura evadare și cel mai bun drum spre libertate este creativitatea cu care suntem înzestrați.
Este o eroare să consideri că doar artiștii sunt oameni creativi. Ei bine, cu siguranță cel puțin o dată în viață ai făcut ceva care te-a împlinit sufletește. Poate că ai împletit un fular după propria idee sau ai creat o rețetă de prăjituri din mintea ta, ai decorat casa, ai făcut parada modei în fața oglinzii combinând stiluri, ai editat poze, etc. Indiferent ce te-a făcut să te simți creativ, același lucru ți-a adus și împlinire.
Când te afli într-o situație dificilă fă acel lucru care te relaxează. Rămânând într-o stare de tristețe nu faci altceva decât să amplifici stările negative și pesimismul. Vei descoperi cu timpul că pasiunea ta este menirea ta pe acest Pământ.
5. Optimist cu mintea
Cu siguranță îți sunt cunoscute toate nebuniile pe care mintea ”ți le spune”. Negativitate, panică… paranoia chiar. Pare imposibil să acoperi toate fototipurile doar spunându-ți: sunt optimist!, așa-i? Parcă degeaba spui. Ea continuă cicălitoare cu cele mai negre scenarii. Dacă ar exista vreun trofeu pentru cea mai pesimistă minte din lume, majoritatea am fi demni de acest premiu.
Dar cum poate fi oprită? Nu avem cum să ne oprim mintea din a gândi, dar putem să învățăm cum să trăim cu ea fără să ne afecteze. Cum?
Ei bine, nu mai crede tot ce îți trece prin minte. De fapt aceasta este o parte a activității creierului. Acea parte care se ocupă cu stocarea informațiilor. (Pe acest subiect este foarte multă teorie pe care nu o voi scrie aici, dar poți căuta informații pe internet în acest sens)
Imaginează-ți că mintea ta este ca un copil. Imatur, naiv, neantrenat, care crede că tot ce zboară se mănâncă. Tu, ca un adult cu capul pe umeri, ai datoria de a învăța copilul ce este bine, ce este rău, ce să creadă, ce să nu creadă, s.a.m.d. . Deci, de fiecare dată când îți vin în minte acele scenarii pesimiste, vorbește-ți și învață-ți mintea că nu tot ce zboară se și mănâncă.
……………….
Fie ca aceste sfaturi să te ajute să rămâi optimist și să ai o perspectivă mai pozitivă asupra vieții!
Îți doresc o viață mai bună, mai împlinită și mai liniștită!
Cu tot dragul și din suflet,
Anaphielle
10 Comments
Dana este o optimistă incurabilă, iar dacă stai mult în preajma ei, te molipsești. Trucul cu fotografiile îl folosesc cel mai des. Când mă uit la pozele din vacanță, îmi revin tonusul și gândurile bune.
Daaa, total de acord cu tine ❤️
Chiar frumos ne vorbeşte şi ne învaţă Dana de fiecare dată. Şi ne ridică moralul ca prin magie.
Învățătoare trebuia să se facă!
Mulțumesc, Dana pentru neprețuite sfaturi! Împărtășesc admirația Dianei pentru tine. Și ție, Diana, pentru că ni le-ai împărtășit, un om la fel de minunat ❤️
❤️❤️❤️
Ca întotdeauna, Dana aduce un text sensibil și frumos! Felicitări! Nu pot decât sa ma bucur sa citesc astfel de materiale! ♥️
Și eu mă bucur ❤️