Descoperă orașele României prin intermediul localnicilor

orașele Românei

Nu știi cât de frumoasă e România până nu te apuci să o vizitezi punct cu punct și cu puncticel de pe hartă. Eu chiar mi-am propus să descopăr România așa cum e ea: mirifică (cu o groapă – două în asfalt , dar mirifică). Am început să o descopăr și, așa cum mă pricep, v-o prezint și vouă – fix așa cum o văd – aici, pe blog, în categoria România de poveste.

Mi-am făcut deja planul de drum pentru 2020, dar mai e loc pentru ceva… așa că mi-am zis că nu ar strica să îmi întreb cititorii fideli (care sunt și membri ai grupului de Facebook) de unde sunt și ce e de văzut la ei în oraș. Văzând că am strâns destul de multe răspunsuri, mi-am zis că ar fi păcat ca totul să se piardă în noianul Facebook-ului. Așa că le-am selectat pe cele mai interesante și acum te invit la o plimbare virtuală prin orașele României.

La pas virtual prin orașele României

Pitești

Din Pitești! Trebuie vizitat pentru că... ăăă, avem Simfonia Lalelelor și suntem aproape de Curtea de Argeș și puteți avea ocazia sa vedeți mormintele celor din Familia Regala a României.
Carolina Bianca Moroianu
Pitești e orașul actual. S-au spus mai sus câteva argumente. Centrul e frumos, parcurile Trivale, Ștrand - Lunca Argeșului...😎
Constantin

Slatina

Eu ar trebui să spun ceva și de orașul meu natal, Slatina. E un oraș curat, frumos, în care nu ai ce să faci[...] Dar ai și Mănăstirea Clocociov. Ai și Dealul Grădiștei, unde este noua Casa a Căsătoriilor...

Hunedoara

Aaa, mi-a amintit Dl. Emil Călinescu de orașul natal. Vizitati Hunedoara, orașul meu natal, acolo se afla cel mai frumos castel din lume: Castelul Corvinilor!
Carolina Biana Moroianu

Sighetu Marmației

Din Sighetu Marmației, Maramureș 😊 Strict în oraș (nu zic nimic de împrejurimi) se poate vizita Memorialul durerii ( victimelor comunismului), e cutremurător și merită. Acolo e și celula unde a murit Iuliu Maniu. Casa laureatului Nobel pentru Pace Elie Wiesel și bineînțeles „cuiul" 😅 Dacă tot Sighetul e locul unde se agață harta în cui, există și un cui cu care turiștii (și eu) se pozează 😊 În împrejurimi sunt multe de văzut, dar asta știți. Maramureșul are și bune și rele, dar e frumos

Constanța

Din Constanța sunt, iar orașul merită vizitat pentru moștenirea celor 3 mari culturi care și-au pus amprenta pe el: romană, greacă și otomană.

Pașcani

...micuțul Pașcani. Este locul de naștere al lui Mihail Sadoveanu. Conacul Cantacuzino e frumos, acolo era înainte Casă Pionierilor. Orașul are două zone : Deal și Vale legate pietonal prin 2 scări destul de impresionante. Parcul e frumos. În împrejurimi se poate vizită castelul lui Cuza de la Ruginoasa, podgoria Cotnari...Dacă vizitezi Iașiul se merită o jumate de zi pentru zona Pașcani în drum spre mănăstirile din Neamț. În schimb, contrar așteptărilor, mulți antreprenori locali au dezvoltat multe firme mari.
Constantin

Orșova

Eu sunt din Orșova, un oraș pe care trebuie să îl vizitați vara. Va plimbați cu vaporașul pe Dunăre, vizitați Mănăstirea Sf. Ana, mâncați un pește bun, vă plimbați prin Cazanele Dunării și neapărat continuați traseul către Cascadă Bigăr. Este un oraș frumos, dar pentru care va trebuie o singură zi. Se poate face traseu frumos prin Cazane, însă și se poate rămâne la una din sutele de pensiuni din zona.

Vatra dornei

Vatra Dornei, Suceava. Orașul nu are foarte multe atracții turistice, dar e liniștit și frumos. În schimb, împrejurimile și Bucovina în mod special este un loc minunat!

Brăila

Dunărea la Brăila e mai Dunăre că în alte locuri. Că orașul are o rețea de străzi unică în România: marile străzi/bulevarde pleacă de la Dunăre și se termină tot la ea (sunt că niște arcuri de cerc), că are o faleză frumoasă (mă rog, așa era acum 20 ani ...ultima oară când am fost eu acolo). Pentru teatrul Maria Filotti. Pentru parcuri. Pentru bulevarde. Pentru centrul vechi. Pentru că acolo s-a născut Panait Istrati. Pentru că de acolo e și Nicu Alifantis. Pentru că el este "Orașul cu salcâmi" al lui Mihail Sebastian. Alt brailean.

Bacău

De loc din Bacău. - Casa Memorială George Bacovia, vis-a-vis de ea Parcul Trandafirilor unde se află salcia sub care a scris ( bine, o cioată și o salcie nouă), apoi în apropiere este Biserica Sf. Precista în turnul căreia Bacovia a stat o noapte. (Din neatentia paracliserului. Aceasta intamplare ii va inspira poezia Amurg violet, scrisa in 1899.) - Observatorul Astronomic " Victor Anestin" - Parcul dentrologic Hemeiuș ( peste 500 de specii de plante lemnoase) + Castelul Roșu. Parcul dentrologic este " Dumbrava Minunată" a Lizucăi și al lui Patrocle. 😉 - Vivariul (singurul din Ro care crește și reproduce exponatele pe care le deține) - Lacul Poiana Uzului - Insula de Agrement - Lacurile I și II - cu ft multe specii protejate - Plimbare prin parcul Cancicov - în județ: Salina Tg. Ocna și Rezervația naturală Nemira ( protejează câteva sute de specii de plante și animale, printre care se numără și floarea de colț și sclipeții. Printre animalele protejate în interiorul rezervației se află ursul brun, lupul, buha și salamandra de munte. Rezervația se află în apropierea orașului Târgu Ocna și este locul perfect pentru iubitorii de trasee montante și ecoturism.) * apoi, Bacău este vecin cu Județul Neamț: lacul și barajul Bicaz, Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Izvorul Muntelui, Ceahlăul (cu Baba Dochia), etc. Muuuulte aș avea de scris... 😂

Botoșani și Iași

Iași. Bine, sunt din Botoșani, dar locuiesc în Iași de 14 ani. În ambele orașe/județe sunt destule de vizitat. Pentru iubitorii de natură, pentru iubitorii de party, pentru iubitorii de cultură. Iași-ul este foarte aglomerat de ceva vreme, și-a triplat populația, dar sunt și multe chestii faine aici. Plus oamenii

Deva

Eu vă invit la Deva. Nu doar pentru că e orașul în care m-am născut și în care locuiesc și acum. Ci pentru că ai multe chestii faine de văzut pe aici și prin împrejurimi. Vă enumăr doar câteva: Cetatea Devei, cetățile dacice de la Sarmizegetusa, castelul huniazilor de la Hunedoara, parcul dendrologic Simeria, geoparcul dinozaurilor din Hațeg și rezervația de zimbri, parcul național Retezat, mănăstirea Prislop
Diana Paran

Revenind din turul virtual prin orașele României

Sper că nu v-am amețit prea tare cu acest tur. Scopul său este nu de a fi un ghid ci, mai degrabă, o invitație la discuție. Așa că, spune-mi: tu de unde ești și ce e de văzut în orașul tău?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021