Băile Olănești: 4 obiective și mult mai multe motive pentru o escapadă

băile olănești cover 5
sursa foto: baile-olanesti.info

Aerul e tot mai cald și mai greu.E practic imposibil să mă mai concentrez. Mă uit în calendar și văd că al meu concediu e încă departe. Însă pe vremea asta ar merge de minune o escapadă într-un colț unde natura încă mai respiră viață. Și, pentru că sunt tare generoasă din fire vă iau și pe voi cu mine! Am deja destinația ideală: Băile Olănești!

Da, da ați citit bine! Știu că poate mulți vă gândiți că e doar un loc unde vârstnicii vin la tratament, dar nu e așa. Stațiunea Băile Olănești e mai mult de atât!

Nu mă credeți? Stați doar să vedeți!

4 obiective turistice în Băile Olănești

Stațiunea se află la 18 kilometri NV de Râmnicu-Vâlcea, fiind situată la o altitudine de 450 de metri. Este străbătută de valea râului Olănești care este deschisă spre sud și închisă spre nord – acest lucru determinând pătrunderea razelor solare toată ziua.

După cum știți, Băile Olănești este o renumită stațiune de tratament (promit să revin cu mai multe detalii curând), dar adevărul e că avem și alte lucruri interesante de făcut și văzut! Iată doar 4:

1.Biserica lui Horea

Biserica de lemn Sfântul Pantelimon din Băile Olănești cunoscută drept Biserica de lemn din  Albac sau Biserica lui Horea este una dintre cele mai frumoase construcții de lemn transilvănene.

Pe lângă încărcătura spirituală deosebită, biserica are și o importanță istorică aparte.

Construcția sa a început în jurul anului 1745 în Albac, județul Alba. Se speculează că Horea, liderul răscoalei de la 1784 a învățat să scrie și să citească și chiar că ar fi fost cântăreț în biserică.

În ciuda contextului istoric, biserica a rămas multă vreme în picioare. Dar, atunci când a devenit neîncăpătoare autoritățile  austro-ungare au dispus demontare bisericii, lemnele urmând să fie vândute drept lemn pentru foc sau, în cel mai bun caz, pentru reparații. Însă după demontarea bisericii, niciun localnic nu a vrut să se atingă de bârnele groase.

Aflat în vizită în zonă și aflând despre cumplitul destin al bisericii, Nicolae Iorga l-a convins pe Ion I.C. Brătianu să meargă sub acoperire în Albac și să cumpere lemnele. Apoi, acesta a reconstruit bisericuța pe domeniul moșiei Florica (situată astăzi în orașul Stefănești, județul Argeș).

În 1954 biserica a fost mutată la Olănești ca urmare a deciziei Patriarhului Justinian Marina după ce a observat starea de degradare în care se afla.


biserica lui Horea Băile Olănești
sursa foto: baile-olanesti.info

2.Parcul național Buila-Vânturița

Vă plac drumețiile? Și mie! Ei bine, în apropiere de Băile Olănești găsim Masivul Buila-Vânturița care adăpostește două rezervații naturale importante: Rezervația de Tisa și Rezervația Naturală Stogu. Ambele rezervații fiind populate de numeroase specii de plante și arbori protejați precum: brădișorul, tisa, floarea de colț și iedera albă. În plus, datorită climei din zonă (caldă, sub-mediteraneană aici întâlnim și  numeroase specii de animale ocrotite prin lege: capra neagră, râsul, bursucul, vipera, șoparla de stânca, cocoșul de munte și altele.

parcul național buila vanturita baile olanesti
sursa foto: baile-olanesti.info

3. „Castelul” turn din Băile Olănești

Construcția a fost ridicată de către doctorul Hoeing pentru Regele Mihai drept mulțumire pentru că a fost salvat de către casa regală în perioada ocupației naziste a României. Micul castel a fost terminat, însă, prea târziu, astfel că Regele Mihai nu a beneficiat de el.

O perioadă această construcție s-a aflat în proprietatea BOR, dar acum găsim aici un bar-restaurant.

castelul turn din băile olănești
sursa foto: baile-olanesti.info

4.Rezervația cu nuferi

Un obiectiv de o frumusețe impresionantă și care nu are nevoie de prea multe descrieri este rezervația cu nuferi albi și galbeni.

lacuri cu nuferi băile olănești
sursa foto: baile-olanesti.info

Alte obiective turistice și lucruri de văzut

Desigur, acestea au fost doar câteva dintre obiectivele din zonă. Dacă sunteți amatori de plimbări în natură mai puteți vizita: Rezervația Rădița-Mânzu din Munții Căpățânii și Rezervația Lacul Frumos din Mosoroasa.

Dacă, în schimb, doriți o călătorie în timpul căreia să vă regăsiți din punct de vedere spiritual, în zonă mai puteți vizita: Mănăstirea Sărăcinești, Mănăstirea Frăsinei și schiturile Pahonie, Pătrunsa, Iezer și Bradu.

De plimbat, ne plimbăm, dar unde găsim cazare în Băile Olănești?

Cred că v-am făcut un pic curioși. Probabil că deja vă gândiți să tastați pe Google cuvintele magice: „cazare Băile Olănești”. Adevărul e că se găsesc suficiente pensiuni în Olănești și, evident, în era în care trăim toate sunt la un click distanță.

Un pic extra?

Sigur plimbările și vizitarea obiectivelor sunt interesante. La fel și o cazare bună contează, deși mulți spun că e important doar să ai unde pui capul. Însă de la o vreme eu parcă simt tot mai des nevoia de relaxare. Vreau să uit de tot și toate. Din fericire, am aflat că în Băile Olănești găsim…

Tisa Spa Resort

Un centru spa care le oferă turiștilor acces la o experiență total diferită prin numeroasele facilități și servicii pe care le oferă: piscine, tobogane, jacuzzi-uri, saune, hammam, baie de abur, salină, thepidarium, locuri de joacă, sală de fitness, baruri, terase și restaurante, spa herbal cu tratamene semnătură.

Ah, fix ce mi-a recomandat doctorul!

relax centrul tisa băile olănești
sursa foto: baile-olanesti.info

Despre proprietățile balneo-climaterice ale zonei

Totuși, nu putem vorbi despre Băile Olănești fără a vorbi puțin și despre proprietățile deosebite  ale acestei zone! Indiferent de vârstă e important să avem grijă de noi, iar stațiunea vâlceană e unul dintre locurile ideale pentru a începe procesul!

Pentru a vă convinge și de acest lucru am adunat mai jos câteva lucruri extrem de interesante pe care  le-am descoperit în timp ce mă documentam pentru acest articol.

Un motiv în plus

Obiectivele turistice, frumusețea peisajelor naturale, puritate apelor și aerului, posibilitățile de tratament și agrement despre care v-am vorbit aici sunt motive suficiente pentru a adăuga Băile Olănești și pe lista voastră de locuri de vizitat.

Însă, dragilor, mai e un motiv destul de important! Nu ne mai știm țara. Trebuie să o redescoperim și să o promovăm. Cred cu tărie că marketingul cel mai bun pentru zonele noastre turistice e răspândirea informației din vorbă-n vorbă (chiar dacă uneori e scrisă pe rețelele de socializare).

După cum ați văzut, eu vă vorbesc ori de câte ori am ocazia despre zonele frumoase pe care le avem în țară. Acum, vă provoc și pe voi să-mi spuneți în comentarii ce zone frumoase din România ați vizitat recent? Dar Băile Olănești le-ați văzut?

P.S.

Dacă momentan vă e frică din cauza situației actuale să călătoriți, poate vă încumetați la iarnă! Am auzit că deja există oferte interesante pentru a petrece revelionul în Olănești!

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021