Recenzie Oameni anxioși de Fredrick Backman

oameni anxioși

Pentru mine, a auzi / citi numele lui Fredrick Backman e la fel cu a vedea o reclamă obsedantă la… orice pusă pe repeat. Scriitorul suedez a generat un adevărat trend, ba nu, un cult printre cititori. Evident, am devenit și eu curioasă ( a se citi „e nașpa să fii outsider la toate discuțiile de pe net”). Inițial am fost tentată să încep cu primul roman al lui Backman, Un bărbat pe nume Ove, dar parcă vâlva din jurul cărții m-a făcut să-mi revizuiesc planul. Așa că prima mea carte semnată de acest scriitor a fost cel mai recent roman al său: Oameni anxioși.

Despre ce e vorba în carte?

Bun, lăsați-mi să-mi trag sufletul o clipă căci romanul acesta a fost un soi de montagne russe plin de pante și bucle. Sinceră să fiu, am amețit puțin. Dar, poate și asta a vrut Fredrick Backman: să ne facă un pic nesiguri pe ce citim, un pic… anxioși.


„Aceasta este o poveste despre multe chestii, dar mai ales despre idioți. De aceea trebuie spus de la bun început să-i faci pe alții «idioți» dacă uiți că e stupid de greu să fii om.”

– Fredrick Backman, Oameni anxioși

După o încercare eșuată de a jefui o bancă, un spărgător se refugiază într-un apartament unde tocmai are loc o vizionare la care participă: un cuplu de lesbiene, un sabotor de vizionări deghizat în iepure, doi „rechini” imobiliari și o multimilionară cu tendințe de sinucidere + o agentă imobiliară cam țăcănită. Dar, lucrurile o iau cu adevărat razna când atât ostaticii, cât și spărgătorul încep să își dezvăluie dramele existențiale.

Din fericire, ostaticii sunt eliberați. Însă oamenii legii, Jack și Jim, vor avea de rezolvat un caz destul de complicat: apartamentul este gol (deși găsesc în el o baltă de sânge), iar declarațiile foștilor prizonieri sunt… halucinante.

oameni anxioși

Cum am citit Oameni anxioși?

Am apreciat modul în care Fredrick Backman a zugrăvit niște personaje complexe, fiecare cu instabilitățile lui (ceea ce le-a făcut să pară extrem de reale). Mi-a plăcut și modul non-liniar, chiar alandala, în care sunt povestite faptele. Îți dau impresia că ai în față un puzzle cu 1000 de piese mult prea bine amestecate.

Pe scurt, Oameni anxioși, a fost pentru mine o provocare și o delectare. Mi-a plăcut modul în care Backman a sondat sufletele personajelor sale și firul Ariadnei ce ne-a purtat prin această poveste: umorul. Și, evident, umorul fin atât de lăudat de toată lumea a fost presărat mai peste tot, printre cuvinte menite să ne pună pe gânduri. Însă dincolo de toate acestea m-a izbit mesajul puternic al romanului:


Lucrul ciudat când vine vorba despre anxietate este că încercăm să vindecăm haosul cu haos. O persoană care se bagă într-o situație catastrofală arareori dă înapoi. De cele mai multe ori continuăm, ba chiar accelerăm. Ne-am creat o existență în care îi vedem pe alții izbindu-se de un zid, dar ne ațteptăm ca noi să reușim să trecem prin zid. Cu cât ne apropiem mai mult, cu atât suntem mai convinși că soluții din ce în ce mai improbabile ne vor salva miraculos, în timp ce toți cei care se uită la noi așteaptă să vadă…izbitura.

– Fredrick Backman, Oameni anxioși

Concluzia nu poate fi decât una singură. Mi-a plăcut Oameni anxioși. Poate mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam căci, recunosc: aveam dubiile mele, doar știți că la pomul lăudat nu poți merge cu sacul. Ei bine, acum dubiile s-au spulberat și mă simt gata pentru celelalte romane marca Backman: Un bărbat pe nume Ove, Scandalul, Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, Britt Marie a fost aici.

Cui recomand romanul?

Oameni anxioși e o carte pentru orice gen de cititor. Se citește ușor, chiar dacă uneori pare întortocheat. Povestea îți merge la suflet și-ți stârnește atât zâmbete cât și uimire. Până la urmă cine poate declara că e normal 100%? Toți avem stolurile noastre de păsărele pe creier, deci toți, suntem, cumva egali cu personajele lui Backam – iar asta face povestea atât de interesantă. Citiți-o și vă veți convinge. Ori poate ați citit-o deja, caz în care vă rog să-mi spuneți cum vi s-a părut!

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021