Cuprins
Dragilor, azi vă invit la cinema! Luați-vă floricelele, sucul, ochelarii și găsiți-vă un loc în sală – e suficient pentru toți, așa că aveți grijă să păstrați distanța conform regulilor sanitare în vigoare! În fața voastră aveți un ecran mare și alb care în curând va începe să fie populat cu imagini: oameni, locuri, culori…
Ceea ce urmează să vedeți e un documentar: Moviebusters al cărui scop este să vă ofere informații pentru a vă bucura de o experiență optimă la cinematograf. În plus, veți avea parte și de o recomandare de film tocmai bun de văzut, unul pentru toată familia, cu elemente SF, acțiune și comedie. Însă nu vă dau detalii de pe acum, căci ar fi un mega spoiler! De fapt… cred că cel mai bine ar fi să tac căci începe…
Moviebusters un documentar marca De-ale Dianei
Anii ’90, un orășel mic de provincie populat de oameni muncitori care trudesc la fabrica de automobile din localitate. Ca în multe sate forțate să devină orașe pe vremurile răposatului, încă lipseau multe de acolo. De pildă, un cinematograf! Dar, pentru eroina noastră nu conta, se mulțumea cu filmele văzute pe micul ecran alb-negru din dormitor. Cât de diferit putea să fie un film văzut pe o pânză? Sigur era la fel ca diafilmele pe care le vedea la grădiniță, își spunea.
Urmează un timeleapse.
Eroina noastră e acum la liceu. Face zilnic naveta 20 de km până în orașul vecin. Aici există cinematograf, de fapt mai multe. Într-o după-amiază se lasă convinsă să chiulească pentru a vedea un film. Sala e cam învechită, la fel și tehnologia, dar încă de la prima secvență realizează că da, e diferit să vezi un film la cinema! Pătrunzi altfel în acțiune, ești acaparat complet. Așa începe povestea ei de dragoste cu mersul la film: într-o sală ponosită.
Schimbare de cadru.
Eroina, care până acum a fost filmată doar din spate, iese din sală. Stop-cadru. Uimirea se citește pe chipul ei. Pătrunzi altfel în acțiune, ești acaparat complet. Și, da, șoc, șoc… acum toți realizați că nu vă e străină, eroina sunt eu!
Derulăm înainte, nu zăbovim…
Eu și mersul la cinema. Sfaturile mele
Prim-plan cu mine. Urmăresc un trailer. Îmi place, așa că intru pe site-ul InterComFilm pentru a afla când va fi lansat în România. Mă uit apoi și pe site-urile cinematografelor, pentru a vedea dacă îmi pot rezerva din timp biletele.
În cei 15 ani care s-au scurs de la acel prim film văzut pe marele ecran, am devenit o cinefilă cu acte în regulă după cum se vede. Sunt la curent cu toate noutățile și nu-mi scapă niciun film care mă interesează. Ba chiar mă asigur că am și un loc bun în sală, așa că îmi achiziționez de fiecare dată biletele online. Există multe teorii și formule pentru a determina care e locul ideal într-o sală de cinema, dar eu am am simplificat totul într-o metodă care să fie ușor de urmat și pentru cei care nu sunt atât de talentați la geometrie și orientarea în spațiu.
Vedeți, acum în prim-plan e ecranul meu. Pe el, stau aliniate rânduri de pătrățele. Unele sunt gri, altele verzi, pesemne că sunt deja ocupate. Dar, din fericire, locurile ideale sunt libere! Fac rapid click pe ele. Cum de le-am găsit atât de ușor? Simplu, cele mai bune locuri se găsesc întotdeauna pe mijlocul rândului aflat cam la două treimi de la ecran spre spatele sălii. Nu spun eu asta, ci tehnicienii care testează calitatea audio-video a cinematografelor.
Scenă nouă.
Îl sun pe soțul meu, A., pentru a-l anunța să nu își facă vreun program de mers la fotbal în seara de 3 decembrie 2021 căci am rezervat bilete la lansarea în România a filmului Ghostbusters Afterlife / Vânătorii de fantome: Moștenirea. Ne place să mergem împreună la cinema.
Flashback. La cinema am mers și la prima întâlnire. Nu mai știu ce film era, ceva de acțiune oricum. De atunci, în fiecare weekend avem un program bine-stabilit, desigur, am avut și pauze atunci când nu s-a putut din cauza restricțiilor. Tare ciudat a fost atunci, ne lipsea ceva ce devenise parte din rutina noastră. Ne simțeam dezorientați și dezorganizați.
Timeleapse cu noi ieșind la film. Da, chiar am mers de multe ori. Ne plac dramele, thriller-ele, dar nu spunem „nu” nici unei comedii spumoase. Și ce mai puteți observa e că de fiecare dată am avut rezervările făcute în avans. Așa am scăpat de grija alegerii locurilor. Sigur, trebuie să ajungi mai devreme în acest caz! Însă e mult mai bine decât să prinzi un loc prea în față, ori prea în spate… Până la urmă, o ieșire reușită la cinematograf e una în care te bucuri de filmul ales din toate punctele de vedere!
Ghostbusters Afterlife, un film pe care-l așteptam de mult
Scenă nouă.
A. e încântat de rezervarea făcută. Prim-plan pe fața lui.
Ghostbusters Afterlife e continuarea unui clasic de acum 30 de ani pe care, evident, noi l-am văzut la televizor de atâtea ori. Pelicula e un mix de acțiune cu horror, SF și comedie, practic, un film pentru întreaga familie. Evident, acțiunea este foarte antrenantă, nici nu se putea altfel, în centrul ei fiind o moștenire blestemată care lasă la iveală și își cere tributul.
Discutăm amândoi despre trailer, despre cât de interesant e și cât de curioși suntem cu privire la efectele speciale care promit să fie cel puțin la nivelul așteptărilor. Vorbim și despre cum filmul e disponibil în mai multe formate…
Scenă nouă, eu în fața unui ecran, vă explic în ce format puteți viziona filmul:
- 2D - Formatul standard, dar în cazul filmului Vânătorii de fantome: Moștenirea e îmbogățit cu super efecte speciale, așa cum scriam mai sus;
- IMAX 2S - cea mai avansată tehnologie, care transpune publicul fix în mijlocul acțiuinii;
- 4DX - tehnologie care permite publicului să facă parte din film, sălile care permit acest tip de proiecții fiind dotate cu scaune mobile și alte soluții ambientale;
- Dolby Atmos - tehnologie de sunet care creează o experiență audio tridimensională.
Scenă nouă.
Eu și A încă discutăm la telefon.
– Abia aștept!
– Și eu!
– Ai făcut bine că ai rezervat în sala 4DX, chit că va trebui să mergem la București! Merită să vezi un astfel de film într-un format deosebit, îl experimentezi altfel!
Și, acesta, dragilor, e ultimul meu sfat: merită să vedeți o peliculă într-un format modern. Se simte cu totul altfel, ești complet scufundat în acțiune: bâldâbâc, fix în mijlocul ei!
Flash-forward: eu și A. ne găsim locurile în sală. Ghostbusters Afterlife începe.
The end.
Epilog
În sală se face lumină. Eh, acum vă puteți da jos ochelarii 3D! Sper ca acest documentar să vă fi fost de folos! Sper că acum știți cum să vă alegeți un loc în sală și de ce e important să facem rezervări din timp! Sper că ați învățat câte ceva și despre formatele în care un film este disponibil. Dar, mai ales, sper că ați rămas și cu o recomandare de neratat pentru luna Decembrie!
Acum, e momentul să îmi iau rămas bun de la voi până data viitoare! Vă rog să fiți atenți la ieșire și să lăsați scaunele ridicate, așa cum le-ați găsit!
Articol scris pentru SuperBlog 2021, proba nr 25 – ultima.
6 Comments
Bun tare! Ca de obicei! Felicitari pentru intreg concursul, Diana! Esti o forta!
Mulțumesc ❤️
🙂 Ce mi a placut, introducerea e geniala si per ansamblu e super captivant! Bravo Dia!
Mulțumesc ❤️🤗
Să înțeleg că este gata SB? Mi-a plăcut ce şi cum ai scris!
Da, aceasta a fost ultima probă. Mulțumesc, Aura 🤗❤️