To do not list de Paște – guest post

to do not list de paște

Apropierea Paștelui ne bagă pe noi, femeile din România, într-un soi de manie a curățeniei. E ceva ce ni s-a transmis de la mamele mamelor mamelor mamelor noastre. De Paște și de Crăciun parcă nu ne simțim bine dacă nu întoarcem toată casa cu fundul în sus, iar la finalul procesului o lăsăm sclipind de curățenie.

Însă, recunosc, eu una în ultima vreme încerc să las lucrurile mai ușor. Chiar dacă în general sunt un control freak și jumătate, am început ușor, dar sigur și eficient să mă delimitez de toate acestea. Evident, nu mereu îmi iese, dar eu mă strădui. Și anul acesta cred că voi și reuși căci Almona a avut să îmi trimită un mic reminder, sub forma acestui articol despre al ei To do not list de Paște.

Lista cu ce să NU ne batem capul primăvara asta întocmită de Almona Țilea

Se apropie sărbătorile Pascale și toată lumea a început să facă liste. Unde mergem dacă  mergem, ce luăm, ce cumpărăm, ce gătim, cu ce decorăm și așa mai departe. Bifăm, debifăm, avem grijă să nu ne scape nimic, să nu uităm ceva sau pe cineva. În iureșul ăsta nebun, de fiecare dată, reușim cu succes doar să uităm de noi. Am căzut în păcatul ăsta de nenumărate ori. De aceea, de câțiva ani buni, am adoptat un alt mindset.  În loc de liste peste liste cu lucruri de făcut, am întocmit un to do not list de Paște din care nu vreau să omit ceva

To do not list

1. Curățenie

Când vin Paștele și Crăciunul, parcă o luăm razna. Dacă asculți fiecare gospodină, îți lasă impresia că face curățenie doar de două ori pe an. Am niște dubii și nici nu sunt eu aceea care să judec. Ce știu sigur este că refuz să mai răstorn casa și să o pun la loc în câteva zile ca apoi, în ziua de Paște, să zac cu dureri de oase și febră musculară. De multă vreme, mai mult întrețin curățenia decât o fac. Casa mea trece prin diferite etape ale curățeniei zilnic, săptămânal, lunar și trimestrial. Zilnic trec pe sub mătură și mop baia, bucătăria și cele două holuri mici. Trimestrial, trec pe sub aspirator și cârpa de praf pereții, dulapurile și sertarele atât pe interior, cât și pe exterior și au loc sesiunile periodice de decluttering.

to do not list de paște

2. Cumpărături și stat la cozi

De când am renunțat la mașină, am descoperit că nici nu mai cumpăr lucruri în cantități industriale. Pentru că nu mai pot să le car. Înainte, mergeam în hypermarket o dată pe lună și făceam câte patru – cinci drumuri să transport toate cumpărăturile. Iar înainte de Paște, umpleam căruciorul cu vârf și stăteam la cozi până prindeam rădăcini. Nu făceam decât să acumulez oboseală, nervi și energie negativă. Anul acesta nu mai vreau așa ceva. Cumpăr strictul necesar de la magazinele mici din jurul casei și de la producătorii locali. Merg mai des, car mai puțin, mai schimb o vorbă cu precupețele.

3. Cozonac

A fost o vreme când aș fi mâncat cozonac 24 din 24, 7 din 7. Am învățat să fac și am experimentat o mulțime de rețete. Într-o vreme, îmi și ieșeau foarte buni. Doar că noi suntem doar două persoane și nu reușim să consumăm tot. De fiecare dată, mai mult de jumătate din cantitatea de cozonac ajungea ulterior blat pentru prăjituri sau mâncare pentru păsări. Anul acesta, nici nu fac, nici nu cumpăr. Răsfoiesc caietul cu rețete din călătorii și fac o prăjitură rapidă și ușoară.

4. Tone de mâncare

Cum spuneam, n-am fost ferită nici eu de spiritul de turmă care te obligă să gătești în draci. Ouă, drob, friptură, spanac, stufat, supă de miel, cozonac, fursecuri, ba o dată am făcut și tort. Să fie.

Evident, mai mult de jumătate din preparate au făcut cunoștință cu Sfântul Coș. E drept, sunt patru zile consecutive, dar mie îmi place mâncarea proaspătă, gătită pe loc, cel mult cu o zi înainte. Și îmi place diversitatea. Nu pot să mănânc patru zile consecutiv aceeași mâncare, gătită cu o săptămână înainte. Plus că mi-e cel mai mult, în zilele de Paște, îmi place brânza cu ridichi și ceapă verde.

5. Să cumpăr haine noi

Când eram mică, hainele noi nu se rezumau la o bluză sau la o pereche de pantofi. Îmi amintesc cursele nebune prin magazine din care ai mei îmi luau de la lenjerie până la pardesiu. Mă înnoiam din cap până în picioare. Chiar nu mai este cazul să dau bani și să fac cărări prin magazine online sau fizice în condițiile în care, la ultimul decluttering am scăpat de doi saci de îmbrăcăminte și încălțăminte, iar ce mi-a rămas este ultrasuficient.

Totuși, voi avea ceva nou și sper să mă ajute vremea să port. Este vorba de un șal tricotat pe care însă nu l-am cumpărat, ci l-am făcut singurică. Și pentru că sunt foarte mulțumită de rezultat, iar tricotajele sunt din nou la modă, de fiecare dată când voi vrea ceva nou de îmbrăcat, în loc de Mall, voi da o raită prin magazinele cu fire de tricotat.

Tu ți-ai făcut un to do not list?

foto: Pexels 

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021