Bullying: există vreo soluție – dezbatere

La finalul articolului anterior vă întrebam dacă există vreo metodă de a stopa fenomenul bullying. Ei bine, acum e timpul să vedem rezultatele dezbaterii noastre.

Există remediu pentru bullying?

Înainte de toate câteva considerente

Am luat în considerare doar comentariile care propuneau o soluție pentru această problemă. Iată ce opinii am primit:

Ana crede că:

„Majoritatea am trecut, printr-o formă sau alta, prin bullying în scoală. Fiecare are propriile căi de a depăși situația. Pentru mine, soluția a fost să devin mai rea decât acești bullies, fără să mă transform în unul, după ce am înghițit anumite mizerii la vârste mai mici. Așadar, era ceva de genul: te pui cu mine, e vai de tine. Fiind o fire vulcanică, asta a fost singura cale pe care am putut-o găsi. Ca adult, pentru bullying-ul la aceasta categorie de vârstă n-am găsit, din păcate, vreun răspuns mai mulțumitor. Ar fi varianta ignorării, lucru dificil atunci când respectivul e un șef. Cred ca metoda veche e potrivită și aici: zguduie-i bine! Dacă ești o fire liniștită, ignoră-i, evită-i, lovește-i cu sarcasm. Sau o combinație între ele.”

bullying

sursa foto: Pixabay

Issabela Cotelin spune:

„Metoda mea e controversată și chiar am avut recent, la o ședință cu părinții, discuții pe temă. A pornit de la faptul că, în clasa a 5-a, există o reclamație la poliție a unui părinte pentru furt de bani din clasă și s-a ajuns, normal, la bullying și la cererea de activare a camerelor. Chestie cu care eu și trei sferturi din clasă am fost de acord, restul – nu, că încălcarea intimității… Care intimitate? În școli și în servicii nu există intimitate, e viață publică și/sau socială. Îmi pare rău că sunt așa drastică, nici nu e firea mea asta, dar în fața măgăriilor și a răutăților gratuite sau native răspunzi cu psihologi etc în timp. Pe loc, poți răspunde doar cu, să zicem, camere activate o săptămână, o lună, cât e nevoie, ca să poți dovedi ceea ce nu ai cum, de multe ori, să dovedești prin vorbe.”

Potecuța:

„Nu ştiu dacă poate fi stopat. Fără să fiu de partea abuzatorilor, tind să cred că acei copii care abuzează fizic sau verbal, sunt la rândul lor victime. Deci aici e greu de vindecat şi de rezolvat. Cred că se poate lucra pe partea de „teorie”, copiii să înţeleagă ce înseamnă asta şi să spună atunci când sunt victime, să nu ascundă, să nu le fie ruşine. Şi evident, trebuie obligatoriu lege clară, cu liniuţe, pe puncte.”

Emil e de părere că

„Niciun fenomen negativ nu poate fi STOPAT, eradicat. Poți doar ca prin anumite măsuri să îi reduci amploarea. Mie cel mai grav mi se pare cazul profesorilor agresați de elevi. Și s-a ajuns acolo fix pentru că s-a trecut în extrema cealaltă, aia în care elevii au drepturi multe, mult prea multe, iar profesorii trebuie să le facă pe plac. Tocmai d-aia zic: fenomenul nu poate fi eradicat, stopat. Trebuie sa fim conștienți de asta, asta e premisa de la care trebuie plecat. Poți, însă, sa iei niște măsuri. Dau doar 3 exemple:

-Există bullyingul celor bogați față de cei săraci. Aici metoda e simplă: tu, ca părinte, îți înscrii copilul în școala unde el se va simți în largul său. E absurd ca tu, părinte cu venituri medii, să-ți dai copilul la o scoală de fițe. Practic, îl oferi pe tava.

-E clar că elevii supraponderali vor fi ținte predilecte. Atunci când tu, ca părinte, îți îndopi copilul, ar trebui să fii conștient și de asta. Nu neg, pot exista și probleme hormonale, în special în adolescență, dar ideea e ca UNELE cazuri pot fi stopate, preîntâmpinate, de către părinti.

-Nu exista statistici oficiale privitoare la bullyingul legat de numele unui elev. Când tu alegi numele propriului copil, te gândești vreodată cum se va simți el? Dau un exemplu: am doi amici foarte religioși. Ei momentan au doi copii, frumoși, sănătoși, să le traiască! Ea este mai religioasă decât el și a avut 2 sarcini grele, cu precădere prima. Atunci și-a făcut o promisiune: ca dacă va avea băiat, îl va boteza Nectarie. Daniel Nectarie. Când am auzit asta, i-am zis clar: sper să iasă fată. Al doilea copil a ieșit fata. Din păcate, nu se vor opri aici. Dar le doresc numai fete. Și vorbesc la modul serios.”

bullying

sursa foto: Pixabay

Inima din cuvinte spune:

„Nu exista soluții, totul tine de educație și acolo avem niște țâre imense. Putem doar diminua efectele, nu stopa deloc.”

Adriana Ivan:

„Ai dreptate. Acest fenomen este întâlnit tot mai des, tot în mai multe locuri și situații. Fin păcate, nu reușim noi să îl oprim, dar măcar putem să ne învățăm copiii cum să facă față.”

Georgiana:

Din păcate acest fenomen există și cred că fiecare dintre noi a fost la un moment dat victima lui (la școală, la job, etc). Eu cred ca se poate diminua prin educație. Să ne învățăm copiii sa fie oameni buni, să respecte tot ceea ce au în jur, să fie înțelegători și toleranți. Un copil crescut cu aceste valori nu își va bate niciodată joc de un alt copil. Iar un om cu valori și principii, va fi mereu un manager bun.Totul tine de educație 😊

Florina Kirsch:

Acest fenomen nu se poate stopa oricât de grav este. Se poate reduce în timp prin educarea copiilor frumos, decent, cu bun simț. De la educație pornește totul, din familie. Mai avem multi ani să ne tratăm decent unii cu alții, să nu fim răi gratuit, aroganți și încrezuți.

Angela:

„Din păcate multi dintre noi am fost victimele acestui fenomen. Și se întâmplă tot mai mult acum. Sunt copii terorizați de colegii lor sau de cei mai mari. Și da… sĂ nu mai vorbim de bullyingul pe internet. Din păcate nu întrevăd vreo soluție care sa facă ceva palpabil. E vorba de educație și bun simț. De educația si comportamentul în familie.”

Anaphielle:

Cum se poate stopa? Să se predea încă de la grădiniță ore de dezvoltare personală și spirituală (nu religie). Să creștem copii care să nu fie nevoiți să se vindece de ei. Să înțelegem importanța inteligenței emoționale, pentru că nu este de ajuns ca unui copil să îi fie hrănit doar intelectul. Se spune că „ăștia răi” sunt cei care au cea mai mare nevoie de iubire – ei se simt neglijați și vor să fie văzuți, să iasă în evidență, să se simtă puternici. Este o întreagă psihologie în spatele acestui fenomen și doar prin educație emoțională s-ar putea schimba ceva. Poate programe de psihoterapie în regim de voluntariat (însă toți vor bani). Sunt sigură că soluții există, important e să se și vrea. O astfel de schimbare va dura ani întregi… poate generații. Omenirea e bolnavă și sper că este încă recuperabilă.

Iosif

Toate aceste probleme se vor rezolva doar atunci când va fi o lege în acest sens, iar instituțiile publice, începând din școli vor fi monitorizate și fiecare abatere de la regulament va fi sancționată imediat, fără toleranță și/sau discriminare de vreun fel față de cei … “nelegiuiți” !

bullying

sursa foto: megapixel.com

Părerea mea: există vreun mod de a stopa fenomenul bullying?

Da și nu. La fel ca mulți dintre voi, consider că fenomenul nu poate fi stopat. Totuși, poate fi limitat. Educația este, evident, un factor cheie. Totul trebuie să pornească de acasă pentru că un copil va face aproape întotdeauna ce vede. Însă și școala are un rol, ar fi mai importante orele de dezvoltare personală și de dezvoltare a inteligenței emoționale decât multe materii ce se predau astăzi. De asemena, fiecare școală ar trebui să aibă cel puțin 2 psihologi – dar unii care să își facă treaba bine.

Degeaba facem campanii peste campanii dacă nu acționăm pentru a stopa acest fenomen de la rădăcină. Iar un mod de a face asta e de a educa într-un mod sănătos copii, de a-i forma ca oameni responsabili. Mi se pare mult mai util pentru un copil să învețe să fie empatic decât să învețe despre Sfântul Simeon (de pildă). Sigur, și religia e importantă, dar credința nu înseamnă să știi toți sfinții din calendar.

Evident ar trebui lucrat și la cadrul legal. Iar un alt lucru cu care sunt de acord este monitorizarea instituțiilor, mai ales a școlilor.

Sigur, ar fi multe de zis aici. Evident, ar fi și mai multe de făcut. Acesta e unul din motivele pentru care cu siguranță voi mai scrie despre bullying aici.


Nu uitați: sunt și pe Facebook!


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021