Atunci când unul din bloggerii pe care-i citești de când lumea, îi admiri pentru scriitură, care te-au susținut și cu care ai mai și scris o poveste (vă las link mai jos) scoate o carte e firesc ca aceasta să aterizeze fix pe primul loc în lista ta de lectură. Așa mi s-a întâmplat mie cu Mouelle Roucher – volumul I „Dezliterarea” pe fuior de timp a lui Cosmisian. Cu toate acestea, vă spun de pe-acum că voi fi extrem de obiectivă în acest articol. O să încerc să mă dezic, deci, pentru următoarele, 435 de cuvinte de tot trecutul meu blogosferic.
Încă din titlu ne dăm seama că nu avem de-a face cu o scriere obișnuită. Proza lui Cosmisian este, de fapt, o neoproză – un fel de povestire ce nu se încadrează nici în epic, nici în liric. E o povestire a trăirilor lăuntrice și, pe lângă acestea, a întâmplărilor. Fiecare personaj major e disecat minuțios, îi este scos sufletul, apoi acesta este șlefuit de scriitor și voilà – am ajuns la poveste. De aceea nu este doar neoproză și-atât, cărții de față i se mai alătură și atributul smart emotional tot din prisma faptului că este un studiu minuțios al sentimentelor.
Însă cea mai potrivită descriere a romanului ni-l dă chiar titlul. Acesta este, par excellence, o dezliterare. V-ați întrebat ce-i cu acest cuvânt? Ei bine, el este „neîncadrat în definiții de dicționar, tocmai pentru că el nu este restricționat la o compoziție de litere încadrate în stiluri literare. Dezliterarea este […] un moment în care o poveste ascunsă în cuvinte prinde viață” (pagina 78)
Despre Mouelle Roucher
Mouelle Roucher este o scriitoare de succes care încearcă să-și exorcizeze durerea rescriindu-și tragica poveste de iubire în romanul Fiorul. Însă un admirator al ei, scriitor aspirant, reușește să-i deslușească secretul – povestea de care a vrut să se elibereze schimbându-i finalul. Și, mai ales, cu ajutorul fiorului provocat de cuvintele scrise de acestea, tânărul scriitor reușește să aprindă scânteia din viața lui Mouelle numită Pierre (scânteie ce aceasta o credea stinsă). Însă va trebui să aflați singuri ce vreau să spun eu prin „scânteie” și cine-i Pierre, iar asta o puteți face doar citind cartea.
„Povestea dnei Mouelle Roucher este un câmp sălbatic și neașteptat de parfumat.” (pagina 141)
Cum am citit Mouelle
Roucher?
Deși nu-i o carte cu multă acțiune, am citit-o cu sufletul la gură. Asta grație capitolelor scurte și a modului în care Cosmisian știe să-și ia de mână cititorul, să-l așeze la masă și să-i servească un cocktail de stări. Mouelle Roucher și povestea ei au devenit o obsesie nu doar pentru tânărul scriitor din poveste, ci și pentru mine. Și nu m-am lăsat până nu am deslușit-o… cred.
Ah, și-a mai fost ceva ce mă făcea să vreau să citesc tot mai mult: alegerea cuvintelor. Dar asta e ceva ce știam deja. Cosmisian e un magician al îmbinărilor inedite de cuvinte și chiar inventează atunci când nu găsește ceva pe măsura gândului său.
Cui recomand romanul?
Romanul acesta e perfect pentru cei care apreciază scrisul frumos, plin de inedit și totuși simplu. E, totodată o carte pentru visători – știu că mai sunt destui pe lumea asta.
Gata, mi-am epuizat cuvintele obiective. Acum aș vrea să-i adresez câteva cuvinte lui Cosmisian, în cazul în care va citi aceste rânduri:
Sunt o cititoare groaznică de serii. Mereu rămân în urmă. Dar promit să fiu tot timpul la zi cu povestea lui Mouelle Roucher. Nu pentru că-i scrisă de tine, ci pentru că MI-A PLĂCUT.
Revin acum la voi. Sper că v-am făcut curioși. Cartea o găsiți pe Libris. Iar dacă vreți să citiți povestioara pe care am scris-o împreună cu Cosmisian, ei bine aici găsiți partea mea și aici pe-a lui, iar ca bonus vă las și ceea ce ne inspirat: un articol de-al Potecuței.
Voi ce ați mai citit, dragilor?
28 Comments
Frumos ai scris! Pe măsura frumuseţii cărţii. Da, e altceva, e specială cartea asta 😉
Mulţumesc mult şi pentru surpriză, uitasem de acea postare şi tare m-a bucurat şi recitirea textelor voastre.
Mulțumesc, Potecuță 🙂 și mă bucur că ți-am făcut o bucurie așa… de revenire 🙂
Daaaa, tare frumoasă surpriza!
💝
Bun. nu știu cine e „Cosmisian”, dar pare interesant. Cartea pare și ea deosebită iar din cuvintele tale înțeleg că e musai a fi citită.
Mulțam de recomandare!
Feli pentru articol!
Chiar e interesantă cartea. E scrisă diferit.
Recunosc că m-a intrigat un pic titlul. Dar m-ai făcut curioasă și o pun pe listă. Mai un pic din Fiica ceasornicarului. Mi-a plăcut enorm și pe la jumătate, mi-am fixat o limită de 20 de pagini pe zi. Am vrut să amân cât pot finalul, ca pe o vacanță care nu vrei să se termine.
Mă bucur că ți-a plăcut Fiica Ceasornicarului 🙂 Sper să o pui și pe aceasta pe listă, e o carte un pic diferită, dar eu zic că merită.
M-ai facut tare curioasa, mi-ar placea sa citesc aceasta carte. Si eu sunt un fel de visatoare 🙂
Cred că ți-ar plăcea 🙂
Eu am tot citit în ultima perioadă. Acum citesc Crucea de foc, a cincea parte a seriei Outlander.
Spor 🙂
Pare interesantă după cuvintele tale. Și foarte caldă și misterioasă.
Chiar așa e, înseamnă că am transmis exact ceea ce voiam 🙂
Nu curioasă, foarte curioasă! O prezentare atât de frumoasă nu pote fi făcută decât unei cărți de excepție.
Mă bucur că ți-a stârnit interesul 🙂
Sunt o visătoare și din când în când simt sa ma alimentez cu astfel de romane.
Mulțumesc pentru recomandare!
Uite, cel mai tare m-a atras asta „e un magician al îmbinărilor inedite de cuvinte și chiar inventează atunci când nu găsește ceva pe măsura gândului său”. Joaca mea preferata e sa inventez cuvinte (cand ele nu exista) pt a defini o stare.
Ce citesc..”Extrem de tare și incredibil de aproape” J. S. Foer.
Atunci chiar îți recomand să citești dacă nu cartea, măcar blogul lui Cosmisian – sigur îți va părea interesant. Spor la lectură 🙂
Multumesc. Blogul deja am inceput sa il citesc si imi place☺️
Mă bucur 😁
Pare o carte diferita, in sensul bun. Chiar mi-ai starnit curiozitatea.
Chiar e o carte diferită în sensul ei 🙂
Ce mult mi-a plăcut să citesc părerea ta despre carte! Urmează să scriu și eu despre ea ❤ Voi reveni mâine să vă citesc și textele 😊
Abia aștept să-ți citesc impresiile 🙂
Am pus si eu ochii pe aceasta carte. Din tot ce am citit despre ea, cred ca ar fi pe gustul meu.
E tare faină 🙂