The Talks: Lecții de creativitate

lecții de creativitate

sursa foto: canava

Credeați că am uitat de TED-ul de azi. Ei bine, v-ați înșelat. Am fost puțin prinsă în tumultul acestei zile. Însă acum m-am așezat în fața laptopului meu, mi-am pus niște muzică relaxantă și dau drumul robinetului de cuvinte. Deși, recunosc, în seara asta nu vor curge prea multe. De ce? Pentru că am ales un TED sublim, unul din preferatele mele – cel în care prezentatoarea radio Julie Burstein ne dă lecții de creativitate.

Traducerea aici

Mai e ceva de zis după un discurs presărat cu atât de multe povești? Oricât de creativi, de inovatori ne-am crede, găsim în discursul lui Julie cel puțin un lucru nou și util. Până la urmă, nu-i atât de ușor cu creativitatea. Uneori mai face și pană când ți-e lumea mai dragă, nu?

Lecții de creativitate reținute de mine din acest discurs

Pe lângă tot ce a spus Julie, eu am mai găsit o lecție. Cu ea o să încep! Niciodată nu trebuie să ne oprim din învățat. Creativitatea poate fi și ea un domeniu de studiu. Și chiar avem multe de învățat de la artiști și inovatori, din viețile lor, obiceiurile lor, din modul în care aceștia își antrenează creativitatea.

Nu e niciodată de-ajuns să știi să legi două fraze sau, cum spunea Eminescu, „e ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune”. Cu aceste rânduri ale poetului nostru național putem asocia și ceea ce Julie spune despre creativitate – anume că ea ia ființă din experiențele noastre zilnice, e ancorată în realitate chiar dacă nouă ni se pare că alergăm pe un câmp aruncând cu flori-metafore în jur. Pentru a stârni emoție orice creație, chiar și una abstractă, trebuie să-i stârnească emoție celui ce o observă. Cum reușește asta? Simplu: având un punct de legătură cu el.

Un lucru pe care trebuie să-l facem e să privim toate nenorocirile, tot ce e murdar și urât în ochi și… să nu ne speriem de el. Un alt mare poet de-al nostru, Arghezi, are niște versuri ce eu le-am luat drept motto în viață, nu neapărat în scris. „Din bube, mucegaiuri și noroi iscat-am frumuseți și prețuri noi.” Cu toții cred că înțelegem ce a vrut să spună autorul aici. Mai ales atunci când creăm, trebuie să arătăm frumosul din orice… știți doar conceptul de estetica urâtului.

Ce mai e important? Să dăm frâu liber creativității. Să ne îmbrățișăm, cum spun vorbitorii de limba engleză, limitele, greutățile, tot ce ne ține în loc. Să le strângem tare tare și să le facem vânt în Argeș… sau, mă rog, ce râu aveți voi pe-aproape, eu îl am pe acesta 😀

Și aici mă opresc. Voi ce lecții de creativitate puteți împărtăși?


Nu uitați să mă urmăriți și pe:


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021