Cărțile lui 2019

cărțile lui 2019

sursa foto: canva.com

Feeria Crăciunului începe să se dizolve în eter precum zahărul în ceai. Însă mai avem un hop festiv și abia apoi îi spunem „pa-pa” lui 2019. E vreme de bilanțuri, deci! Astfel că revin din micro-vacanța blogosferică prilejuită de cele două zile de sărbătoare cu un bilanț livresc. Spre deosebire de alți ani, m-am hotărât ca anul acesta să nu mai fac vreun top. Nu sunt critic și nici nu vreau să fiu, deci nu știu ce rost are să notez eu cărțile. Ele se împart, oricum, în două: cele care mi-au plăcut și cele care nu. Se poate ceva mai subiectiv de-atât? Nu cred. Prin urmare, am demontat complet ideea de top și-am pus-o în podul gândurilor, la naftalină.

Mi-am propus să le trec în revistă pe toate, iar pentru a fi sigură că nu îmi scapă nimic am apelat (evident) la Goodreads. OK, că tot veni vorba, nu pot trece mai departe fără a mă lăuda un pic! 🙂 De când folosesc această rețea de socializare livrească, de vreo 2-3 ani mai precis, acesta este primul an în care reușesc să-mi ating targetul de cărți. Ba chiar l-am și depășit weekend-ul trecut. Buuun, m-am umflat în pene destul, e timpul să trecem la treburi mai serioase.

Cărțile lui 2019 pentru mine – o scurtă recapitulare

cărțile lui 2019 detail

extras din contul meu de Goodreads

Am citit 29 de cărți, totalizând 8043 de pagini. Asta înseamnă o medie de 277 de pagini / carte. Cea mai lungă a fost Cină cu Picasso, iar cea mai scurtă – Arta de a avea întotdeauna dreptate. Nu știu dacă e mult sau puțin. Știu persoane care citesc mult mai puțin decât mine, dar sunt destule și cele care mă depășesc cu mult. Eu una mă declar mulțumită de rezultat!

Alt lucru care mă bucură este faptul că anul acesta am reușit să citesc și câteva cărți de non-ficțiune chiar reușite. Era și timpul să mai variez lecturile! Și pe lângă acestea am reușit să citesc și poezie, nici nu știți cât dor mi-a fost de o carte de poezii! Dar aceste detalii le veți descoperi imediat! Să trec la treabă, deci!

Literatură română contemporană și-ncă ceva

Și în 2019 mi-am respectat obiceiul de a citi literatură română contemporană. Mulți încă o ocolesc, dar credeți-mă: cărțile autorilor autohtoni contemporani merită citite. O să regăsiți în ele multe lucruri cu care veți empatiza. Ce am citit?

  • Arlechinul de Natașa Alina Culea – profundă;
  • Piatra de hotar de Monica Tonea – rafinată;
  • Castele de nisip – volum colectiv apărut la Editura Tritonic – despre toate vârstele iubirii;
  • Am3zia de Cristina Lincu – cutremurătoare;
  • Mouelle Roucher – volumul 1 Dezliterarea pe fuior de timp de Cosmisian – interesantă, vie;
  • Spitalul de suflete de Diana Farca – te pune pe gânduri la modul serios;
  • Pescarul nimicului de Simona Poclid – îți smulge bucăți din suflet.

Pe lângă ele, am mai citit și o carte ceva mai veche – Doamna cu ochelari negri, un volum de nuvele al scriitoarei postbelice Sidonia Drăgușanu. Volumul e o lectură interesantă, ușoară – ceva tocmai bun de citit în tren.

Cărțile autorilor străini citite în 2019

La capitolul „literatură universală” am stat cel mai bine în 2019. De ce? Numărând cărțile, am realizat că majoritatea se încadrează aici.

  • Palace of Treason de Jason Matthews – volumul al doilea al trilogiei Vrabia Roșie – încă nu a fost tradus la noi, dar eu am fost curioasă din cale afară – un roman extrem de viu;
  • The Kremlin Candidate de Jason Matthews – volumul al treilea al trilogiei Vrabia Roșie evident, încă nu a fost tradus la noi – un final surprinzător al seriei, încă nu mi-am revenit după el;
  • Cină cu Picasso de Camille Aubray – captivantă;
  • Lasă-mă să mint de Clare Mackintosh – am lăsat-o cu greu din mână;
  • Și-a căutat-o de Louise O’Neill – din păcate, o carte mult prea actuală;
  • Casa îngerilor de Pascal Bruckner – tulburătoare;
  • Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac (autoare originară din Republica Moldova) – profundă de la primul la ultimul cuvânt;
  • Browse – volum colectiv de proză, încă ne-tradus – o carte absolut fabuloasă;
  • Dezorientală de Negar Djavadi – ar trebui să fie mult mai cunoscută, sincer;
  • Povestea slujitoarei de Margaret Atwood – frumoasă, dar nu neapărat genul meu de lectură;
  • Zile de Crăciun de Jeanette Winterson – o bijuterie de carte.

Zile de Crăciun

Poezie

Așa cum vă scriam mai sus, am citit și o carte de poezie după mult, mult timp. S-a întâmplat în tren spre Gala SuperBlog, dar și spre casă. Ce am ales? Un volum aflat de mult pe lista mea – the princess saves herself in this one (scris așa, cu litere mici) de Amanda Lovelace. Nu știu dacă a fost tradusă la noi. Poezia cuprinsă în ea e modernă, evident în vers alb și tulburătoare. Vorbește despre toate dramele prin care poate trece o femeie a zilelor noastre. Chiar e de citit.

Cărțile de non-ficțiune

Am citit și non-ficțiune anul acesta – chiar destul de multă pentru cineva care citea acest gen din an în Paște. Nu vă pot spune decât că am avut parte, în mare, de surprize plăcute – am avut doar o carte care nu m-a dat pe spate. După destul de multe eșecuri, era și cazul să-mi formez ochiul!

  • Powered by storytelling de Murray Nosel – o carte ce merită să fie citită nu doar de marketeri;
  • Winning the Story Wars de Jonah Sachs – o adevărată bijuterie pentru cei care vor să-și dezvolte abilitățile de storytellers. A apărut și la noi cu titlul de Războiul poveștilor, dar eu am citit varianta în engleză;
  • Sapiens de Yuval Noah Harari – interesantă, dar nu la fel ca Drumurile Mătăsii (în sfârșit tradusă și la noi) citită anul trecut;
  • Am mâncat, o fi păcat? și Sănătatea are gust de Mihaela Bilic – extrem de interesante, rămân restanța mea pe 2019 la capitolul recenzii 🙁
  • Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson – nu știu de ce nu am citit-o mai devreme;
  • Conducta de milioane de Burke Hedges – interesantă și utilă;
  • Arta de a avea întotdeauna dreptate de Schopenhauer – o formă simplificată a ei ar trebui să devină lectură obligatorie.

arta subtilă a nepăsării

Acestea au fost cărțile lui 2019 pentru mine. Recunosc, m-am zgârcit un pic la cuvinte, dar asta pentru că nu am vrut să fac un articol kilometric (oricum sar de 1000 de cuvinte). Păreri mai elaborate găsiți ori la categoria Cărți și alte chestii livrești de aici, ori pe Illusion’s Street. Voi ce cărți ați citit anul acesta?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021