Oameni toxici. Cine sunt ei? Ce vor? Cum îi evităm?

oameni toxici

 

sursa foto: Dmitry Ratushny pe unsplash.com

Ai simțit vreodată că cineva îți face rău, dar în același timp nu puteai renunța la acea persoană? Ei bine, probabil ai avut de-a face cu cineva care intră la categoria „oameni toxici”. Da, nu sunt un mit, o scormoneală a terapeuților, coach-ilor, cercetătorilor britanici sau mai știu eu cui. Oamenii toxici chiar există și chiar pot deveni letali.

Partea proastă e că de cele mai multe ori nu realizăm că avem de-a face cu o persoană toxică. Mă rog, uneori ne mai trezim în cel de-al doisprezecelea ceas când răul e făcut.

Un om toxic are capacitatea de te transforma mai întâi într-o marionetă, iar mai apoi într-o umbră. Tot ce-ți dorești, tot ce ești trece într-un plan secund.

Tipuri de oameni toxici

Probabil primul lucru la care te duci cu gândul atunci când auzi „oameni toxici” sunt aceia care apelează la tine doar atunci când ei au nevoie de tine. Ar putea fi escroci sentimentali sau doar pur și simplu niște interesați.

Mai sunt și oamenii toxici invidioși pe realizările tale. Numai că ei nu recunosc asta. În schimb, îți nesocotesc reușita, o facă să pară neimportantă, iar tu să te simți mic și neînsemnat în comparație cu el.

Îi putem evita?

Lista de mai sus poate continua cu mincinoșii, cei care se victimizează etc. Dacă sunteți curioși puteți citi mai multe pe blogul Începe cu tine. Iar dacă veți să știți ce e de făcut dacă aveți de-a face cu o astfel de persoană, cred că și clipul următor o să vi se pară interesant.

 

Eu o să merg mai departe cu…

Povestea mea

După ce am scăpat de complexele legate de acnee și de o parte din stigmatele pe care alții mi le impuseseră, am început să caut orbește validarea celor din jur.

Primul pas spre „toxiinfecția” mea? Prietenia nepotrivită. Apoi, evident, cum am fost introdusă în anturaj, trebuia să apară și relația nepotrivită. Asta a fost, de fapt, „toxiinfecția”. Devenisem alta. Nici nu mai scriam. Făceam tot posibilul pentru a fi în standarde și… tot nu eram. Cred că știți deja povestea. Multe femei trec prin ea din aceeași nevoie de validare adesea combinată cu singurătate…

…și totuși am scăpat

Nu mai știu exact cum. Știu doar că într-o zi m-am uitat în oglindă și nu mi-a mai plăcut ce văd. Așa că am început să mă îndepărtez. Nu a fost ușor. A durut, dar a fost necesar. Am învățat să spun „NU” tare și răspicat. Asta a contat cel mai mult.

Poate articolul ăsta nu e tot ce v-ați fi așteptat să fie. Nu avea cum. Nu sunt psiholog. Cred însă că totul vine din noi. E nevoie de o scânteie, apoi începi să lucrezi la tine, poate chiar începi să cauți în stânga și-n dreapta la profesioniști (nu e vreo rușine) și ieși la liman. Articolul ăsta e mai mult un semnal de alarmă.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021