Ah, bloggingul! Ce activitate fascinată! Mulți sunt atrași de ea de parcă ei ar fi Icar, iar blogging-ul – soarele. Dar știți ce a pățit Icar, nu? Adevărul e că treaba asta cu scrisul pe blog nu e atât de sclipicioasă precum pare. A fi blogger nu e chiar atât de glamour, mai ales la început când te citesc mama, tata și verișoara din Italia. Tocmai de aceea mi-am propus ca astăzi să scriu despre lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți deschizi un blog. Spoiler: sunt fix lucrurile pe care aș fi vrut și eu să le știu atunci când aș fi pornit pe drumul acesta.
Cel mai important lucru atunci când vrei să îți deschizi un blog
O.K. te-ai hotărât. Tot ce ți-ai dorit vreodată este să scrii. Nu mai vrei să-ți ascunzi gândurile doar pentru tine, vrei să treci de la hârtia reală la cea virtuală. De unde începi?
Simplu: alege o platformă de blogging
Pentru început, până te prinzi cum stă treaba, ar fi bine să începi cu o platformă de blog gratuită. Sunt destule de unde să alegi (dacă dai click pe subtitlul acestei secțiuni vei descoperi câteva idei). Eu am testat atât Blogger, cât și WordPress. Am rămas la a doua variantă pentru că mi s-a părut mai intuitivă. 🙂 Pe măsură ce te obișnuiești cu una dintre platformele gratuite, poți să te gândești să treci la versiunea pro: propriul tău domeniu.
Mi-am ales platforma. Ce urmează?
Stai liniștit(ă)! Abia după ce ai ales platforma și ți-ai făcut cont începe adevărata nebunie. Aceea a fost doar încălzirea. Ce trebuie neapărat să știi? Ei bine…
Blogging-ul nu e chiar o joacă de copii. Trebuie să dedici timp documentării, scrierii, editării… Și ce să mai zic de imagini? Uneori pierd 2-3 ore doar căutând o imagine potrivită unde mai pui că pentru imaginile reprezentative mai folosesc și Canva? Cât timp îmi ia să mă ocup de blog? Aproape tot timpul liber pe care îl am. Un blog de succes trebuie întreținut prin articole de calitate, constanță și, evident, multă promovare!
Nu-mi ajung degetele de la mâini să număr de câte ori am fost întrebată câți bani fac din blogging. Ei bine nu fac. Pardon, nu mai fac. A fost o perioadă când scriam advertoriale pe Illusion’s Street + articole pentru alte site-uri. Dar nu am făcut vreo avere. Acum blogging-ul e… activitatea mea de ruptură, dacă îi pot zice așa.
În fine, revenind la ce am scris mai sus. Nu e ușor să faci bani din blogging. Trebuie să muncești mult, foarte, foarte mult. Scoate-ți din cap ideile preconcepute conform cărora din clipa în care îți deschizi un blog, agențiile de marketing vor face coadă la ușa ta virtuală. Nu e chiar așa.
Cititorii vor veni la tine nu pentru cum arată pagina ta, nici pentru titlul blogului. Sunt și ele importante, nimic de zis, dar ce atrage cu adevărat publicul e conținutul de calitate. Ce înseamnă asta? Fără clickbait, fake news… Articolele calitative sunt documentate, bine-scrise și, mai presus de toate au ceva catchy. Fără acest ultim factor, ei bine, vei avea încă un blog ca toate celelalte (și conform Zelist, în data de 25 februarie 2020, în România sunt 96751 bloguri).
Ca blogger va trebui să interacționezi cu cititorii tăi, dar și cu alți bloggeri.
Să o luăm pe rând. Primii: cititorii. Personal consider că un blog de calitate are și o comunitate bine închegată în jurul său. Primul pas de a crea această comunitate este prin a încuraja comentariile la articole sau alte acțiuni de tipul call to action (acțiuni care invită la acțiune). Însă acesta e doar un prim pas. Pentru a evolua gândește-te la o pagină de Facebook și / sau Instagram cel puțin.
Apoi, trebuie să creezi legături cu alți bloggeri. De ce? Pentru că astfel vă puteți susține reciproc prin introducerea de link-uri unul către articolul celuilalt, guest posts, puteți face schimb de idei. Posibilitățile sunt nenumărate.
Asta dacă vrei să ții pasul cu tehnologia și tendințele. Am inclus deja în articol câteva link-uri către articole mai vechi de-ale mele care îți vor fi de folos, însă cel mai util cred că e cel despre SEO. De asemenea, pe blogul Danei, vei găsi informaţii utile pentru scriitorii de conţinut.Iar dacă ai deja un blog pe domeniu, sigur îţi va fi utilă şi rubrica „Minutul de blogging IT” lansată recent de Roxana.
Încă 3 sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți deschizi un blog
Ce ți-am scris până acum sunt lucruri mai… tehnice, să le zic așa. Însă nu te pot lăsa fără a-ți da trei sfaturi importante deprinse din experiența mea de aproape 12 ani în blogging.
- Haterii vor apărea. E inevitabil. Învață să răspunzi într-un mod diplomat comentariilor răutăcioase. Sau, mai bine, ignoră-le!
- Nu toată lumea va fi de acord cu tine. Nu tuturor le va plăcea cum scrii. Și asta e O.K., nu trebuie să îi mulțumești pe toți.
- Cel mai important: fii tu însuți!
Și-acestea ar fi lucrurile de care trebuie neapărat să ții cont atunci când îți deschizi un blog. Dacă ești la început de drum, spune-mi dacă te-ai gândit până acum la ele! Spune-mi dacă îți sunt de folos! Dacă, în schimb, ești un blogger cu ceva experiență, ce alte sfaturi le-ai mai da bobocilor?
♥ D.
18 Comments
Pentru ca am avut in gand de foarte mult timp sa-mi fac un blog, am facut ft multe researchuri pana sa-mi fac curaj sa trec la fapte. Din tot ce am citit pe diverse bloguri, sfaturile de mai sus sunt printre cele mai realiste. Deci multumesc pentru acest articol care imi intareste ideile deja formate! ☺️
Eu îți mulțumesc pentru apreciere 😁
Cand am hotarat sa scriu si eu pe blog, nici nu m-am gandit sa o fac pentru motive oneroase, ci din pura pasiune. De fapt, acesta a devenit si motto-ul blogului meu – Pure passion. M-am bucurat pentru fiecare cititor, cu atat mai mult pentru cei care binevoiesc sa interactioneze prin intermediul comentariilor. Inca ma mai bucur. Ma incanta faptul ca exista oameni care se inspira din recomandarile mele, desi pe partea de marketing nu am facut mare lucru. Depinde de ceea ce vrea fiecare – sa se exprime, sa evolueze, sa fie el insusi, sau doar sa scrie titluri pompoase care sa atraga si continut ioc, asa cum bine spuneai. Vad adeseori cum unii sar pe subiectele „fierbinti” ale zilei si le dezbat cu fervoare, in ideea ca poate-poate mai atrag niscaiva vizitatori, mai ales din cei pusi pe harta si pe contraziceri. 🙂 Toate acestea insa sunt trecatoare, imi place sa citesc un articol de acum doi sau trei ani si sa vad ca suna inca actual, atat la mine cat si la altii. Felicitari pentru articol, bine punctat si util. Sfatul meu pentru incepatori este sa fie ei insisi, sa isi creeze un stil si sa urmareasca sa il imbunatateasca mereu.
Tu pui pasiune, asta e marketingul tău 🙂 fiecare are un ceva al său, bine, mă refer aici la cei originali, nu căutătorii de senzațional. Mulțumesc mult 😘
Să aibă încredere-n ei. În felul în care gândesc, simt, înţeleg. Să nu le fie teamă de ce-o să zică lumea.
Zic eu. Dar teorie ştiu 😀
Asta e cel mai interesant…
Când m-am hotărât să trec pe blog personal, plecând de la un site de impresii turistice pe care povestesc mulți dar vorba aceea, puțini aleși cu talent și corectitudine, site pe care am încă 😊 un loc călduț, am dorit să fac un blog așa cum doream eu, fără constrângeri. Am apelat la o firmă prima dată dar asta a fost ca praful de scărpinat că abia mi-a venit pofta 😅. Cum pe partea tehnică sunt zero tăiat în opt, trebuia să apelez la câte cineva pentru unele chestii. Așa că m-am așezat băbește pe o Wp și mi-am făcut al doilea blog, singură, fără să întreb absolut nimic. Ambele din pasiunea de a scrie. Restul, mai văd.
Mi-a plăcut articolul tău. O zi faină!
Mulțumesc, Elvira.
Eu cred ca sinceritatea e cea mai importanta, sinceritatea si asumarea. Gasirea unei nise, constanta si talentul.
Chair o sa ma apuc de scris la mine pe blog un articol in care sa dezvolt aceste idei. Dau si pingback. 🙂
Chiar sunt importante, o să mă uit și de articolul tău.
Cat adevăr ai grăit, Diana!! Sunt de acord mai ales în ce privește originalitatea contentului. Sunt atât de multe bloguri în care oamenii scriu doar pentru a fi găsite paginile în Google… Fără a tine cont deloc de ce vrea cu adevărat cititorul sa afle. Seo e nimic fără pasiune pentru scris și fără conținut!!
Da, conținutul fără originalitate, fără nimic propriu e un soi de moartea pasiunii…
Eu n-am considerat niciodata ca detinerea unui blog poate fi ceva extraordinar, ci necesar de cele mai multe ori. Si al meu are 12 ani si am trafic minimal, insa mie nu imi pasa de asta. Abonatii mei ma citesc atunci cand vor si cand considera sa faca asta. De altfel, blogul meu e mai degraba personal, decat public, desi incerc uneori cate o iesire la rampa.Cateodata imi iese, cateodata nu, dar n-are a face asta. Imi place si atat.
Și mie îmi place blogul tău, Vali! <3
Stiu Diana si iti multumesc mult. Esti unul din putinii care citesc ce scriu eu.
<3