Em Sava este unul dintre acei puțini bloggeri despre care nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă va scrie o carte. În schimb, m-am întrebat mereu când va face acest mare pas. Scriitura ei (chiar și cea de pe blogul ei, Sweet & Salty) feminină, fluidă și concisă totodată – cum să nu te captiveze, cum?
Cine e Em Sava?
Dulce-sărata mea, cum îi spun eu, scrie sub pseudonimul Em Sava de ceva ani atât pe blogul ei, cât și în diverse publicații din țară și din diaspora: Catchy, Itaca, La Revista, Observator de Toronto. Numele ei real este Ela Mihu – de aici venindu-i și prima parte a identității ei literare, Em, în vreme ce Sava este numele satului bunicilor ei. Despre importanța acestui pseudonim ce înglobează esența ei Em spunea într-un interviu acordat 24life.ro următoarele:
Din câte știu, primele ei cuvinte prinse în coperțile unei cărți au fost cele din volumul colectiv de proză scurtă Pastile de nesomn coordonat de Corina Ozon. A urmat apoi romanul scris împreună cu Axel – Pași. Iar de curând, i-a apărut primul roman publicat solo și chiar sub egida propriei sale edituri: Siono. Vorbesc, evident, despre Ana – roman pe care noi, cititorii ei, îl așteptam cu sufletul la gură căci știam ce însemnătate poartă această poveste pentru Em.
Despre Ana
Ana este un roman aparte, despre care autoarea (în același interviu citat mai sus) spunea:
Și iată că la început de 2020, povestea completă vede lumina tiparului.
În cele 313 pagini ale romanului ne este dezvăluită povestea străbunicii și a bunicii autoarei.
Ana este un roman despre acele vremuri în care fetele nu aveau prea multe de spus în privința destinului lor. Astfel, Maria se căsătorește cu Voinicu, deși în inima ei nu e loc decât pentru Sandor (iar atunci o căsătorie între o româncă și un ungur era de neconceput).
Cum era de așteptat, căsnicia Mariei nu merge bine. Inima lui Voinicu pare să nu fie înmuiată de nimic, nici de muncile crunte la care Maria e supusă de către mama lui, nici de nașterea celor doi fii ai lor. Însă primul război mondial vine și schimbă totul. Voinicu nu mai e, iar Ana se naște într-o lume care nu e pregătită să o primească.
Cum am citit romanul?
Cu nerăbdare. Ana e un roman cum nu s-a mai scris de mult. E rural ca temă, ca simțiri, m-a dus cu gândul la Ion al lui Rebreanu și, mai ales, la Mara lui Slavici. Însă Em Sava, prin talentul nespus dat de Dumnezo’ alduitu’, i-a insuflat poveștii o atemporalitate aparte. Ana, Maria, Voinicu, Sandor, Alexandru și toți ceilalți trăiesc acum și în memoria celor ce se încumetă să deschidă paginile cărții.
Ce mi-a plăcut?
Încă de la început povestea asta m-a prins precum un vârtej amintindu-mi de diminețile acela când plecam cu autobuzul în vacanță la bunica. Cum altfel să înceapă o carte despre bunici, dacă nu printr-o călătorie cu autobuzul?
Evident, mi-a plăcut mult scriitura lui Em presărată cu regionalisme ardelene (iar faptul că la final am găsit un glosar de termeni, mi s-a părut un detaliu drăguț). Evident, fără ele, povestea ar fi fost seacă, iar modul în care am fi perceput viețile cuprinse în carte ar fi fost unul superficial. Așa cum remarcă și profesorul Hadrian Arion, „romanul Ana este un important document lingvistic, un colector al unui grai frumos și străvechi al Transilvaniei […] o valoroasă colectare și restituire a limbii române vorbite la un moment istoric dat în această parte de Românie”.
Totodată, nu ai cum să nu le remarci pe eroinele romanului: arhetipuri de femei puternice, dârze și harnice și totuși aflate cumva la poli opuși. În vreme ce Maria, oricât s-ar zbate, rămâne prinsă de trecut de parcă el ar fi solul, iar ea un țăruș, dorința Anei de a se emancipa, de a refuza normele ascultându-și glasul inimii e de nestăvilit.
Și-ar mai fi ceva ce mi-a plăcut. Aerul ăla cald, dar muncitor al oamenilor de la țară, credințele lor, prejudecățile lor. Satul copilăriei mele e la câmpie, dar am găsit în paginile cărții atâtea lucruri în comun încât nostalgia m-a ținut de mână pe tot parcursul lecturii. Uneori parcă mintea-mi zbura la poveștile spuse de mamaie despre familia ei, despre război… Altfel spus, am citit Ana cu sufletul.
Cui recomand să citească Ana?
Dincolo de o monografie a satului, de roman de familie, de roman despre condiția femeii, Ana e o carte despre iubirea ce transcende bariere impuse de societate, de vremuri, de tot.
Scris cu măiestrie, dăruire și atenție la detalii, romanul lui Em Sava va cuceri cu siguranță orice gen de cititor, chiar și pe cel mai exigent. Pe mine una m-a cucerit, așa că am pus cartea la loc de cinste pe raftul meu cu cărți.
18 Comments
Foarte frumoasa recomandarea, se vede ca ti-a placut! Mi-ai starnit interesul, multumesc! <3
E o carte deosebită, ți-o recomand ❤️
Suna bine. Imi plac in general povestile cu si despre bunici 🙂
Chiar e o carte superbă ❤️
Se simte, din scrisul tău, că e o carte deosebită. Și nu numai, eu am simțit de cînd ai spus că e o promisiune făcută de autoare bunicii… aici e întotdeauna ceva frumos 🙂
Este, într-adevăr o carte specială pe care ți-o recomand cu mare drag❤️
Draga mea, am postat un comment. A dispărut? Îți spuneam, cu alte cuvinte, că te iubesc pentru literă, gând și trăire. Că ai făcut un lucru minunat, ai găsit cheia mea spre tunelul timpului și ai receptat cartea așa cum a fost scrisă. Contemporană, în ciuda faptului că a fost trăită în secolul trecut. Personajele sunt vii, iubesc, suferă și se bucură. Te îmbrățișez.
Draga mea, se pare că WordPress-ul ne joacă feste. Nu îmi apăruse comentariul tău, iar pe acesta trebuit să îl aprob. Mă bucur tare mult că am găsit cheia, știi? Povestea Anei mi-a plăcut mai mult decât oricine poate crede și m-a făcut să mă gândesc și la bunica mea ❤️ te îmbrățișez 🤗
Îți dă o altă perspectivă asupra lor, nu-i așa? Descoperi că au fost tineri și nebuni. S-au jucat și ei. Au folosit alte formule dar au descoperit și ei clipa de fericire. După ce am terminat Ana nu îmi găseam locul. Mă obișnuisem să trăiesc acolo, în preajma lor. Să respir aerul cu parfum de prune coapte și să râd la ritualurile lor de la clacă ori de la șezători. Aveam notițele scrise pe când îmi povestea bunica, eram incitată să aflu și mai mult și mai mult. Și poate de aceea Ana mi-e atât de dragă că am pus în ea, ca într-o ladă de zestre tot ce mi-a dat bunica, mama, mătușile, istoria…
Daaa, și până la urmă iubirile din vremea lor parcă erau altfel, chiar și simțirile erau altfel. Acum mai totul e permis. Bunicii mei din partea mamei au fugit împreună pentru că părinții ei nu erau de acord cu relația lor…
Sunt atât de nerăbdătoare să o citesc! Eu am probleme cu poșta, nu pot merge la oficiu să iau cartea, buletinul meu are altă adresă și tare mă încurcă asta. Dar aștept cuminte să treacă starea de urgență și găsesc eu soluția.
Em are poveste și emoție în vârful peniței, orice ar scrie. Și mă gândesc cu mare emoție la Ana, simt că îmi voi regăsi străbunii în ea.
Trebuie să fie o soluție după ce trece nebunia. Ana e o carte superbă, înduioșătoare.
M-ai făcut curioasă! Aş vrea să citesc cartea. Sper s-o găsesc în librăriile din țară (când ‘oi mai da pe-acolo, că Doamne, departe-i țara…!).
Se poate comanda online, nu știu cum e cu livrarea, dar de comandat se poate 🙂
Wow! Ador povestile inspirate din realitate! Trebuie să o citesc!
Ți-o recomand cu căldură 😀