
Am văzut că Diana a bătut monedă în ultima perioadă pe articole despre scris și m-am gândit să abordez același subiect și eu, în acest guest-post. Așa că o să vă las o listă de sfaturi despre scris pe care mi-aș fi dorit să le primesc când eram la început, pe vremea în care internetul era mic.
Sfat #1 – Scrie, scrie, scrie!
Înainte de orice altceva, e nevoie să începi să scrii. Serios. E tardiv să îți omori timpul cu documentare încă de la început. Doar începe! Scrie periodic, chiar și prost și concentrează- te pe a încerca să scrii mai bine. Înainte să faci ceva mai bine, trebuie să începi să faci întâi lucrul ăla.
Scrie. Scrie periodic. Scrie mai bine. Scrie periodic și bine.
Sfat #2 – Definește-ți un stil propriu!
Oamenii citesc site-uri și bloguri din două motive. Fie că vor informații noi, fie că le plac autorii. Dacă n-ai de gând să ajungi un site de știri și nici nu poți livra un volum mare de conținut, atunci îți trebuie în mod cert să-ți definești un stil propriu. Eu, de exemplu, încerc să scriu lejer și să folosesc un limbaj simplu și destul de direct.

Când mă apucă, abuzez de fundițe și de floricele și mai bag câte un cuvânt irefutabil, dar de cele mai multe ori scriu ca și cum m-aș adresa unui public de clasa a IV-a. Din experiența mea, oamenii nu prea stau cu Dexul alături când citesc bloguri, iar propozițiile lungi de cele mai multe ori amețesc utilizatorii.
Sfat #3 – Stabilește o structură cu care-ți obișnuiești cititorii
Habar n-am. Poți scrie folosind subtitluri sau poți evidenția ideile cu scris îngroșat. Dar ai nevoie de consecvență, obișnuiește-ți utilizatorii cu un anume stil vizual. Aranjarea în pagină face textul lizibil și ușor de citit și urmărit, iar asta te ajută pe tine, ca scriitor.
Sfat #4 – Nu edita prea mult textul, nu există texte perfecte
Nu îți omorî inutil neuronii cu editarea textului. Am citit undeva că ideal ar fi să recitești articolul de două ori înainte să-l publici. Prima dată vei corecta erorile flagrante iar la a doua citire, vei mai modifica din cuvinte și vei „repara” anumite repetiții, pe care le faci dacă scrii în viteză.

Sfat #5 – Nu încearca să scrii SEO subiecte non-SEO
Serios, multă lume face asta și jur că nu înțeleg de ce. Nu ai nevoie să respecți rigorile SEO câtă vreme scrii un articol în care e descrisă o poveste personală. Dacă povestești despre cum a fost salata de roșii de la Olimp, pe ce vrei să faci SEO? Pe Olimp? Pe salată de roșii?
SEO e un fel de compromis, mai ales pentru articolele care nu sunt scrise pentru motorul de căutare. Sigur, poți face SEO pe „cea mai bună salată de roșii cu brânză din partea de Nord a Olimpului!”, dar altfel, SEO mai mult de încurcă decât te ajută.
Sfat #6 – Nu scrie ca și cum ai vrea să primești premiul Nobel pentru pace cu textele tale
Eu nu pot citi bloggerii forever-friendly. Serios, nu pot. Toate produsele pe care le descriu ei sunt wow, chiar și când au ceva care îi nemulțumește transmit mesajul tot în același stil… Nu e prea OK!
Nu frate, nu există nu e prea OK! Mâncarea e proastă sau rece, doamna de la casierie a fost nesimțită, produsul respectiv e slab calitativ, că de aia s-a stricat în două săptămâni… Nu ar trebui să folosească nimeni exprimări neutre, în locul unora ferme.
Sfat #7 – Gândește-te la introduceri catchy și conluzii mișto
Oamenii nu prea citesc, în general. Eu unul, dacă mă plictisește tema, nu trec prea des de introducere. Dacă introducerea e mișto însă, în mod cert voi citi în continuare. De cele mai multe ori, oamenii rețin doar bucata de început și bucata de sfârșit, oricum.
Citeam undeva că așa funcționează și în cazul meniurilor de la restaurante. Statistic vorbind, oamenii comandă mâncarea de pe prima jumătate de pagină și de pe ultima jumătate de pagină, iar in mijlocul meniului pot fi scrise și poezii, că oricum nu s-ar prinde nimeni.

The End. Al vostru Răzvan.
Îi mulțumesc Dianei că mi-a permis să mă adresez publicului ei frumos. Dacă v-a plăcut acest articol, mă puteți urmări pe 99xp.ro. Dacă mă veți ciți, veți putea afla despre ziua în care mi-am dat seama că este prea mică. Da, exact!
13 Comments
Bun articol. Cam asta încerc să respect și eu, dar la faza cu SEO recunosc că încerc să îi respect principiile cam în toate articolele. 😁
Și eu, dar încerc să nu exagerez. Adică dacă am de ales între coerență+fluență și SEO, renunț la SEO.
Ah nu, nu fac asta, sa comand doar de pe prima pagina sau ultima a meniului! As lua doar aperitive si beuturi tari. De aia unii iau numai aperitive si beuturi tari? 😛 Glumesc. Iti dau dreptate, in mare parte. Eu sunt friendly pe blog, fiindca e un blog, in primul rand, de recomandari. Nu ma apuc sa recomand porcarii, nu? In ceea ce priveste articolele pe care le citesc, introducerea trebuie sa ma prinda, iar articolul sa nu fie foarte lung. Pe mine ma deranjeaza sa citesc articole lungi, imi pierd rapid interesul. Le prefer impartite, de aceea si eu mai scriu asa, atunci cand vad ca ma lungesc prea tare. Stiu ca subtitlurile sunt o mare gaselnita, dar le folosesc foarte rar. Nu prea imi plac, in general, mai ales cand se face abuz de ele. Daca mentii articolul la o marime medie, consider ca nu sunt atat de necesare, iar daca e prea lung articolul, ma plictisesc oricum. Or fi bune la SEO, nu zic nu, dar cred ca nu se preteaza la orice articol si orice stil.
Pentru subtitluri depinde de stil, de subiect, nu merg la orice. AM văzut și articole unde subtitlurile vin precum colacul peste pupăză.
Foarte fain şi util articolul! Şi tare m-a uns pe suflet ideea cu SEO. Că parcă mă simţeam vinovată că habar n-am şi nici nu vreau. Păi eu la ce să şi fac? 😀
La articolele tale nu prea merg, Potecuță. Nici eu la cele de pe Illusion’s Street nu aplic SEO, iar aici aplic, dar nu exagerez. Nu țin să am un articol 100% perfect din punct de vedere SEO. Cum i-am spus și Oanei mai sus, dacă am de ales între coerență+fluiditate și SEO, voi renunța întotdeauna la cel din urmă pentru că nu scriu pentru roboți 😀
Și eu sînt unsă pe suflet cu #5, mai ales că, deși am trecut prin două SB… tot nu știu exact ce-i SEO…!
SEO e un „algoritm” (deși nu e cel mai bun cuvânt, dar nu găsesc altul acum) de optimizare a unui articol pentru a apărea cât mai sus în căutările pe Google. Am explicat într-un alt articol ( https://dealedianei.ro/2020/01/20/despre-seo-e-bun-e-rau-cum-se-face/ ) cum poți optimiza SEO un text chiar și pe blogurile care nu permit instalarea unui modul care să te ajute cu asta. SEO nu e un lucru rău, câtă vreme nu exagerezi cu aplicarea lui. Sunt mulți bloggeri care scriu pur SEO și astfel comit niște greșeli flagrante de coerență la nivelul textului. Eu între coerență și SEO, renunț la al doilea. Sigur, încerc ca toate articolele de pe acest blog să fie cât-de cât optimizate (definesc un cuvânt cheie, redenumesc imaginile astfel încât să conțină acel cuvânt), dar uneori nu merg mai departe de atât pentru că mi-ar ieși un text sec. Altfel spus: măsură în toate 🙂 Până la urmă nu scriem pentru roboți, ci pentru oameni. Pe Illusion’s Street, pe de altă parte, îl ignor complet, nu se pliază pe acel gen de conținut.
Categoric…! Își bătuse Emil capul cu mine, la rugămintea mea de superblogegriță, să-mi explice, dar nu s-a prins cine știe ce… iar acum am renunțat de tot 🙂
Încearcă articolul meu, cred că e cu o idee-două mai clar 🙂
L-am citit sigur la vremea respectivă, că îmi aduc aminte. Dar, dacă n-am scris seo pt sb, acum nici atît… 🙂
Daaa, depinde de context 🙂
Într-adevăr, așa este. Cunosc foarte bine ce este SEO (am câteva articole legate de el pe blog, acesta este un guest post). Însă nu e singura metodă de a aduce lumea la tine pe blog: există și posibilitatea promovărilor, plătite sau nu și, evident, cei care se abonează. Majoritatea cititorilor mei sunt abonați la blog. Dar, da, pentru cei noi e important SEO (totuși cu măsură pentru a nu ne alege cu texte artificiale, în cazul bloggerilor mă refer), dar și promovarea cum am spus. P.S. Mulțumesc pentru vizită!