Sfaturi despre scris pe care nu mi le-a spus nimeni (guest post)

sfaturi despre scris

 

sursa foto: pexles.com

Am văzut că Diana a bătut monedă în ultima perioadă pe articole despre scris și m-am gândit să abordez același subiect și eu, în acest guest-post. Așa că o să vă las o listă de sfaturi despre scris pe care mi-aș fi dorit să le primesc când eram la început, pe vremea în care internetul era mic.

Sfat #1 – Scrie, scrie, scrie!

Înainte de orice altceva, e nevoie să începi să scrii. Serios. E tardiv să îți omori timpul cu documentare încă de la început. Doar începe! Scrie periodic, chiar și prost și concentrează- te pe a încerca să scrii mai bine. Înainte să faci ceva mai bine, trebuie să începi să faci întâi lucrul ăla.

Scrie. Scrie periodic. Scrie mai bine. Scrie periodic și bine.

Sfat #2 – Definește-ți un stil propriu!

Oamenii citesc site-uri și bloguri din două motive. Fie că vor informații noi, fie că le plac autorii. Dacă n-ai de gând să ajungi un site de știri și nici nu poți livra un volum mare de conținut, atunci îți trebuie în mod cert să-ți definești un stil propriu. Eu, de exemplu, încerc să scriu lejer și să folosesc un limbaj simplu și destul de direct.

sfaturi despre scris

 

sursa foto: pexels.com

Când mă apucă, abuzez de fundițe și de floricele și mai bag câte un cuvânt irefutabil, dar de cele mai multe ori scriu ca și cum m-aș adresa unui public de clasa a IV-a. Din experiența mea, oamenii nu prea stau cu Dexul alături când citesc bloguri, iar propozițiile lungi de cele mai multe ori amețesc utilizatorii.

Sfat #3 – Stabilește o structură cu care-ți obișnuiești cititorii

Habar n-am. Poți scrie folosind subtitluri sau poți evidenția ideile cu scris îngroșat. Dar ai nevoie de consecvență, obișnuiește-ți utilizatorii cu un anume stil vizual. Aranjarea în pagină face textul lizibil și ușor de citit și urmărit, iar asta te ajută pe tine, ca scriitor.

Sfat #4 – Nu edita prea mult textul, nu există texte perfecte

Nu îți omorî inutil neuronii cu editarea textului. Am citit undeva că ideal ar fi să recitești articolul de două ori înainte să-l publici. Prima dată vei corecta erorile flagrante iar la a doua citire, vei mai modifica din cuvinte și vei „repara” anumite repetiții, pe care le faci dacă scrii în viteză.

sfaturi despre scris

Sfat #5 – Nu încearca să scrii SEO subiecte non-SEO

Serios, multă lume face asta și jur că nu înțeleg de ce. Nu ai nevoie să respecți rigorile SEO câtă vreme scrii un articol în care e descrisă o poveste personală. Dacă povestești despre cum a fost salata de roșii de la Olimp, pe ce vrei să faci SEO? Pe Olimp? Pe salată de roșii?

SEO e un fel de compromis, mai ales pentru articolele care nu sunt scrise pentru motorul de căutare. Sigur, poți face SEO pe „cea mai bună salată de roșii cu brânză din partea de Nord a Olimpului!”, dar altfel, SEO mai mult de încurcă decât te ajută.

Sfat #6 – Nu scrie ca și cum ai vrea să primești premiul Nobel pentru pace cu textele tale

Eu nu pot citi bloggerii forever-friendly. Serios, nu pot. Toate produsele pe care le descriu ei sunt wow, chiar și când au ceva care îi nemulțumește transmit mesajul tot în același stil… Nu e prea OK!

Nu frate, nu există nu e prea OK! Mâncarea e proastă sau rece, doamna de la casierie a fost nesimțită, produsul respectiv e slab calitativ, că de aia s-a stricat în două săptămâni… Nu ar trebui să folosească nimeni exprimări neutre, în locul unora ferme.

Sfat #7 – Gândește-te la introduceri catchy și conluzii mișto

Oamenii nu prea citesc, în general. Eu unul, dacă mă plictisește tema, nu trec prea des de introducere. Dacă introducerea e mișto însă, în mod cert voi citi în continuare. De cele mai multe ori, oamenii rețin doar bucata de început și bucata de sfârșit, oricum.

Citeam undeva că așa funcționează și în cazul meniurilor de la restaurante. Statistic vorbind, oamenii comandă mâncarea de pe prima jumătate de pagină și de pe ultima jumătate de pagină, iar  in mijlocul meniului pot fi scrise și poezii, că oricum nu s-ar prinde nimeni.

sfaturi despre scris

 

sursa foto: pixabay

 

The End. Al vostru Răzvan.

Îi mulțumesc Dianei că mi-a permis să mă adresez publicului ei frumos. Dacă v-a plăcut acest articol, mă puteți urmări pe 99xp.ro. Dacă mă veți ciți, veți putea afla despre ziua în care mi-am dat seama că este prea mică. Da, exact!

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: