Există locuri care-ți rămân întipărite în suflet de parcă ar fi un refren al unui cântec pe care nu-l poți uita sau al desertului preferat din copilărie. Unul dintre aceste locuri este Sighișoara, un oraș aflat pe lista mea de locuri de vizitat de mult prea mult timp.
Cu ocazia ultimei (adică a celei mai recente, să ne înțelegem) escapade am avut, în sfârșit ocazia de a vizita această perlă nu doar a Transilvaniei, ci a lumii întregi. M-am întors de luni seara, dar încă îmi e dor de străduțele mici și pietruite, de căsuțele multicolore și de toate poveștile locului. Ce să fac, m-am îndrăgostit de Sighișoara!
Puțină istorie nu strică
Ce-am văzut și mi-a plăcut în Sighișoara?
Ah, aș putea să vă țin zile întregi și să vă vorbesc despre ce mi-a plăcut la acest oraș. De la oameni, în frunte cu toboșarul cetății și gazda noastră, la arhitectură și multe altele. Dar, cum timpul meu și atenția voastră sunt totuși limitate, am reușit (cu greu) să schițez o listă scurtă a lucrurilor care mi-au plăcut în mod deosebit:
- Turnul cu ceas, muzeul pe care acesta îl adăpostește și priveliștea din vârf!
- Biserica din deal. Este ușor de reperat și de ajuns la ea (trebuie urcată faimoasa Scară a Școlarilor). Ce face această biserică să fie cea mai specială? Ghidul! Un domn de 77 de ani care nu e doar o enciclopedie vie, ci cel mai simpatic ghid pe care l-am întâlnit vreodată! Chapeau bas!
- Faptul că fiecare căsuță, zid și piatră spune o poveste!
- Multiplele posibilități de petrecere a timpului liber: plimbări cu trenulețul sau tuk-tuk-ul, muzee multe (mie mi-a plăcut și Muzeul Armelor, în imediata apropiere a Turnului) ș.a.m.d.
Yay or nay?
Și totuși, în nicio relație nu poate fi totul roz. Un lucru pe care nu-l înțeleg e asocierea forțată cu contele Dracula. Sigur, numele lui Vlad Țepeș e legat de Sighișoara, dar mi se pare că deja exageram cam mult cu asocierea dintre domnitor și personajul lui Bram Stoker. Apreciez cultura pop, dar too much is too much!
De ce spun asta?
Am pășit în casa în care se presupune că s-a născut Vlad Țepeș mânată de curiozitate, știam că acolo e un restaurant, dar parcă voiam să văd și ceva mai… istoric. Am plătit la bar cei 10 lei necesari pentru a pătrunde în camera în care s-a născut domnitorul, dar cumva spre dezamăgirea mea, aceasta a fost redecorată într-un soi de cameră a groazei. Totuși, nenea care-l juca pe Dracula era tare simpatic 😀 deci a mai salvat un pic situația.
Recomand experiența celor care sunt amatori de astfel de lucruri, cei care vor să vadă ceva cu o mai mare încărcătură istorică ar putea fi ușor dezamăgiți deși e distractiv!
Unde am stat în Sighișoara?
Vă scriam mai sus că am avut o gazdă deosebită, caldă, primitoare. Eh, dar și casa a fost pe măsura ei! Am fost cazați la Casa Richter – o pensiune cochetă într-o casă construită la 1716 (servind la început drept casa judecătorului). Pensiunea este situată aproape de centrul cetății (dar un pic departe de zarvă), oferă confort maxim (pfff, au niște paturi din care nu vrei să te ridici), dar păstrând aspectul original al casei. V-o recomand cu căldură!
Unde am mâncat în Sighișoara?
Locul meu preferat pentru a mânca în Sighișoara a fost, de departe Cafe Martini & Habermann – o locație cochetă, situată cumva la poalele cetății, dar nu prea departe, cu mâncăruri faine și băuturi excelente (apropo specialitatea lor în materie de cafea – Cafe Martini e delicioasă!!! la fel și burgerii și papanașii fierți 😉 ).
Ce mai puteam face?
Toot plimbându-ne prin cetate, am uitat să vizităm și Camera de Tortură, dar cu siguranță nu o vom rata la următoarea vizită. La fel, luni am fi vrut să vizităm și parcul de machete Mini România situat la 6 km de Sighișoara, dar era închis, așa că l-am lăsat și pe el tot pe data viitoare. Totuși, nu-mi pare rău, așa am două motive în plus pentru a reveni în zonă!
Opinia generală
Dacă nu v-ați prins din titlu deja, mi-a plăcut la nebunie! Sighișoara este genul de oraș potrivit sufletului meu pasionat de povești.
Voi ați vizitat orașul? Ce impresie v-a lăsat?
16 Comments
Și mie mi-a plăcut, am vizitat Sighișoara cu niște ani în urmă. But, I love Brașov! 😍
Iubesc și Brașovul. Am două orașe de suflet: Paris și Brașov 😀 Și mai iubesc și Sinaia 😀
Eeee, așa am și eu multe, e lista lungă! 😆 Parisul printre ele, da! ❤
<3
Cum rămâne cu Piteștiul? 🙂
Piteștiul e Pitești 😁
E al nostru, din câte mi se pare. Nu? 🙂
Da
Doresc să ajung la Sighișoara, sper toamna asta! O să revin pe pagina ta pentru info.
Îți doresc să ajungi să vezi orașul, e SUPERB!
Da, e superb oraşul, tare mult îmi place şi mie.
Noi gândim la fel, vorba cântecului 😆
Mi-a plăcut Sighișoara, sufletul meu, acum când te citesc, îi străbate încă străduțele mici, înguste, pavelate, romantice așa cum mi le-a dezvaluit orasul cetate de câteva ori până acum. Le-am străbătut în ritm și pas de îndrăgostiți, eu și sotul meu, apoi în goana nebună și jucăușă a copiilor noștri, câțiva ani mai târziu. Apetitul meu gurmand își aduce aminte de snitelele din zonă, crocante și aromate la care poftesc și acum când pomenesc de ele. Dor de țară, dor de Sighișoara, dragă Diana.
E un oraș deosebit, care-ți dă doruri, Simona <3 îți doresc să-l revezi!
Un loc plin de frumusețe, istorie și ceva ce nu exprima în cuvinte, care îți rămâne în suflet. Deși am fost în urma cu mulți ani, acel sentiment revine când privesc pozele tale.
Da, e un loc aparte <3