Reciclează Azi pentru Mâine în Comunitate… la Pitești

azi pentru mâine
sursa foto: Facebook Asociația CSR Nest

Reciclarea ar trebui să fie o acțiune firească întreprinsă de toți. Spun asta pentru că sunt ferm convinsă că ea produce doar efecte pozitive asupra mediului înconjurător.

Nu vorbesc doar despre faptul că materialele pot fi transformate în alte produse, dar și despre alte efecte (dați click pe fiecare pentru a afla mai multe):

Însă, cum poate vă așteptați, România nu stă prea bine la acest capitol. Pentru a crește nivelul de conștientizare al importanței reciclării Asociația CSR Nest a implementat programul Azi pentru Mâine în Comunitate având drept sprijin Fundația Coca-Cola prin Global Water Challenge și The New World Program.

În acest proiect sunt incluse 22 de comunități din 7 județe din sudul țării: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Călărași, Ilfov și Municipiul București, iar ținta este de a ajunge la 25000 de persoane care să fie conștiente de importanța reciclării. Totodată, prin programul Azi pentru Mâine în Comunitate cetățenii și ONG-urile din zonele vizate au posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și companii private pentru a colabora în ceea ce privește selectarea selectivă a deșeurilor.

Azi pentru Mâine în Comunitate la Pitești

Marți, 27 octombrie, 2020 a avut loc la Pitești o întrunire a unui Focus Group din cadrul acestui program. Scopul: dezbaterea situației tratării deșeurilor în cel mai mare oraș al județului Argeș. Această întâlnire a fost moderată de Anda Sebeși și Sorin Boboc din partea CSR Nest, iar printre participanți s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale, cetățeni obișnuiți și un reprezentant al Asociației Zimbrul Carpatin.

Întrunirea a fost o bună oportunitate pentru a dezbate o problemă reală și, sinceră să fiu, deranjantă: lipsa infrastructurii sau infrastructura învechită din acest domeniu extrem de sensibil. Autoritățile au început deja să lucrez la modernizarea acesteia însă, zic eu (+ ceilalți participanți) pe lângă aceasta mai trebuiesc realizate două acțiuni extrem de importante:

Personal consider că educarea este pe primul loc. Putem fi cel mai bine-organizat oraș în ceea ce privește colectarea deșeurilor din Uniunea Europeană, dar dacă nu se educă și cetățeanul… degeaba. Tot vom avea deșeuri colectate într-un mod neselectiv, coșuri de gunoi stradale folosite pe post de tomberon, resturi de ambalaje și coji de semințe aruncate oriunde numai unde nu trebuie.

Un prim-pas în această direcție îl reprezintă chiar proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate la finalul căruia organizatorii vor realiza un ghid de bune-practici, idei și soluții ce va fi pus la dispoziția autorităților, ONG-urilor și cetățenilor.

Dar, până atunci, consider că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Nu pierdem nimic dacă aruncăm PET-ul la PET, hârtia la hârtie, deșeurile menajere la deșeuri menajere. Dimpotrivă, avem doar de câștigat! Voi ce credeți, dragilor?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021