Sinceră să fiu, nu știu de ce mi s-a dus vorba în blogosferă c-aș fi un soi de Wonder Woman a organizării. Ziua mea are tot 24 de ore și nu o singură dată am picat în haosul acela în care totul e vraiște și ai 1000 de urgențe de rezolvat.
Uneori aș vrea să am o baghetă magică sau să găsesc într-un sertar inelul Arabellei și să-mi rezolv, prin minune toate lucrurile. Dar, nu… nu se poate. Trăim într-o lume prea concretă. Totul e matematică, nu magie. Așa că eu-visătoarea trebuie să stea potolită, la locul ei și să-i facă loc (în mare parte a timpului) celeilalte eu: eu-cerebrala.
Din fericire, am avut totuși marele noroc de a fi înzestrată cu un spirit autodidact și cu o pasiune pentru… liste. Așa am învățat cum să-mi organizez timpul petrecut pe blog, dar și o serie de alte trucuri de time management despre care am scris la Grațiela pe blog acum ceva timp. Dar, cumva, nu am spus tot. Iar întrebările au tot venit și tot venit… Așa că m-am gândit să filmez și un vlog pe tema „time management” în care am abordat niște lucruri interesante (cred și sper) din această sferă:
- Cum mă organizez la job
- Calendarul editorial (versiunea 2021)
Vlogul meu despre time management
Cam atât despre time management.Rezumând: nu am găsit vreo rețetă universal-valabilă. Însă am experimentat până am găsit ceea ce mi se potrivește mie: listele scrise de mână, matricea Eisenhower, respectarea cu sfințenie a pauzelor și a faptului că nimic nu e bătut în cuie.
Voi cum vă gestionați timpul? Folosiți agende? Aplicații? Ce alte metode? Vă țineți de un program sau vă permiteți mici abateri?
Aștept cu interes răspunsurile voastre!
16 Comments
Tu ai simplificat calendarul de continut si eu l-am complicat!
Am zis că așa mai câștig timp ❤️
Am si eu momente cand parca as vrea sa le fac pe toate cat mai repede, sa nu uit ceva si ma agit, dar de obicei aplic, instinctual, multe din sfaturile de mai sus. Cat despre blog, nu am calendar editorial. Am asa, in cap, cam ce am de gand sa postez in saptamana urmatoare, dar uneori mai postez si ceva spontan, sau ma razgandesc si pun altceva decat as fi zis initial. E importanta partea cu pauzele, dar si cu progamatul pe bucati, ca sa nu devina coplesitor. Pe masura ce rezolvi unele, treci la altele si asa mai departe.
Da, fiecare are metoda lui. Important e să avem o organizare cât de mică și niște pauze, altfel ni se urcă totul la cap și nu mai reușim să facem nimic…
Ne zapacim si mai mult, mai si obosim si randamentul se duce la vale. 🙂
Eu prefer să îmi notez în agendă. Nu sunt strictă, nici nu am cum. Succes!
Da, e foarte greu să fii strict, și devine și stresant.
În dezorganizarea mea generală sunt foarte organizată. N-aş putea cu liste, aş simţi că-s presată sau că devine totul mult prea matematic pentru firea mea.
🤗 eu incerc să fiu cât mai lejera cu listele mele, nu îmi pun termene, dar fără ele la job nu aș putea reuși nimic.
Din fericire, eu nu trebuie să merg la serviciu, aşa că nu-mi planific timpul foarte precis. Dar evident că există o planificare pe termen scurt, mediu sau lung. Pe termen lung cam vagă planificare şi evident ipotetică! Activitățile mele se împart în trei categorii bine nuanțate: casa cu tot ce ține de bunul mers al ei; partea „artistică” bine aspectată pe parcursul zilei; timpul liber: ce, unde, cum şi când!?
Ești o norocoasă ❤️
Folosesc agende si uneori liste in telefon. Deocamdata functioneaza asa. Imi place mult metoda Eisenhower detaliata de tine. Cred ca am mai dat de ea pe undeva si la munca la fel ne era recomandata. 🙂 Felicitari pentru articol!
Și eu prima data când am dat de această metodă a fost la o formare la muncă, dar nu prea am băgat-o în seamă până ce nu am început să am din ce în ce mai multe responsabilități. O recomand 😁
Deci nu sunt singura nebuna 😅😂. Toată lumea ma considera plecata ca am liste, peste liste, peste liste, derivate din liste, cu grafice, culori șamd.
Și da, în proporție de 99% le respect. Adică pe cele mărunte, cel puțin. Cele de termen mediu și lung mai suferă modificări 😅
Nu, nu ești singură! Listele rulz!!!
Și, da, și eu sunt pro modificări pentru obiective și task-uri pe termen lung/ mediu. Mi se pare un lucru sănătos.