Cuprins
Haideți cu toți, poftiți, poftiți, nu vă sfiiți! Haideți cu mic, cu mare, așezați-vă comod în fotolii. Luați-vă și o băutură caldă… Dar, atenție, nu vă faceți prea comozi, căci într-o clipă vom plonja în lumea cărților!
Ups, dar mai întâi să mă prezint! Eu sunt Di, magician de cuvinte, iar prietenul nostru comun, Librarul cu papion, m-a rugat să îi țin locul. De ce? Păi are și el nevoie de puțin timp pentru a se ocupa de niște treburi administrative legate de a sa librărie pentru copii. Fiți fără griji, am pregătit pentru voi un joc, vom citi și o poveste, vom discuta, nici nu veți simți cum trece timpul!
Sper eu, nu veți simți nici că Librarul a fost nevoit să-și mute minunata sa librărie fizică din Timișoara în online deși era și e încă e prima dedicată exclusiv copiilor din acel oraș. Dar, hei, să privim partea bună: acum povestea sa poate ajunge la și mai mulți copii!
Bun, acum știm cu toții programul și cred că v-ați odihnit destul e timpul să facem bâldâbâc spre lumea cărților! Stați doar un pic să-mi amintesc cuvintele… Care erau ele? Ah, da:
RUMI ZUM RA!
Prima oprire: colțul de lectură - azi citim Luna iubește ziua de mers la bibliotecă
Bâldâbâc!
Nu vă speriați, scaunele voastre nu s-au evaporat, iar podeaua nu s-a preschimbat în curcubeu! E doar efectul magiei! Suntem pe tărâmul cărților, aici orice e posibil, deci fiți atenți!
Oh, la ce să fiți atenți? La orice! Pirați, fantome, cavaleri malefici, vrăjitoare, căpcăuni… Stați lângă mine, da! Eu vă voi fi ghid! Așa, faceți un cerc în jurul meu, unul strâns-strâns. Eu o să vă citesc o poveste aleasă dintre multele cărți ilustrate din librăria online.
Mărturisesc: nu mi-a fost ușor, Librarul cu papion venise cu muuuulte, multe propuneri. Avea un teanc de cărți care ajungea până la etajul patru al blocului meu, nu glumesc, doar are peste 4000 de titluri în stocul său! Toate erau minunate, dar cea mai potrivită pentru astăzi mi s-a părut Luna iubește ziua de mers la bibliotecă. Am răsfoit-o și mi-a plăcut atât de mult încât am zis că o să fac și un vlog, deși nu prea-mi place să mă filmez, dar merită. Însă mai întâi, haideți să vă citesc și să vă arăt și vouă cum vreau să fie clipul!
V-a plăcut? Eu zic că da! Sper că mi-ați scuzat micile emoții, vedeți voi: magicienii cuvintelor se pricep mai mult la scris. Dar, mă bucur că v-a plăcut o văd pe chipurile voastre! Oh, dar stați așa, ați auzit și voi asta? Shhh… acolo, în tufiș! Ceva foșnește!
Fâââââââââââââââșșșșșșșșșșșșșș! Fâââââââââââââââșșșșșșșșșșșșșș!
–Cine sunteți și ce căutați voi aici?
Stați puțin, cunosc vocea asta răgușită, nu vă temeți!
–Eu sunt Di, magician de cuvinte! Librarul cu papion are treabă azi și m-a rugat să îi țin locul. Le citeam copiilor o poveste, doar suntem în colțul de lectură!
–Nu, nu sunteți în colțul de lectură, sunteți în zona mea! Spune, ivindu-se din tufiș lupul cel rău din Scufița Roșie. Nu puteai și tu citi mai încet? Chiar atât de puțin respect ai, după ce că nu te pricepi la aterizări magice?
–Păiiii…. nu! Așa e vocea mea.
–Mda, dar totuși… Nici măcar nu ai realizat că ai aterizat în partea greșită a lumii cărților! Noroc că sunt copii în preajmă, altfel te mâncam! De fapt… ce mă împiedică să nu te mănânc și pe tine, și pe copii?
–Lupule, nu e nevoie să fii agresiv, amintește-ți ce ai pățit ultima dată! În plus, dacă tot ai tras cu urechea, ar trebui să știi că urmează un joc, iar ție îți plac jocurile, nu?
–Un joc?
–Aha!
–Să văd, dar, dacă nu îmi place…
–O să îți placă!
Joc de atenție: rebusul cuvintelor cheie din fragmentul citit
Șșșșș, lupul e concentrat. Nu poate citi numele Maurice Mandible, iar asta îl face să fie stresat… Haideți, doi pași la dreapta, doi la stânga. Ușșșșșșșșșșșșșor, Emil, am zis ușor. Nu e vreme de selfie-uri! Așa, e toată lumea aici? Cred că da! Haideți, fac o mică vrajă să scăpăm din zona asta.
RUMI ZUM RA!
A doua oprire: Salonul multicolor din lumea poveștilor. Marea discuție despre beneficiile lecturii
Ah, e bine, am ajuns în salonul multicolor! Vă place? Totul e în culori pastel, iar mobilierul e plușat. În mijloc, e masa rotundă unde au fost primiți de-a lungul timpului toți scriitorii de povești pentru copii: Andersen, Frații Grimm… chiar și Joseph Coelho autorul cărții despre care vorbim noi azi.
Chiar așa, am uitat să vă spun de ce am ales-o! Cu toată tevatura cu lupul, mi-a scăpat! Noroc că aveam rebusul pregătit și am putut scăpa! Revenim acum la oile noastre. Am ales să vă citesc Luna iubește ziua de mers la bibliotecă dintre multele cărți pentru copii pe care mi le propusese Librarul cu papion pentru că mi s-a părut cea mai potrivită.
Dincolo de poveste, din carte aflăm despre puterea cărților. Vedeți, doar unde suntem! Pereții mari și colorați, mobila asta, formată doar din linii pufoase. Dacă priviți pe fereastră veți observa nori din vată de zahăr… Totul e posibil prin puterea lecturii.
La fel ca pe Luna, cărțile ne poartă pe toți oriunde ne dorim: pe vârful Everestului, în spațiu, la Paris în vârful turnului Eiffel sau la corida din Madrid, ole! Chiar și ursuleții mei de pluș citesc. De fapt, oricine ar trebui să citească pentru asta, dar și pentru alte motive…
Beneficiile lecturii
Știu, știu, vouă vă place să stați mai mult cu ochii în ecrane. Ele sunt luminoase, colorate, vii, interactive. Dar, știți ce, ele sunt și nocive! Voi nu ați auzit de Jimmy Jet din poezia lui Shel Silverstein? Și el stătea tot timpul în fața televizorului, privind cu uimire ecranul până ce a început să se transforme: părul i-a devenit antene, iar fața i-a devenit un ecran TV. Apoi, familia lui nu s-a mai uitat la televizor, de ce-ar mai fi făcut asta când se puteau uita la Jimmy? Și e adevărat, vă zic! Cu puțin efort cred că îl și găsim pe-aici!
Știu, știu! Voi nu vă mai uitați la TV, e demodat! Vă uitați doar la telefoanele voastre, pe YouTube și TikTok. Ei bine, un ecran e un ecran, efectul e același: ne consumă creierul pe când cititul ne aduce doar beneficii:
- Cititul ne învață lucruri noi. Ați văzut, în cartea pe care v-am citit-o cum Luna descoperă cărți despre mistere, mumii, mini-monștri și gâze, cărți de magie... Toate cunoștințele lumii sunt prinse în cărți!
- Citind, ne exersăm creierul. Cum credeți că tatăl Lunei reușește să facă magie? De fapt, ce face el se numește „mentalism”, iar cuvântul acest vine, cum vă așteptați de la „minte”, practic trebuie să știi să-ți folosești creierul pentru a crea magie! (Așa cum fac și eu azi!)
- Cititul ne dezvoltă imaginația în așa mod încât tot ce e cuprins în paginile cărții prinde viață!
- Cititul ne învață să rezolvăm problemele folosind un strop de creativitate. Dacă veți citi mai departe cartea despre Luna, veți vedea cum mersul la bibliotecă o ajută să fie mai aproape de tatăl ei deși el nu mai locuiește împreună cu ea și cum cărțile îi țin loc de el acasă, asta e, practic, o soluție creativă.
- Din cărți învățăm cuvine noi. Câți dintre voi știau ce înseamnă „atol”? Și, în același timp, dacă învățăm cuvinte noi, putem comunica și mai bine cu cei din jur pentru că învățăm să ne explicăm sentimentele și dorințele mai clar.
În plus, cărțile sunt distractive! Altfel de ce credeți că Luna se tot duce la bibliotecă? Și v-am arătat doar cât se distra printre cărți fie că vorbeam de enciclopedii, cărți cu poze sau de povești. Și ce să mai zic de cartea lui Maurice Mandible? O carte e o invitație la a descoperi lumea distrându-te!
Dar, ele ne mai invită la ceva: la a fi aproape de familie, de părinți! Ce poate fi mai frumos decât să descoperiți cărțile copilăriei alături de ei?
Bum! Buuuuuuuuuuuuuum! Bum! Buuuuuum!
Oh, nu! E lupul, a terminat rebusul și ne-a găsit! Are o falcă în cer și una în pământ, iar pe nări scoate fum! Repede, copii, prindeți-vă de mâini, e momentul să ne întoarcem acasă!
RUMI ZUM RA!
Înapoi în libăria virtuală pentru copii Librarul cu papion
Bâldâbâc!
Gata, am scăpat! Am revenit în lumea noastră. Toată lumea e teafără? Da, ce bine! Și, judecând după fețele voastre, v-ați și distrat! Vedeți, cărțile nu sunt deloc plictisitoare! Lumea lor e tare palpitantă! Și, față de dispozitivele cu ecran ele ne și învață lucruri! Așa că sper să le alegeți mai des, să-i aduceți mai des pe părinți pe aici, pe la Librarul cu Papion!
Librarul are povești pentru toate vârstele, are chiar și cărți scrise cu litere mari de tipar pentru cei care abia învață cititul. Are și jocuri și multe, multe surprize! Și, dacă tot considerați cărțile plictisitoare, cel mai bine ar fi să începeți cu povestea despre care v-am tot vorbit azi. Luna iubește ziua de mers la bibliotecă e dovada fascinantă a puterii cărților: ele ne deschid lumi și ne aduc împreună!
Așa că vă invit să o citiți pentru a descoperi mai multe despre cărți, dar și ce se întâmplă cu Regina Sirenă, Regele Trol și Prințesa valurilor!
Deci ne-am înțeles, da?
Data viitoare promit că o să mă pricep mai bine la crearea de portaluri și o să-l luăm și pe Librar cu noi.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021, proba 12.
19 Comments
Minunat, nu fii dezamagita. Mergi mai departe. Poti.
Mulțumesc, nu sunt dezamăgită de articolele mele niciodată, ci de lipsa de apreciere a unilor sponsori. Dar, voi merge mai departe. 🙂
Mi-a placut tare mult aventura de poveste in care ne-ai invitat!❤❤❤
Mulțumesc <3
e un articol de 1000 de puncte! e magic! ♥️
Mulțumesc <3
Hei, dar ce drăguțenieeeee! 👏❤️ Mi-a plăcut tare mult, Diana! 💐
Mulțumesc <3
O, vai! Ce frumos! Fii mândră, draga mea! Excelent! ❤🤗
Mulțumesc <3
Ce simpatic e librarul! iar articolul tau e de poveste. Convingator si atractiv.
Mulțumesc <3
Este minunat, complet, are toate condimentele puse in ordinea care trebuie si combinate pt gustul perfect. Iar povestea este balsam pt suflet
Mulțumesc <3
Wow, superrrrr! Complimente!
Mulțumesc <3
Felicitari Diana, articolul tau a fost minunat. Ai primit din partea noastra 98 de puncte, locul 3 si invitatia de a citi intr-o zi pentru urmaritorii librarului o poveste.
Mulțumesc frumos, Florin atât ție cât și întregii echipei ❤️ O să onorez și invitația cu mare drag, cum ne organizăm?
Mulțumesc frumos, Florin atât ție cât și întregii echipei ❤️ O să onorez și invitația cu mare drag, cum ne organizăm?