–Îmi pare rău, dar va trebui să o luați acasă…
Iar se întâmpla! Miru e cel mai dulce copil. Are niște cârlionți mari și blonzi, ochi albaștri, fața perfect rotundă… o păpușică! Mereu cu o întrebare gata-gata să i se nască pe buze și un iepuraș roz pe nume Toto în brațe, e definiția întruchipată a expresiei „o dulceață de fetiță”. Dar, lucrurile se schimbă complet toamna. Am uitat a câta oară când mă suna educatoarea pentru a o lua acasă. Tot timpul răcea, era ca un magnet pentru viruși!
M-am învoit, din nou, am alergat la mașină și, în timp ce încercam să înaintez prin traficul bucureștean, parcă toate gândurile îmi veneau de-a valma. Trebuia să existe o soluție, nu se mai putea așa! Ca prin minune mi-am amintit că am auzit o colegă vorbind despre terapia cu sare și cum ea a fost de folos pentru copiii ei care aveau aceleași probleme cu imunitatea.
Câteva ore mai târziu, Miru era un pic mai bine. Se juca cu Toto, iar eu căutam pe internet informații despre terapia cu sare. Desigur, nu era ceva nou: e folosită încă din secolul al XII-lea și are beneficii dovedite în tratarea unor probleme de sănătate precum: imunitate scăzută, răceli, apnee, rinite, sinuzite etc.
Sigur, puteam merge la una din numeroasele saline naturale din România. Însă ele sunt foarte departe de capitală, iar curele necesare sunt îndelungate.
Practic, ar trebui să avem o vacanță perpetuă și nervi de fier pentru a rezista unui lung șir de călătorii cu Miru! Prin urmare, am făcut ceea ce ar face orice om modern: am deschis browser-ul, am intrat pe Google și am tastat „salină artificială București”.
Așa, din click în click, am descoperit Terra Salin – o oază de sănătate situată în inima capitalei, la doar cinci minute de Parcul Carol. Deschisă în colaborare cu un medic specialist, această salină urbană, practică haloterapia la cele mai înalte standarde.
Dacă vă întrebați ce este presupune această metodă de tratament, aflați că...
...specialiștii clasifică terapia cu sare în speleoterapie (realizată în spații naturale) și haloterapie (realizată în spații construite în acest scop). Cea de-a doua constă în terapia cu aerosoli salini uscați , fiind realizată cu ajutorul unui echipament medical care macină sarea numit halogenerator. Diferența între cele două tipuri de terapie o mai dă și presiunea aerului, durata ședinței (4-5 ore în cazul celor naturale vs. 45 de minute) și chiar gradul de salinitate (în cazul Terra Salin, atunci când aparatele sunt pornite aceasta este de 10 ori mai mare decât în cazul unei saline naturale).
Noi și Terra Salin - dragoste la prima întâlnire
Am sunat fără a sta pe gânduri și m-a surprins profesionalismul cu care mi s-a răspuns și modul în care se face triajul ținând cont și de contextul pandemic. Am aflat că dispun de două încăperi: una pentru sesiuni individuale și una mai mare, destinată mai multor familii. Cum Miru adoră să se joace și să-și facă prieteni, am optat pentru cea de-a doua.
Mi s-a mai explicat că sesiunile se vor desfășura în deplină siguranță: copiii se puteau juca împreună, puteau chiar tuși în apropiere căci particulele de salivă se vor impregna cu sare care va distruge agenții patogeni. De asemenea, am mai aflat că:
- La Terra Salin se practică o haloterapie activă, asta însemnând o reducere a timpului unei ședințe de la 4-5 ore la 45 de minute datorită haloproiectorului ultraperformant.
- După fiecare ședință, aerul este recirculat, aceasta fiind singura salină de suprafață din capitală dotată cu guri de aerisire.
- Sarea utilizată de haloproiector a fost adusă de la Salina Târgu Ocna, iar pe jos se află sare de mare.
Pe scurt despre primele noastre vizite la salina artificială
Miru a fost fascinată încă de la început de marea de alb, de jucării, de copii… Parcă nici nu băga de seamă mirosul de sare, nici „ceața” care se forma datorită haloproiectorului. Recunosc, chestia asta m-a bucurat: oricât e de dulce fie-mea, e o smiorcăită și jumătate.
Eu am cunoscut alte mămici. Toate eram mulțumite de faptul că cei mici puteau beneficia de terapia salină într-un mod plăcut și sigur. Bine, a trebuit să le explicăm câteva „reguli de bună-purtare” în salina artificială: să nu facă gălăgie, să își sufle nasul cât mai des pentru a-și curăța căile respiratorii, să își pună jucăriile la loc la terminarea ședinței.
Pe parcursul celor zece ședințe recomandate în cazul copiilor, Miru a participat și la două evenimente care au lăsat-o mai mult decât uimită: un experiment cu gheață carbonică și un spectacol de teatru. Aceste activități sunt special gândite pentru a le captiva atenția celor mici, în timp ce beneficiau de haloterapie.
Salt în timp, sesiunile de întreținere
Cele 10 ședințe recomandate în cazul copiilor, au trecut foarte repede.u timpul, vizitele noastre la Terra Salin au devenit nu doar ședințe de haloterapie, ci și de relaxare – atât pentru Miru, cât și pentru mine. Da, rezultatele au început să se vadă și în cazul meu, reușind să evit cu talent contractarea gripei sezoniere de la mai mulți colegi de birou.
Nici Miru nu mai dat semne de răceală deși a intrat în contact nu doar cu copii de la Terra Salin, ci și cu cei de la grădiniță. A fost tot timpul ea: toată numai veselie și curiozitate. Îl strânge pe Toto în brațe, îi dă un pupic și-i spune că va reveni curând.
–Mami, sunt gata!
Îmi spune ea încântată! De-ar ști ea că de fapt mersul la salina artificială, nu e chiar joacă… e terapie! Oare ar face aceleași mutrițe ca atunci când încercam să-i dau sirop de tuse?
Cine știe? Important e că am găsit ceva care chiar a funcționat și uite: suntem deja la a treia treia ședință săptămânală de menținere.
Le-am recomandat și unor cunoscuți această formă de terapie, știind că va fi benefică: pentru copii lor ori pentru ei (de menționat că în cazul adulților, durata curei variază în funcție de patologie și de efectul dorit).
M-am gândit să mă apuc și eu de niște ședințe, fără Miru. Nu mi-ar strica un pic de relaxare combinată și cu o cură de haloterapie!
Sigur, mai bine ar suna o sesiune de yoga în salina artificială, dar… va trebui să aștept relaxarea restricțiilor pentru asta. Dar, aș putea merge cu sora mea la o sesiune în camera de dimensiuni mai mici, să punem și țara la cale cu ocazia asta!
*foto: terra-salin.ro, Facebook @terrasalin2021; editări foto & infografic: Canva Pro
Articol scris pentru SuperBlog 2021, proba 13.