Acum câțiva ani am citit volumul de proză scurtă Cea mai frumoasă carte din lume semnat de Eric-Emmanuel Schmitt. Toate povestirile din volum au fost deosebite și m-au făcut să-l îndrăgesc pe scriitorul franco-belgian. Însă ultima dintre ele, cea care dă și titlul în limba română al volumului, a fost parcă și mai specială. Mi-a rămas în gând multă vreme și, fără să vreau, atunci când am aflat de noul proiect al editurii Siono mi-a zburat mintea la ea.
În nuvela lui Schmitt, un grup de disidente dintr-un gulag decide să lase un ultim mesaj pentru fiicele lor. Noua antologie Siono, pe de altă parte, probabil a ridicat ceva sprâncene prin tematica sa culinară asociat titlului De ziua ta, femeie!. Să fim trimise la cratiță și de ziua noastră? Hmmm… eu zic că nu-i neapărat asta! Dacă ne punem pe răscolit înlăuntrul nostru vom vedea câte amintiri frumoase și profunde sunt legate de arome, de mâncarea pe care doar mamele sau bunicile o preparau, de toată magia care înconjura bucătăria, de toate eșecurile și reușitele noastre. Iată deci, de ce un volum culinaro-prozaic poate fi un cadou de suflet, așa cum a fost și cartea disidentelor pentru fiicele lor (era una de bucate).
Ar fi greșit, totuși, să pornim de la premisa că antologia De ziua ta, femeie! cuprinde doar nostalgii. E un buchet de emoții din care mă bucur că face parte și povestirea mea, Gustul copilăriei. Cum vă spuneam și în newsletter (aici), am avut ceva emoții. Și nu, nu a fost vorba doar de eterna mea luptă cu sindromul impostorului. De data aceasta am și ignorat o parte din cerință și, în loc să vin cu ceva amuzant, eu am scris un thriller. Dar, până să ajungem la povestirea mea, mai sunt și altele.
Poveștile mele preferate din antologia De ziua ta, femeie!
Cum spuneam, poveștile din volum sunt foarte variate. Nu se putea altfel, doar vorbim de 4o de texte scrise de autori cu background-uri diferite. Da, e un număr destul de mare și cum lectura e o experiență ce se trece musai printr-un filtru personal, cu unele texte am rezonat mai mult, iar cu altele mai puțin. Așa că am decis să mă opresc un pic, vreme de câteva propoziții la povestirile care mi-au atras atenția de data aceasta.
- Dana Alistar deschide volumul cu o poveste amuzantă, dulce-acrișoară ca un început de iubire;
- Ami Ancelin descrie o scenă casnică delicios de amuzantă;
- Povestea Ralucă Anghel e desprinsă din vremurile bunicilor noștri când totul era rânduit dinainte sau... nu neapărat;
- Bace Toghiere a fost o surpriză pentru mine cu modul jucăuș de a descrie viața și miresmele de la bloc;
- Paula Bârsan a contribuit cu un fel de Sex & The City mioritic și cârlionțat;
- Maria Bertoldo a scris o poveste ce ar putea fi foarte ușor transformată într-un film romantic despre o întâlnire aranjată și urmările ei delicioase;
- Issabela Cotelin a redat o adevărată epopee în care dragostea și drojdia sunt ingredientele principale;
- Veronica Dumitru ne-a oferit o relatare care mie una mi-a amintit de primele mele încercări în bucătărie;
- Simona Gânj ne invită la o întoarcere duioasă și delicioasă în curtea bunicilor;
- Nicolina Halgaș are o rețetă secretă, scrisă sub formă de poțiune și puterea ei magic;
- Em Sava a scris o altă poveste cu parfum de nostalgie după bunătățile pregătite de bunici, după începuturile noastre stângace în bucătărie.
Pe lângă acestea, mai țin să menționez câteva autoare care au scris texte care au fost cât pe ce să le includ în topul preferințelor: Gabriela Covaci, Irina-Cristina Țenu, Florina Popa Dumșe, Simona Ferrante, Vavaly. (Atenție însă: ordinea e pur aleatorie în ambele cazuri și, cum spuneam, lectura e subiectivă.)
Povestea mea din antologia De ziua ta, femeie!
Deși am mai scris texte cu unele particularități de thriller în antologia S.I.M.T. Calea Către Carte, Gustul copilăriei aparține 100% acestui gen. De ce? Pur și simplu așa mi-a venit. Am citit cerința și povestea mi-a încolțit în minte instant. Desigur, ideea era mai amplă și poate cândva o să aprofundez povestea Stelei, eu zic că merită asta. În acest demers ar trebui să țin cont și de părerea voastră. Știți că nu-mi place să-mi laud scrisul, prefer întotdeauna să aflu părerile voastre bune sau rele. Doar așa pot crește. Așa că, dacă ați citit deja Gustul copilăriei lăsați-mi, vă rog, o părere!
♥ D.
17 Comments
Dragă Diana, am citit povestea ta în Iași, unde mă și aștepta de altfel cea mai recentă Antologie Siono. În biblioteca mamei mele. M-am bucurat enorm, ca profitând de vacanța în țară, să o dăruiesc câtorva dintre oamenii dragi de acasă. A fost cadoul primăverii.
Mi-a plăcut mult, și surprins totodată, nota de suspans pe care ai dat-o poveștii tale. Dacă va fi ca Stela să poarte o continuare a poveștii către noi, eu o aștept cu sufletul la gură. Felicitări cu tot dragul și îți mulțumesc mult că ai rezonat și cu rândurile mele.
O primăvară de poveste să ai!
Dragă Simona, cuvintele tale mă bucură foarte tare și înseamnă mult pentru că vin de la un om cu o sensibilitate artistică aparte. O primăvară frumoasă!
Felicitări, draga mea! Încă nu o am, dar sper să ajungă şi la mine curând!
Mulțumesc, draga mea ❤️ Sper să ajungă foarte curând la tine ❤️
Părerea mea e pozitivă, cred c-am mai zis. Exceptând că m-a uns pe suflet subiectul 😀, i-am apreciat și linia obiectivă – chiar n-am găsit niciun cusur 🙂
Issabela, mulțumesc! Netflix scrie pe mine 🤣 ❤️
Povestea ta chiar m-a surprins în mod plăcut, așa cum e ea, scurtă- la fel cu toate celelalte din cauza limitei de cuvinte- dar care chiar merită continuată sau dezvoltată. M-a ținut cu sufletul la gură și am citit-o pe nerăsuflate. Felicitări, Diana dragă! 🙂
Mulțumesc, Dana! Poate cândva o s-o dezvolt, ar merita ❤️
of, nu am cartea. nu inca.
pe mine m-ai cucerit cu thrillerul de atunci, de la competitie. cunoscandu-ti stilul literar, unul remarcabil-si o spun cu sinceritate- am fost din start curioasa despre ce ai scris.
sunt sigura ca reteta ta e insotita de mister, actiune, coduri, mesaje…
cu siguranta e in topul celor preferate. va fi cu singuranta una din lecturile mele preferate.
multumesc, Diana!
🤗
Mulțumesc, Ami! ❤️ Abia aștept să ajungă la tine! Pe mine m-ai făcut să zâmbesc cu vikingul tău să știi🤗
🤭
♥️
Inca nu am ajuns cu lectura la antologie, dar urmeaza cat de curand. Fii sigura ca iti voi spune ce cred despre povestire si abia astept sa o citesc, si pe celelalte din carte! <3
Abia aștept să afli părerea ta ❤️
Gata, m-am apucat de ea… 😁
Am văzut! Gracias ❤️
Felicitari! E foarte faina!
Mulțumesc din nou ❤️