Arta subtilă a nepăsării

arta subtilă a nepăsării

De obicei cărțile de dezvoltare personală îmi par un mare… bullshit (scuzați expresia, rețineți conținutul!). Spun asta pentru că mai toate se învârt în jurul acelorași idei legate de gândire pozitivă, perseverență și alte bla-bla-uri. Însă Arta subtilă a nepăsării iese din această turmă pestriță refuzând să se încadreze în normele deja trasate ale genului. Și asta e bine, nu? Nu știu câte rezolvăm repetându-ne că totul va fi roz cu picățele și nori din vată de zahăr turcoaz.

Într-un limbaj viu (colorat chiar), bloggerul Mark Manson ne arată că e normal și sănătos să mai și eșuăm. Că nu valorile materiale sunt cele care arată lumii cât de mult succes avem. Fiecare om e unic, deci ce rost are să te compari cu Bill Gates sau Mark Zuckerberg?

arta subtila a nepăsării quote

Ce am învățat din Arta subtilă a nepăsării?

Manson se folosește de exemple originale, chiar nepotrivite pentru genul acesta de carte, preferatul meu fiind chiar Bukowski (da, scriitorul bețiv și… afemeiat care, printre altele, a scris Femei), pentru a ne arăta că viața are un traseu sinuos și că într-o clipă poți părea cel mai mare ratat, dar tu trebuie să-ți duci munca până la capăt. Trebuie să acceptăm înfrângerile, eșecurile, căci ele sunt o parte a ființei noastre. Până la urmă, nu suntem niște roboți programați să reușească de fiecare dată.Trebuie să aruncăm la gunoi toate bălăriile acelea despre gânditul pozitiv, să ne acceptăm emoțiile (chiar și cele negative) și să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor.

Arta subtilă a nepăsării e o carte de care aveam nevoie. Începusem să-mi măsor viața doar în reușite profesionale. Tot ce conta era ceea ce făceam pentru muncă, prin muncă. Devenisem un robot, fix ceea ce urăsc cel mai mult. Aveam nevoie de o palmă care să mă trezească la realitate, să-mi aducă aminte că sunt om și că alte valori sunt mai importante decât mărimea contului din bancă și unele reușite profesionale.

Adevărul e că nu trebuie să dovedesc nimic nimănui, nici măcar mie. Singura persoană care are cu adevărat exigențe de la mine sunt eu. Iar eu sunt un critic tare dur. Trebuie s-o las mai moale, să nu mă mai țin singură în frâu. Asta am învățat.

Cui recomand cartea?

Având în vedere că e prima carte de dezvoltare personală pe care reușesc s-o termin după mult timp în care am tot încercat să mă împac cu autori ceva mai consacrați ai genului, nu reușesc să găsesc ceva care să-mi fi displăcut la Arta subtilă a nepăsării. Probabil abordarea diferită o face mai citibilă. Mark Manson vine cu explicații bazate pe întâmplări reale și ne arată că limitele trebuiesc cunoscute și acceptate. Cartea aceasta e un manifest cât se poate de sincer pentru o viață mai simplă, mai ancorată în concret!

Personal, o consider o carte pentru oricine. Bine, pudicii poate vor avea ceva cu limbajul (găsiți mai sus un exemplu), însă cu siguranță cu toții pot învăța ceva de aici. Așa cum am scris mai sus, tocmai faptul că respinge toate dogmele dezvoltării personale legate de gândirea pozitivă și devenirea celei mai bune versiuni a ta, Arta subtilă a nepăsării devine un must-read. Mai ales pentru corporatiștii obsedați de propria eficiență (cum sunt și eu), nu credeți?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021