De ce trebuie să ții cont atunci când vrei să îți deschizi un blog

deschizi un blog
sursa foto: canva.com

Ah, bloggingul! Ce activitate fascinată! Mulți sunt atrași de ea de parcă ei ar fi Icar, iar blogging-ul – soarele. Dar știți ce a pățit Icar, nu? Adevărul e că treaba asta cu scrisul pe blog nu e atât de sclipicioasă precum pare. A fi blogger nu e chiar atât de glamour, mai ales la început când te citesc mama, tata și verișoara din Italia. Tocmai de aceea mi-am propus ca astăzi să scriu despre lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți deschizi un blog. Spoiler: sunt fix lucrurile pe care aș fi vrut și eu să le știu atunci când aș fi pornit pe drumul acesta.

Cel mai important lucru atunci când vrei să îți deschizi un blog

O.K. te-ai hotărât. Tot ce ți-ai dorit vreodată este să scrii. Nu mai vrei să-ți ascunzi gândurile doar pentru tine, vrei să treci de la hârtia reală la cea virtuală. De unde începi?

Simplu: alege o platformă de blogging

Pentru început, până te prinzi cum stă treaba, ar fi bine să începi cu o platformă de blog gratuită. Sunt destule de unde să alegi (dacă dai click pe subtitlul acestei secțiuni vei descoperi câteva idei). Eu am testat atât Blogger, cât și WordPress. Am rămas la a doua variantă pentru că mi s-a părut mai intuitivă. 🙂 Pe măsură ce te obișnuiești cu una dintre platformele gratuite, poți să te gândești să treci la versiunea pro: propriul tău domeniu.

Mi-am ales platforma. Ce urmează?

Stai liniștit(ă)! Abia după ce ai ales platforma și ți-ai făcut cont începe adevărata nebunie. Aceea a fost doar încălzirea. Ce trebuie neapărat să știi? Ei bine…

Blogging-ul nu e chiar o joacă de copii. Trebuie să dedici timp documentării, scrierii, editării… Și ce să mai zic de imagini? Uneori pierd 2-3 ore doar căutând o imagine potrivită unde mai pui că pentru imaginile reprezentative mai folosesc și Canva? Cât timp îmi ia să mă ocup de blog? Aproape tot timpul liber pe care îl am. Un blog de succes trebuie întreținut prin articole de calitate, constanță și, evident, multă promovare!

Nu-mi ajung degetele de la mâini să număr de câte ori am fost întrebată câți bani fac din blogging. Ei bine nu fac. Pardon, nu mai fac. A fost o perioadă când scriam advertoriale pe Illusion’s Street + articole pentru alte site-uri. Dar nu am  făcut vreo avere. Acum blogging-ul e… activitatea mea de ruptură, dacă îi pot zice așa.

În fine, revenind la ce am scris mai sus. Nu e ușor să faci bani din blogging. Trebuie să muncești mult, foarte, foarte mult. Scoate-ți din cap ideile preconcepute conform cărora din clipa în care îți deschizi un blog, agențiile de marketing vor face coadă la ușa ta virtuală. Nu e chiar așa.

Cititorii vor veni la tine nu pentru cum arată pagina ta, nici pentru titlul blogului. Sunt și ele importante, nimic de zis, dar ce atrage cu adevărat publicul e conținutul de calitate. Ce înseamnă asta? Fără clickbait, fake news… Articolele calitative sunt documentate, bine-scrise și, mai presus de toate au ceva catchy. Fără acest ultim factor, ei bine, vei avea încă un blog ca toate celelalte (și conform Zelist, în data de 25 februarie 2020, în România sunt 96751 bloguri).

Ca blogger va trebui să interacționezi cu cititorii tăi, dar și cu alți bloggeri.

Să o luăm pe rând. Primii: cititorii. Personal consider că un blog de calitate are și o comunitate bine închegată în jurul său. Primul pas de a crea această comunitate este prin a încuraja comentariile la articole sau alte acțiuni de tipul call to action (acțiuni care invită la acțiune). Însă acesta e doar un prim pas. Pentru a evolua gândește-te la o pagină de Facebook și / sau Instagram cel puțin.

Apoi, trebuie să creezi legături cu alți bloggeri. De ce? Pentru că astfel  vă puteți susține reciproc prin introducerea de link-uri unul către articolul celuilalt, guest posts, puteți face schimb de idei. Posibilitățile sunt nenumărate.

Asta dacă vrei să ții pasul cu tehnologia și tendințele. Am inclus deja în articol câteva link-uri către articole mai vechi de-ale mele care îți vor fi de folos, însă cel mai util cred că e cel despre SEO. De asemenea, pe blogul Danei, vei găsi informaţii utile pentru scriitorii de conţinut.Iar dacă ai deja un blog pe domeniu, sigur îţi va fi utilă şi rubrica „Minutul de blogging IT” lansată recent de Roxana.

superblog de toamna

Încă 3 sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți deschizi un blog

Ce ți-am scris până acum sunt lucruri mai… tehnice, să le zic așa. Însă nu te pot lăsa fără a-ți da trei sfaturi importante deprinse din experiența mea de aproape 12 ani în blogging.

Și-acestea ar fi lucrurile de care trebuie neapărat să ții cont atunci când îți deschizi un blog. Dacă ești la început de drum, spune-mi dacă te-ai gândit până acum la ele! Spune-mi dacă îți sunt de folos! Dacă, în schimb, ești un blogger cu ceva experiență, ce alte sfaturi le-ai mai da bobocilor?

♥ D.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021