Trăim într-o eră a vizualului. O imagine nu doar că face de multe ori cât o mie de cuvinte, dar generează și impact. E de ajuns să deschideți Facebook și veți înțelege: cele mai multe aprecieri le adună postările care conțin și ceva vizual, nu doar un text. Nu mai zic de Instagram. Chiar și pe blog este important să ai o parte vizuală. De ce spun asta? O să vă explic în cele ce urmează și, așa cum v-am promis, o să vă spun și de unde îmi iau imagini pentru blog fără să-mi fac griji în privința drepturilor de autor.
Cât de importantă este o imagine pentru un blog?
Așa cum se poate intui din ce am scris mai sus, o imagine are un impact mai mare decât un text simplu. O ilustrație, o fotografie, un infografic au o șansă mai mare de a atrage atenția pe rețelele sociale – asta pentru că oamenii sunt ființe care pun mare preț pe vizual. Imaginile stârnesc mai repede emoții care, la rândul lor, crează reacții de tipul like, share, comment – adică fix ceea ce vizăm noi, creatorii de conținut (indiferent de cât de mici sau de mari suntem).
În plus, în cazul articolelor lungi un element grafic va face articolul mai ușor de parcurs. De ce? Pentru că astfel cititorii își relaxează ochii, dar și pentru că o imagine le poate alimenta curiozitatea de a merge mai departe.
Și ar mai fi un lucru de punctat aici: o fotografie te ajută să îmbunătățești partea de SEO a unui articol. Prin faptul că adaugi un titlu ilustrației (musai cuvântul cheie relevant pentru articol) aceasta are șanse de a apărea în căutările de imagini. Însă această acțiune aparent insignifiantă te ajută să-ți îmbunătățești vizibilitatea în motoarele de căutare și-n cazul căutărilor obișnuite.
De unde îmi iau imagini pentru blog?
Acum că v-am explicat care e importanța lor, e timpul să vă spun care sunt sursele mele preferate de imagini pentru blog. În cazul articolelor de turism e simplu: folosesc fotografiile mele. Și când e vorba de cărți pe care le citesc în format fizic fac același lucru. Dar… nu scriu doar despre aceste subiecte și nu-s fotograf. Cum procedez?
Pentru că vreau să fiu 100% sigură că nu încalc vreo lege a drepturilor de autor prefer să folosesc doar site-uri care pun la dispoziție imagini royalty free. Bine recunosc, uneori mai păcătuiesc și intru pe Pinterest – dar dacă mi se întâmplă să găsesc o imagine acolo încerc să îi aflu sursa. Dacă nu reușesc… ei bine, există și alte locuri unde pot găsi imagini.
Revenind la imaginile royalty free, adică cele ce pot fi folosite fără a plăti drepturi de autor. Probabil cel mai cunoscut site care pune la dispoziție astfel de imagini este Shutterstock urmat de Adobe Images. Însă, la fel de probabil e că mulți ați văzut deja și watermark-ul imens. (Da, știu, acesta e un soi de protecție împotriva însușirii imaginii… sau așa s-a vrut atunci când a fost inventat.) Nu știu cum vi se par vouă, dar mie mi se par extrem de neatractive. Oricât de frumoasă ar fi o imagine, un watermark îi strică definitiv farmecul pentru mine. Știu, există metode de a-l scoate. Dar, sincer, e o muncă-n plus.
Din fericire, în ultima vreme au apărut site-uri care ne pun la dispoziție imagini royalty free la calitate excepțională și fără watermark. Eu folosesc patru astfel de site-uri pe care le recomand cu căldură:
1.Preferatul meu: Unsplash – aici parcă găsesc cele mai frumoase imagini și petrec chiar ore întrege adunând fotografii pentru a-mi folosi drept inspirație pentru viitoare articole;
2.Pixabay – un alt loc grozav cu imagini superbe (și e disponibil și-n română);
3.Pexeles iarăși e un loc cu fotografii uluitoare pe care-l folosesc de ceva timp;
4.Recent am descoperit și Rawpixel și-mi place, place, place.
Însă nu mă opresc doar la ele! Sunt mereu în căutare de noi surse de imagini pentru articolele mele. Pot spune chiar că am o mică obsesie pentru asta. Voi nu? Și încă o întrebare, în cazul în care sunteți bloggeri: de unde vă luați imagini pentru blog?
28 Comments
La carti si preparatele culinare pun pozele mele, dar la restul articolelor iau de obicei, ca si tine, de pe aceste site-uri cu poze cu permisiune de refolosire, foarte frumoase de altminteri. 🙂
Și ce noroc avem cu ele!
Util, util, util, de trei ori util!
Și nu numai atât. Subiectul este foarte foarte bun.
De obicei folosesc PixaBay și cam atât.
Încerc să nu sufoc textul cu imagini. Dar desigur, ai dreptate.
O imagine face cât o mie de cuvinte și ușurează înțelegerea textului.
Ba chiar înfrumusețează textul.
Unsplash și pe celelalte nu le-am folosit.
Dar acum, te asigur că le voi adăuga surselor mele.
Mulțam frumos pentru informațiile utile și
multe felicitări pentru articol, Diana!
Mulțumesc, Alex 🙂 sper să-ți fie de folos site-urile pe care le-am menționat 🙂 Da, nici eu nu folosesc mai mult de o poză în cazul articolelor creative pentru că nu vreau să interferez cu modul în care curge povestea, dar în cazul articolelor informative (să le zic așa) mai lungi o imagine mai sparge monotonia 🙂
În general, folosesc fotografiile mele. Cel puțin pe partea de travel care reprezintă 99% din articole.
Apelez, însă, la Pixabay și Unsplash când nu am ceva să mă satisfacă sau pentru alte articole. Am încercat și Pexeles, dar am găsit aceleași lucruri ca pe primele două. În timp, am constatat că dacă nu găsesc aici e inutil să caut în alte părți.
Da, pe partea de travel cred că cel mai bine se pretează fotografiile personale. În rest da, dacă pe aceste trei site-uri nu găsești ceva, nu știu unde te mai poți îndrepta..
Folosesc Pixabay și uneori Unsplash. Depinde de articol și blog, pe cel despre turism prefer pozele proprii chiar dacă nu sunt de mare calitate. Pentru blogul generalist, merg pe cele de mai sus. Rawpixel n-am încercat până acum.
Da, depinde de articol. Pentru articolele legate de turism și eu merg tot pe fotografiile proprii, mi se pare că arată cu adevărat cum am văzut eu acele locuri (deși nu sunt mereu cele mai reușite).
Util acest articol…❤
Mulțumesc ❤️
Multumesc pentru recomandari! Si eu folosesc aceleasi siteuri, mai putin ultimul. Dar spune-mi, te rog, putem lua un numar nelimitat de foto? Am citi sau auzit ceva de genul ca ai voie un nr de 3/luna.
Pe ultimul l-am descoperit recent. Nu am auzit niciodată ceva de genul și chiar descafldc mai mult de 3 foto/lună de pe fiecare dintre aceste site-uri.
Eu încerc să îmi fac eu fotografiile. Când nu se poate ,apelez la pixabay.
Și eu încerc să am cât mai multe fotografii proprii, dar nu se poate tot timpul, ține și de natura articolului…
Sincer, si eu incerc sa folosesc cat mai mult imaginile mele, dar mai arunc un ochi si pe Pinterest, si bineinteles menționez sursa daca se intampla sa iau ceva de acolo.
Așa e cel mai OK 🙂
Un articol foarte interesant și util. Eu una prefer articolele care au măcar o imagine reprezentativă, contează foarte mult, cumva îi rămâne și omului informația mult mai ușor 🙂
Articolele fără o imagine sunt tare terne, obositoare chiar 🙂
Așa le consider și eu, mai ales când sunt lungi 😁
Daaaa
Doar de Pixabay si Shutterstock stiam, dar ca si tine alegeam Pixabay pentru ca era fara watermark. Mersi de ponturi, mi-am notat si celelalte site-uri!
Sper să-ți fie de folos 🙂
de RawPixel nu știam, dar pe restul le-am folosit. Și ca să fac colaje sau prelucrări simple (aproape de analfabet) ale imaginilor folosesc befunky.com (pt colaje) și spark.adobe.com sau picresize.com .
Mulțumesc pentru ponturile legate de colaje, cândva activitatea mea preferată era să realizez astfel de îmbinări de imagini.