Bullying: despre lucruri care nu se pot ascunde sub preș

bullying

sursa foto: Pixabay

Una din realitățile crude ale zilelor noastre este fenomenul numit bullying. Însă știm cu adevărat ce înseamnă? Dacă ar fi să îl definim, acest comportament reprezintă o stare de agresivitate manifestată la copii de vârstă școlară, dar care se poate manifesta și la vârstă adultă. Bullying-ul include acțiuni precum violența fizică sau verbală, răspândirea zvonurilor, excluderea unei persoane din grup.

Mai multe despre motivele din spatele bullying-ului puteți citi pe Adevărul.ro într-un interviu cu psihologul Ema Constantin. Pentru discuția noastră, consider că e suficientă teorie până aici. Să trecem la exemple!

Bullying-ul în viața reală

Ne place sau nu, acest fenomen este tot mai răspândit în societatea noastră. E o realitate pe care nu o putem ascunde sub preș, oricât ne-am dori.

… în școli

Din păcate, bullying-ul în școli nu e doar un aspect din filmele americane. Și asta nu se întâmplă de ieri de azi, se întâmpla și pe vremea mea. Și chiar și eu am fost o victimă a lui. Nu mi-e rușine să recunosc asta.

Nu e ușor să fii un copil care învață și care-și vede de treaba lui într-o clasă catalogată ca fiind „cea mai rea din școală”. Mai ales în ultimii ani de școală a fost cumplit. Am fost strânsă de gât cu perdeaua, jignită… Cumva, am trecut peste. Odată profa de matematică mi-a spus că dau dovadă de o adevărată tărie de caracter. Sincer, nu știu cât de puternică am fost sau sunt. Poate doar gândul că liceul se apropia îmi dădea putere… În fine. Nu vreau să mă mai gândesc la asta. De aceea în clipa în care una din prietenele mele cele mai bune (cu care am fost colegă și în generală), mi-a spus că ar trebui să facem o reuniune de clasă, am răspuns cu un NU extrem de hotărât. Cu colegii cu care m-am înțeles bine, mă văd mereu.

bullying

sursa foto: Pixabay

Și-n ziua de azi s-a remediat ceva? Nu prea cred. Văd și eu copii din jur. Dar oare părinții lor ce fac? Sunt ei conștienți de răul pe care odraslele lor îl fac altor copii? Sau de cel pe care și-l fac sieși? Nu prea cred.

… la vârstă adultă

Un prim exemplu de bullying la vârstă adultă este acela asupra profesorilor.

Sau ce credeați că elevii din ziua de azi se sperie de cadrele didactice? Într-o zi au auzit în autobuz o discuție dintre o elevă și profesoara ei de franceză, reproduc aproximativ o frază care m-a șocat:

Cum doamna, nu o știți pe X? E cea care v-a turnat apă în cap!”

Trageți voi concluziile. Ce e și mai revoltător e faptul că și părinții au astfel de comportamente cu profesorii. Cum să-i dea un dascăl o notă mică odraslei lor? Cum…

Însă nu putem restrânge fenomenul bullying doar la școli. El e întâlnit și în alte aspecte ale vieții noastre. El apare chiar și la locul de muncă, adesea sub forma șefului bully. Cum se comportă un astfel de „manager”? Își intimidează subalternii, nu îi ascultă și pe ceilalți, trimite mailuri la ore fistichii din noapte…

… pe internet

Un fenomen care se răspândește tot mai mult în ultima vreme este bullying-ul pe internet. Cum se traduce asta? Simplu: oameni care-și bat joc de alți oameni pe net (cel mai adesea pe Facebook). Cu siguranță ați auzit de cazul doamnei Geta – polițista devenită ținta glumelor de pe internet din pricina greutății. Din păcate acest caz e doar un exemplu din multele de astfel de cazuri.

O să închei acest articol cu o întrebare: voi cum credeți că se poate stopa acest fenomen? Există vreo ieșire sau nu?

Voi compila răspunsurile voastre într-un articol separat, duminică!


P.S. Nu uitați să vă abonați la blog până duminică 🙂 Unul din voi va primi chiar și un premiu!


P.P.S Ne vedem și pe Facebook.


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021