Sapiens mi-a atras de ceva timp atenția. Prea apărea peste tot. Prea era considerată o carte revoluționară. Trebuia s-o citesc. Neapărat! Și-am cumpărat-o. Și-am citit-o. Și… nu prea știu ce să zic. Sigur, e o carte bună – altfel nu se vindeau atât de multe exemplare. Dar parcă… eh, vedeți voi citind articolul!
Să începem cu început, totuși! Eu și istoria
De mică am fost o devoratoare de povești. Pe lângă cele pe care le citeam, mă fascinau poveștile pe care mi le spunea tata – toate istorice. Așa am aflat multe despre domnitori și despre războaie. Ah, și despre Canal. Care canal? Dunăre-Marea-Neagră. Mi se părea fascinant să aud de unde-am pornit și unde-am ajuns. Căci istoria e și ea o poveste, nu?
La școală am fost fascinată de orele de istorie. Bine, mai puțin în liceu, dirigu’ nu prea știa să facă această materie plăcută. Ba chiar și-n facultate am fost tare bucuroasă să studiez la cursurile de cultură și civilizație și câte ceva istorie. Mi-a plăcut atât de mult încât pentru lucrarea mea de licență am ales un subiect legat de cultura și civilizația britanică. Subiect ce mi-a permis să includ și ceva istorie.
V-am spun toate acestea pentru a înțelege că mă pasionează subiectul și că am început să citesc Sapiens cu mari așteptări. Mai ales la câte am citit prin blogosferă și nu numai.
Despre ce e vorba în Sapiens?
Primul mare merit al lui Yuval Noah Harari este că a scris o carte de istorie începând cu începutul-începutului: speciile de homoizi și de ce Homo Sapiens a avut cel mai mare succes.
Cel de-al doilea mare merit al său este că a împletit istoria cu alte științe: biologie, sociologie, economie. Cartea ne trece prin toate revoluțiile prin care specia noastră a trecut: revoluția cognitivă, revoluția agricolă, apariția imperiilor, revoluția științifică. Practic, ne duce de la dezvoltarea primelor comunități și a limbajului, la stabilirea primelor comunități, a religiilor, a imperiilor. Și face asta fără a uita să marcheze aspecte importante ale diverselor epoci. În plus, Harari face și câteva predicții asupra viitorului care, după el, nu sună prea bine. Și aici îi dau dreptate: prin acțiunile noastre, am devenit letali.
Cu ce am rămas după ce am citit Sapiens
Scriu acest articol cu o pungă de pufuleți cu gust de arahide lângă mine. Cumva, Sapiens mi-a lăsat același gust: sărat, familiar și cumva fad. Sigur, abordarea lui Yuval Noah Harari e interesantă. Am aflat lucruri noi. Unele din teoriile lui mi-au aprind câte un beculeț (de pildă cea legată de sedentarism sau cea despre trecerea de la frugalitate la consumerism). Însă, ideea cea mai importantă (zic eu) e aceea că istoria nu e dreaptă cu omenirea. Ia să ne gândim puțin, are dreptate?
Însă cam atât. Sapiens e o carte plină de exprimări bombastice. Am impresia că Harari a scris cartea pentru un public restrâns format din hipsteri ce vor să pară culți. Poate de aceea nu prea m-a prins. Personal mi-a plăcut mult mai mult The Silk Roads a lui Peter Frankopan (despre care am scris aici) care la noi, din păcate, a apărut doar în varianta pentru copii. Stilul în care a fost scrisă această carte mi s-a părut mai natural, firele s-au împletit mai bine. Sapiens pare că a fost scris pentru a vinde și a uimi (nu neapărat în această ordine).
Contează scriitura într-o carte de istorie?
Cel puțin pentru mine da. Altfel riscă să mă plictisească sau să mă enerveze prin „bombasticitate”. Dacă aleg să citesc o carte de istorie, vreau să mă și captiveze. Altfel m-aș informa din alte surse.
Recomand cartea?
Da, dacă sunteți pasionați de istorie. Eu am citit varianta în limba engleză apărută la Vintage (așa s-a nimerit, am prins o ofertă pe Books Express). Însă găsiți și varianta în limba română la editura Polirom (și de asemenea găsiți și celelalte două cărți ale lui Harari: Homo Deus și 21 de lecții pentru secolul XXI).
Cine știe, poate vouă o să vi se pară că e o carte care vă schimbă perspectiva. Mie nu prea mi-a schimbat-o. Sau poate aveam eu prea multe așteptări?
Voi ați citit Sapiens? V-a plăcut?
19 Comments
N-am citit. Nu ştiu, poate dacă-mi pică-n mână… 🙄
Foarte interesantă pare. Voi ține cont de recomandarea ta, atunci când voi dori să citesc o carte de genul.
Sper să îți placă, dacă îți va pica vreodată în mână 🙂
Dacă-ți pică, sunt curioasă ce zici 🙂
Am citit și mi-a plăcut. Și stilul în care e scrisă și ideile. Vezi cat de diferit percem?
Da, depinde de la persoană la persoană. Poate eu aveam așteptări prea mari sau poate că eram încă sub influența celeilalte cărți pe care am citit-o.
N-am citit-o și am rețineri c-aș citi-o… Sunt chestiuni cu care nu compatibilizez. Ehhh, una dintre acestea este istoria, nu mă prinde și gata! 🙂
Da, fiecare cu chestiile cu care compatibilizează 🙂
Nu am citit-o, iar daca e cu exprimare bombastica…mai bine nici nu incerc. Risc sa ma ma enervez. 😁 Desi imi place istoria mult,mult (am dat pana si bac-ul la istorie, asa draga mi-era de atunci) stilul nu suna ca fiind „pentru mine”.
Nu stiam de cea pentru copii, bine ca ai mentionat-o, pe ea o voi cauta. Daca nu il ca capta (inca) pe fi-miu,macar o citesc eu ☺️
Multumesc.
O poți căuta 🙂 La noi a apărut la Grupul editorial Trei / Pandora M, titlul este Drumurile Mătăsii și am înțeles că este o variantă prescurtată și ilustrată 🙂
Initial mi s-a parut fantastica, si am citit-o cu senzatia aceea ca totul e perfect logic, cum de nu ne-am gandit pana acum la aceasta abordare. Apoi am inceput sa analizez si unele dintre ipoteze nu sunt demonstrate la perfectie, argumentele alese sunt doar cele pro, nu si cele contra. Dar ramane o carte care trebuie citita si care aduce (aproape) o schimbare de paradigma.
Da, e o carte care te face să gândești, deși mai sunt lucruri de îmbunătățit la ea.
Am citit și eu această carte și mi-a plăcut foarte mult 🙂 chiar merită
Da, te pune să gândești. Putea fi și mai reușită, dar e bine și atât 🙂
Îmi place istoria, dar am tot evitat cartea aceasta, nu știu de ce… Dar îi va veni și ei rândul, sunt convinsă! 🙂
Cu siguranță îi va veni, parcă are un magnet, așa mi se pare 🙂
I’ve read this book, it’s amazing 👍
Glad you liked it👍