Cum sa scrii prima ta carte? M.C. Simon te ajuta (interviu)

Am tot povestit cum in cadrul Spring SuperBlog am intalnit oameni grozavi. Unul dintre acestia este Mirela-Carmen Simon sau M.C. Simon – un om care (nu stiu cum) a gasit reteta de a prelungit ziua astfel incat sa aiba 48 de ore. Astfel nu imi explic cum de reușește să le faca pe toate. Ba mai mult, acum a scos si un curs despre cum sa scrii prima ta carte. Ce o recomanda pentru un astfel de proiect? Sa-i vedem cartea de vizita 🙂

Scriitor, traducator de carți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, indragostita de joaca cu energiile, vesnica studenta in cautarea Adevarului Suprem, extrem de mandra mama si adorata sotie.

O poti gasi oricand pe unul din site-urile ei principale: Calea catre Carte si Viata de Blogger.  

cum sa scrii prima ta carte

Mirela e persoana potrivita pentru a realiza un astfel de curs. Dar mai multe vei afla citind interviul urmator. (In cazul in care nu te-ai prins, va fi unul fara diacritice). Astazi prima parte.

Buna, Mirela! Pentru început nu pot sa nu te intreb: la baza esti inginer, dar cursul vietii te-a îndreptat spre scris – cum se impaca aceste două laturi ale tale?

Buna, Diana! Tie si cititorilor tai.

Din constructie, sunt un amestec de vesnic student, visator cu capul in nori si creator cu picioarele pe pamant. Trec prin diverse faze ale vietii, cu zambetul pe buze, fascinata fiind de fiecare domeniu nou asupra caruia imi „poposeste” privirea.

Pana acum cinci ani si jumatate, eram un inginer care statea cuminte „in banca sa” si visa… visa… la cate-n luna si-n stele. Dar, nu facea nimic ca sa atinga acele stele. Nici macar simplul gest de a intinde mana spre ele.

Si asta pana la momentul in care… ceva s-a intamplat… si, brusc am inceput sa scriu. La modul profesionist. Evident ca, anterior acelui moment, mai cochetasem cu scrisul in diverse forme.

Desi, de nenumarate ori mi-am spus ca vreau sa renunt la inginerie, totusi, astazi am acelasi job. Si asta pentru simplul fapt ca… imi iubesc meseria.

Cele doua laturi de care ma intrebi, nu au intrat… inca… intr-un conflict la scena deschisa care sa ma determine sa aleg intre ele. Astfel ca, pentru moment, cele doua (si inca multe alte pasiuni pe langa ele) merg mana in mana.

Cate carti ai scris până acum?

Daca te referi la cartile scrise, in general, atunci raspunsul corect este 27. Daca este sa intru in detalii, atunci trebuie sa spun cam asa… 2 carti publicate, 5 scrise si nepublicate care asteapta nerabdatoare sa-mi fac timp pentru ele si 20 de carti scrise in regim de ghost writer pentru diversi coaches & mentors din US si UK. Cele din urma abordeaza doar genul non-fiction din domeniile: dezvoltare personala, branding, marketing online, spiritualitate si sanatate (doar terapii alternative). De fapt, cam astea sunt si hobby-urile mele astfel ca… mi-a fost usor sa ma achit de sarcinile de scriitor angajat.

La cele mentionate s-ar adauga si un roman trilogie la care… inca lucrez. Va fi un fel de amestec de real palpabil si real mai putin palpabil 🙂 Titlul provizoriu dar… cred ca si definitiv… este Memoriile unui Arcturian. In limba engleza este scrisa in proportie de… sa zicem… 90%. Dar… dintr-o data am simtit ca vreau sa scriu si sa public aceasta carte in limba romana. Poate pentru ca… mi-am pus portiuni mari din suflet acolo si… vreau ca romanii mei dragi sa aiba parte de ele.

Privind inapoi la prima ta carte: cum a fost procesul scrierii ei? A venit totul de la sine? Au mai existat si hopuri pe drum?

Categoric drumul initial a fost plin de hopuri. Am trecut prin frica de a-mi face cunoscut scrisul, am continuat cu faimosul „writer’s block”, cu alte cuvinte acele clipe in care te holbezi in nestire la ecranul alb si… nici dupa indelungi eforturi nu esti in stare sa scoti ceva inteligibil din propriul creier (creier de care, in conditii normale, esti foarte mandru 🙂 ).

Pana nu am reusit sa-mi fac un „sistem propriu” de scriere, pe care sa-l respect… am tot scris intampinand fel de fel de obstacole.

Dar, ca sa revenim la prima mea carte scrisa si publicata… de fapt, a fost a doua carte scrisa de mine. As putea spune ca a fost un accident dar… as minti. In clipa in care am inteles cu adevarat ce am de facut, ideile, creativitatea, absolut totul a inflorit in mintea mea si cuvintele au fost puse pe hartie cu o viteza aproape ametitoare. Din momentul in care am scris primul cuvant si pana am scris faimosul „the end” (pe pagina 156 in format american care… este cam… dublu ca dimensiuni, fata de formatul romanesc de carte) au trecut fix doua saptamani. Pur si simplu, scriam si nu ma puteam opri.

Rezultatul a fost o carte non-fiction unicat, cu un subiect pe care nimeni nu l-a aprofundat pana la acel moment si care, vreme de vreo 5 saptamani a fost best seller in Amazon. Cu alte cuvinte, a facut ceva valva la viata ei :).

Cat despre prima carte… nu am terminat-o nici astazi. Intre timp, am fost inundata de creativitatea legata de alte domenii. Dar… prima carte sta cuminte si ma asteapta… iar eu intentionez sa o finalizez cat de curand. Cu forte proaspete, cu idei noi si cu o alta viziune asupra evenimentelor.

Acum ai decis sa iti transpui experienta scriitoriceasca intr-un curs. Ai putea sa ne spui mai multe despre el?

Multumesc pentru intrebare, Diana. O sa incerc sa fiu cat mai scurta pentru ca… daca nu ma restrictionez… sunt in stare sa mai scriu o carte despre acest curs. Aici si acum 🙂 .

Pe scurt, este un curs GRATUIT care:

Nu abordez in curs si etapa publicarii deoarece cursul se adreseaza romanilor mei dragi, iar eu nu cunosc absolut nimci despre procesul de publicare in tara noastra. Insa… vreau neaparat sa iti reamintesc ceva. Ceva ce orice scriitor ar trebui sa stie. Nici o carte, dar absolut nici o carte, nu va fi publicata, criticata, adulata daca… nu este scrisa. Asa ca… haide sa scriem intai cartea si de-abia apoi sa ne facem griji ce facem cu publicarea ei. 🙂

Ca o concluzie, cursul „Cum sa scrii prima ta carte cand nu ai timp si nici incredere in tine” iti arata clar ce ai de facut pentru a deveni autor de carte fara sa mai astepti momentul potrivit.

despre mine

Care sunt principalele piedici in procesul scrierii si publicării unei carti?

Pana acum am publicat doar in US, ca atare, nu pot vorbi despre piedicile intampinate in vederea publicarii unei carti. Intentionez, sa studiez si aceste aspecte si la momentul in care voi avea ceva de spus, voi reveni. Daca ma inviti iar. :-))))

Dar, ca sa nu vorbesc doar despre mine, cred ca cel mai bine ar fi sa enumar cateva dintre obstacolele pe care cunoscutii si necunoscutii (ce au participat la un chestionar online care a avut scopul de ma ajuta la construirea cursului si…. care ramane deschis, astfel ca… va invit sa il parcurgeti), le-au intalnit.

„Mi-este greu sa scriu inceputul”

„Imi este greu sa duc cartea la bun sfarsit. Ma risipesc in multe proiecte, toate in asteptare”

„Nu am timp suficient sa scriu”

„Lipsa inspiratiei, schimbarile de dispozitie, intrarea in starea potrivita scrisului”

„Cea mai mare provocare a mea atunci cand incerc sa scriu o carte este sa ma opresc la un subiect”

„Nu reusesc sa fiu consecventa”

” Nu este greu sa scriu ci sa editez”

„Imi este greu sa mentin inspiratia la fel ca in primul moment”

„lipsa de incredere, nu gasesc subiecte, nu stiu sa scriu beletristica”

„Am impresia ca scriu prost si fara rost”

„Nu gasesc ritmul”

Si ar mai fi multe alte raspunsuri dar… cam toate sunt variatiuni pe aceeasi tema.Si ar mai fi multe alte raspunsuri dar… cam toate sunt variatiuni pe aceeasi tema.

manifest
sursa foto:: unsplash.com

Cum le depasim?

Invariabil… Le depasim descoperind radacina fricilor care ne aduc acele obstacole in cale si, totdata, influentandu-le si tinandu-le sub control, folosindu-ne de „tehnici” clasice sau alternative. Fiecare isi are propriile preferinte. In ceea ce ma priveste, ador pur si simplu sa imbin cunostintele pe care le am ca project manager, cu informatiile concise si tehnice despre arta scrisului si cu… unelte mai putin”ortodoxe” precum: meditatii ghidate, cristale, muzica, Feng-Shui… si multe altele.


Pana aici azi. Nu uita sa revii maine pentru partea a doua a interviului despre cum sa scrii prima ta carte! De asemenea, daca articolul ti se pare util nu uita sa ii dai like si share. Evident, astept si comentariile tale mai jos 🙂


Update: Partea a doua a interviului o gasesti aici

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021