Nu știu cum ați reacționat voi când ați împlinit 30, dar pe mine doar ideea m-a lovit precum un meteorit. Bine, șocul a fost mai mic decât cel al primului „săru’-mâna”, dar tot șoc a fost! Cândva, vârsta asta mi se părea tare, tare îndepărtată și-acum m-a prins din urmă. De vreo 3 luni, de când tot contemplu ideea asta, m-am tot gândit la realizările mele. Se putea mai bine? Da, oricând se poate mai bine! Astfel că, mi-am propus ca 2020 să fie un an al îmbogățirii spirituale. Cum am reușit să trec peste prejudecățile legate de cărțile de dezvoltare personală, am decis să investesc o parte din premiul câștigat la SuperBlog în mine. Aveam în wishlist-ul meu de pe Libris câteva cărți interesante de la editura Publica, între care și Grit – puterea pasiunii și a perseverenței, așa că am prins ocazia perfectă pentru a apăsa butonul „comandă acum”.
Despre Grit
Dacă veți căuta cuvântul „grit” în dicționarul Oxford, veți peste două sensuri. Primul este de pietriș. Al doilea, cel asupra căruia vreau să insist este:
the courage and determination that makes it possible for somebody to continue doing something difficult or unpleasant
www.oxfordlearnersdictionaries.com
Adică grit-ul este curajul și determinarea care fac posibilă realizarea unui lucru dificil sau neplăcut. Însă pentru Angela Duckworth e un pic mai mult. E unul din secretele succesului, după cum spune nu doar în carte, ci și în discursul ei TED. Și nu implică doar curaj și determinare, după cum veți descoperi citind cartea.
În general, avem tendința de a considera talentul drept unic responsabil de succesul unei persoane. Însă de câte ori ne gândim și la munca din spatele succesului? Ați văzut cum arată, de pildă, picioarele unei balerine? Grit e despre tot efortul depus pentru o pasiune, despre lucrurile mai puțin frumoase prin care treci în drumul spre succes. Altfel spus, grit e despre pasiune, dar și despre muncă, muncă și iarăși muncă. Probabil că știți deja despre cele 10.000 de ore de practică recomandate de Alan Ericsson pentru a deveni expert într-un domeniu. Ei bine, Angela Duckworth vine cu informații noi, direct de la sursă privitoare la modul în care ar trebui petrecute cele 10.000 de ore. Deja v-am făcut curioși, nu?
Ce am învățat din carte?
Autoarea, psiholog de profesie, vine cu povești ale unor etaloane de grit – de la absolvenți ai Academiei West Point la sportivi de performanță ș.a.m.d – coroborate cu rezultatele certărilor realizate de ea împreună cu alte nume sonore ale psihologiei și ne arată cum modul în care primești eșecul îți modelează succesul.
Deci, ce am învățat eu din carte?
- Trebuie să ne educăm creierul să fie rezilient. Asta se poate reuși atunci când trecem prin eșecuri și învățăm să le gestionăm;
- Este foarte bine să ne stabilim obiective, să le priorizăm chiar. Însă e OK să renunțăm la ele dacă realizăm că ele nu se potrivesc cu scopul nostru principal;
- „Ai reușit, continuă! N-ai reușit, continuă!” – ar trebui să fie un dicton;
- Copiii ar trebui încă de mici să-și cultive grit-ul. De altfel, Angela Duckworth, dedică ultima parte a cărții parenting-ului în spiritul grit. (Mi-am luat multe, multe notițe aici despre modul în care trebuie să le vorbești copiilor, despre cum să îi direcționăm către diverse activități etc. – cine știe când voi avea nevoie).
Grit-ul poate fi antrenat
Nu vă gândiți că doar copiii își pot dezvolta grit-ul. Acesta poate fi cultivat și dezvoltat la orice vârstă. Pentru asta, însă, e nevoie de patru factori. Urmăriți prezentarea de mai jos și veți înțelege 🙂
Părere generală despre Grit – puterea pasiunii și a perseverenței
Deși nu e o carte încadrată la categoria „beletristică”, Grit e fix genul acela de carte pe care nu-l mai poți lăsa din mână. Te face curios. Te face să realizezi că hard work pays off atunci când e direcționată corect. În plus, „Grit este o replică fascinantă și convingătoare dată cultului fundamentalist al IQ-ului. […] pasiunea și perseverența sunt sunt singurele care îi diferențiază pe oamenii de succes de restul” după cum reliefează Malcom Gladwell.
Prin faptul că o secțiune destul de vastă este dedicată creșterii copiilor, aș recomanda această carte părinților și profesorilor. Chiar au ce învăța cu toții din ea. Dar aș greși făcând doar asta, e o carte utilă tuturor!
Voi ce părere aveți despre grit? Credeți că este mai important decât talentul în atingerea succesului?
21 Comments
Am zis sa o citesc și eu, o recomandase și Barack Obama dacă nu mă înșel 🙂
Foarte interesant. Cred ca a evolua presupune o combinatie de elemente, dintre care acest factor, perseverenta, nu poate lipsi. Determinarea este foarte importanta, dar factorul principal este pasiunea. Unde exista pasiune, vine si restul, cumva firesc. Daca incerci sa perseverezi in ceva nepotrivit pentru tine, indiferent cat esti de determinat si ambitios, va veni ziua cand vei realiza ca ai pierdut timp si efort degeaba. De obicei asta se intampla cand vrei sa demonstrezi ceva altora si aduce mai mereu nefericire. Copiii si tinerii trebuie sa inteleaga sa diferentieze prioritatile.
Și determinarea e menționată în carte. La fel și faptul că trebuie să găsești un domeniu care chiar să te atragă. Altfel, cum ai spus și tu, ajungi nefericit… o umbră tristă a ceea ce ai fost cândva.
Fa socoteala ca efortul depus pentru a ajunge departe nu iti ia decat un an si doua luni, undeva la 10176 de ore depuse. Pentru o pasiune ca sa devina mod de viata e putin. Vointa e sa te apuci sa depui acele 10176 de ore pasiunii. Daca dorinta este mare va deveni still de viata oricum.
Nu prea sunt cu cartile motivationale, in general sunt carti care vand formule ale succesului. Sunt de parere ca sunt carti tehnice care invata cititorul cum sa isi regleze mecanismele pentru succes. Ori in viata nu toti oamenii vor avea succes. Nu toti oamenii sunt meniti sa fie cineva in viata, mai avem nevoie si de oameni de jos.
În primul rând, ar fi trebuit să specific că această carte nu este una motivațională. Pentru mine există o diferență între „dezvoltare personală” și „literatură motivațională” – din prima înveți ceva, a doua este înțesată cu exprimări bombastice și platitudini. În al doilea, ar fi trebuit să insist pe background-ul autoarei care este un psiholog destul de cunoscut la nivel mondial și academician și pe studiile prezentate în carte.
Grit-ul nu este o rețetă a succesului, este o trăsătură a oamenilor de succes descoperită de autoare în urma certărilor realizate de Angela Duckworth atât pe cont propriu, cât și în colaborare cu alți colegi de breaslă. De aici vine și referirea la cele 10.000 de ore de practică, aici chiar sunt oferite informați noi cu privire la acest aspect după cum am menționat. Desigur, cu timpul practicarea unei pasiuni devine stil de viață, iar conform studiilor e nevoie de aproximativ 10.000 de ore pentru ca acest lucru să se întâmple, unora le ia mai mult, altora mai puțin. Tu ai ajuns la 10176 (deci nu e o diferență chiar atât de mare).
De asemenea e menționat în carte că nu e suficient să ai grit pentru a avea succes, dar că acest factor e prezent la toți oamenii care au reușit ceva. Evident, nu toți oamenii sunt meniți să fie cineva în viață – cum spui și tu. Dar cred că cu toții avem un vis de a ajunge departe, dacă nu pentru noi, atunci pentru copii noștri.
P.S.
Mulțumesc pentru vizită!
M-ai făcut curioasă, mai ales că vorbeste despre cum poti sa cultivi aceasta idee la copii. Poate faci un articol in care sa detaliezi un pic mai mult asta.
Uite că mi-ai dat o idee bună de articol 🙂
Mi-ai dat o idee f buna sa ma apuc de ea. O am de ceva timp, ba chiar am adus-o cu mine de la Bucuresti si cred ca e momentul sa incep sa lucrez pe marginea ei. Este genul de carte pe care o citesc si lucrez scheme.
Chiar ți-o recomand, e extrem de bună 🙂
Multumesc frumos Diana. E adevarat ca niciodata nu stim cum sa ne valorificam resursele si nici cum sa pretuim rezultatele. Munca si perseverenta sunt cheia unei mari reusite. O sa pun si eu cartea pe lista.
Chiar cred că o să îți placă. Mi-am propus ca anul acesta să citesc mai multe cărți utile 🙂
Da. Este MULT mai important. Adesea oamenii au avut talent si au murit cu el de gat. Nu talentul este cel care te face sa te trezesti dimineata… ci tocmai acest „grit”. Nu sunt fan al termenului dar ideea din spatele sau este mai importanta.
Daca avem motive, obiective + pasiune… suntem pe drumul cel bun!
Te imbratisez cu drag! Si eu in locul tau as fi investit tot in carti 😀 :)) Te felicit, esti minunata!
Daaa, cuvântul e mai puțin important (am văzut că în unele limbi a fost tradus termenul, în altele nu). Important e ceea ce înseamnă el 🙂 cred că suntem pe aceeași lungime de undă în multe privințe 🙂
Eu abia acum citesc „GRIT”. Si eu cred ca merita citita! Foarte buna ideea ta cu prezentarea in piktochart!
E un must read, clar 🙂 Mă bucur că ți-a plăcut ideea mea <3
Merci! Mi-o trec pe lista. Gasesc atat de multe idei bune si faine la tine.
Cu drag, sper să îți placă 🙂