Discuții la feminin: Alexandra Ciucanu. The Storyspeller

Alexandra Ciucanu

Alexandra Ciucanu e un om pe care trebuia neapărat să-l cunosc. Prea suntem pe aceeași lungime de undă! Alexandra e un om cald, cu dragoste pentru cuvânt și pentru oameni, iar dacă nu mă credeți, sigur vă veți convinge pe măsură ce citiți discuția noastră… la feminin, evident!

De vorbă cu Alexandra Ciucanu

Bună, Alexandra! Mulțumesc tare mult că ai acceptat propunerea mea. Pentru început, ce îmi poți spune despre tine?


Eu îți mulțumesc pentru provocare 😊 Începem direct cu partea cea mai grea, vorbitul despre mine? 😊

Dacă vorbim de viața profesională, sunt Business Analyst în cadrul departamentului de IT al unei multinaționale care se ocupă cu producția de sisteme de siguranță pentru mașini: airbag-uri, centuri de siguranță etc. Rezonez cu motto-ul companiei care e „Saving more lives!” și deși eu stau cuminte în spatele tastelor, știu că munca mea contribuie indirect la salvarea de vieți – e un sentiment fain.

În timpul liber am diferite proiecte ca freelancer pe zona de content writing. Altfel spus, scriu texte pentru cine are nevoie să își aștearnă gândurile pe „hârtie” într-un mod creativ și profesionist. Mai concret asta înseamnă articole de blog, texte pentru website-uri sau pentru postări pe rețelele de socializare.

În restul timpului sunt voluntar în două asociații tare dragi sufletului meu, Asociația Happy Moms și Beard Brothers Brașov, alături de care mă implic în comunitatea brașoveană.

Personal sunt soția celui mai fain bărbat din lume pentru mine, mama unui cățel extra pufos și un om îndrăgostit de oameni, în general, pe care îmi place să îi cunosc și să-i pun în legătură – am talentul ăsta de a conecta oamenii potriviți.

Cum ai descoperit scrisul? Sau te-a găsit el pe tine?

Hmmm… Nu m-am gândit la asta. Cred că simt că e parte din mine dintotdeauna și nu aș putea spune când anume mi-am descoperit pasiunea pentru scris.

Cred că tot ca răspuns la o provocare a ta, am căutat nu demult prima mea postare de pe blog și am descoperit cu surprindere că era din 2009, asta înseamnă că am împlinit, de curând, zece ani de blogging. Yuhuuu!

Scrisul m-a „urmărit” în toate activitățile de până acum, de la mail-uri, proiecte, cursuri, discursuri, peste tot am avut nevoie de scris și mi-am șlefuit mult stilul de-a lungul anilor, zic eu 😊

Ești Business Analyst într-un departament IT, cum se împacă asta cu latura ta creativă?


Într-un fel destul de interesant. Am și o latură tehnică și îmi place și ea, iar partea creativă mă ajută să găsesc tot felul de soluții.

Creativitatea îmi dă voie să merg destul de departe cu gândul atunci când facem brainstorming pentru noi soluții tehnice. Iar faptul că sunt foarte atentă la detalii mă ajută să fac tot felul de conexiuni, creative și ele.

Cred că e merg mână în mână cele două și mă bucur să pot face parte din ambele lumi.

Tu faci și voluntariat. Ești una dintre membrele board-ului de conducere a Asociației Happy Moms. Ce îmi poți spune despre acest proiect?


M-am alăturat asociației acum 4 ani, după o cafea băută cu, acum dragile mele prietene, Adriana Handaric și Dana Lupșa.

Am dat curs unui apel pentru voluntari pe care îl văzusem pe Facebook și am simțit că e momentul să mai fac ceva pe lângă job.

Click-ul între noi a fost instant și în doar câteva zile puneam la cale ceea ce azi e proiectul nostru de networking pentru femei antreprenoare din pasiune – Business MoM Club. Am crescut împreună o comunitate frumoasă, bazată pe sprijin, susținere și colaborare, comunitate în care am cunoscut o mulțime de femei minunate.

Organizăm și evenimente, am lansat cărți, toate pentru a susține proiectele de educație financiară ale asociației, pentru copii și tineri. E un crez comun, acesta al educației, pe care îl avem toate trei și către care ne direcționăm toate eforturile depuse voluntar în activitățile pe care le avem.

Au fost și momente dificile pe parcursul proiectului? Cum ați trecut peste?

Au fost, sunt și e normal. Ne-am asumat asta când am acceptat să mergem împreună pe drumul ăsta.

În același timp, tot acest „împreună” ne-a ajutat să și depășim momentele mai puțin roz. Ne consultăm pentru fiecare decizie, luăm în calcul riscurile, avem o rețea de suport foarte bună și mereu găsim pe cineva la care să apelăm atunci când suntem în dificultate. 


Practic, bazele pe care le-am construit ne ajută acum să ne susținem.

Dar despre Beard Brothers Brașov ce îmi poți spune? Care e povestea din spatele asociației?

Beard Brothers Brașov e a treia mea familie, pe lângă cea dată de Doamne Doamne și familia Happy Moms.

Asociația a luat naștere la Cluj, în 2013, la inițiativa unui grup de bărboși, cum îi spune și numele. În timp a apărut și o divizie de fete, The Sisterhood și divizia de voluntari, Volunteer Crew, astfel încât să poată să facă multe activități faine și non-conformiste.

La finalul lui 2017 Beard Brothers s-a extins în câteva orașe din țară, printre care și Brașov. Știam cine sunt și ce fac, îi admiram de la distanță prin intermediul unei prietene dragi care locuiește la Cluj și este acum unul dintre coordonatorii echipei noastre.

Și aici s-a închegat o prietenie foarte faină cu ceilalți membri ai board-ului de conducere al filialei noastre, cât și cu voluntarii.

Îmi place să spun că ne unim în fapte bune și organizăm evenimente caritabile care susțin diferite cauze tot din sfera educațională.

Ne inspiră mult colegii noștri de la Cluj care funcționează sub deviza „Ușor știe oricine!” și au mutat munți în comunitatea clujeană prin acțiunile lor. Pornind de la ei, ne mobilizăm și noi să schimbăm mentalități și să îi ajutăm cât de mult putem pe cei care au nevoie de noi.

OK, dar trebuie să menționezi că tu și prezinți evenimente. Ce îți place mai mult, să scrii sau să vorbești?

Să vorbesc 😊

În scris sunt ceva mai critică, eu cu mine. Am tendința de a reveni asupra a ceea ce am scris, nu vrei să știi de câte ori am făcut deja asta și cu interviul ăsta 😊

Când vorbesc însă, sunt mult mai naturală și intru mult mai rapid în flux creativ, ceea ce înseamnă că dacă mă pornesc, e greu să mă mai oprești. Cred că limita aia de 20.000 de cuvinte pe care teoretic o are o femeie pe zi e doar un mit, and the sky is the limit.

Cine te inspiră să faci atât de multe lucruri frumoase?

E greu să pun degetul pe doar câteva persoane care mă inspiră. Cred că toți oamenii din jur o fac, fiecare în felul lor, chiar dacă mulți nici nu își dau seama de asta.

Mă inspiră și personalitățile care văd că și-au asumat misiunea de a face lumea mai bună, cât și prietenele mele sau persoanele pe care tocmai le-am cunoscut.

Cred că toți avem o poveste fascinantă pentru ceilalți, trebuie doar să-i dăm voie să iasă la lumină și să servească drept inspirație.

Consideri că în ziua de azi femeile sunt încă privite drept „sexul slab”? Sau lucrurile au mai evoluat?

Da și nu. Eu una nu am simțit niciodată că am fost privită așa sau că am fost dezavantajată de faptul că sunt femeie.

Am crescut ca fiind fata lu’ tata și toată lumea mă cunoștea prin intermediul lui. Tata lucrează în zona de construcții și instalații, a fost de când îl știu „șef”, de echipă sau de șantier, într-un domeniu masculin de-a dreptul.

Mi-am petrecut copilăria printre oameni care îmi cunoșteau părinții, destul de mulți de altfel și am simțit chiar că am fost privilegiată să fiu fetiță într-un context de genul ăsta.

Apoi, am terminat facultatea de Comunicare și Relații Publice și am ajuns să lucrez în IT, iarăși un domeniu nu tocmai feminin. Sunt încă aici după 8 ani și nu am simțit că sunt privită ca fiind „sexul slab”, dar asta în contextul în care îmi cunosc foarte bine limitele și sunt conștientă de ceea ce știu și ceea ce nu știu.

Sunt și situații în care să fii femeie e un dezavantaj, dar vreau să cred că se întâmplă din ce în ce mai rar.

În același timp, deși cred că noi, ca femei, suntem capabile de cam orice ne punem în minte, rolul nostru nu e de a ne pune în aceeași linie cu bărbații, pentru că asta duce la pierderea esenței noastre feminine și ne deconectează de la ea.
Da, putem face tot ceea ce fac și bărbații, dacă vrem neapărat, dar chiar ne dorim asta? 😊

Care e cel mai mare atu al femeilor?

Pfu! Cu ce să încep? 😊

Cred că răbdarea e unul dintre ele, apoi darul de a se adapta și de a fi persuasive.

Bineînțeles că nu toate avem aceste daruri minunate și chiar dacă le avem, uneori se dezactivează din diferite motive, dar eu asta apreciez mult la femeile din jurul meu: cum reușesc ele să aibă răbdare și să fie tolerante cu toți cei din jur, chiar atunci când aceștia nu sunt în cea mai bună zi a lor, cum reușesc să se adapteze la diferite situații și la felul în care li se schimbă viața atunci când devin mame de exemplu, la care se adaugă abilitatea de a fi convingătoare, în cel mai suav și feminin mod.

Planuri de viitor?

Da, multe, mereu 😊

Mi-a plăcut de mică să-mi imaginez diferite scenarii în care aveam rol principal, fără să știu că e de fapt o tehnică de vizualizare și că asta mă ajută de fapt să-mi îndeplinesc visurile.

Visez să cresc storyspelling.ro și să îi acord mai mult timp și atenție, să lansez câteva proiecte de suflet cu oameni faini și să am mai mult curaj să-mi pun ideile în practică.

Poate într-un viitor nu foarte îndepărtat ne și auzim și dacă găsesc nivelul optim de curaj, ne și vedem. Poate 😊


Fotografiile Alexandrei folosite în interviu au fost realizate de Cristina Fiofil.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021