Obiceiuri proaste

obiceiuri proaste
sursa foto: canva.com

Nu știu cât își mai amintesc cei care sunt în grupul de Facebook, dar am promis acum ceva timp un articol despre obiceiuri proaste – ale mele, evident. Sinceră să fiu nu știu de ce mi-a trăznit această idee, dar fie, nu sunt nici perfecțiunea întruchipată (deși mi-ar plăcea, recunosc că ar fi plictisitor). Însă dacă veți căuta pe Google „bad habits” veți găsi rezultate precum: fumatul (eu nu fumez), limbajul vulgar (pot număra pe degete de câte ori am înjurat în 30 de ani) și altele precum consumul de alcool sau stupefiante.

Ale mele sunt ceva mai… mici, dar asta nu le face mai puțin rele. Cum sunt convinsă că a le recunoaște e primul pas spre vindecare, iată lista mea de obiceiuri proaste sau, fie, mai puțin bune:

Tot felul de lucruri. O să îmi uit și unde mi-am pus capul la un moment-dat, nu doar cheile,  laptopul sau lumina aprinsă la baie.

uneori extrem de leneșă. Aș sta în pat toată ziua!

smiorcăită, ce dacă am 30 de ani :lol:Totul trebuie să se întâmple când vreau eu, cum vreau eu!

tic-uri verbale, cred că le-ați observat și în scris: exact, evident, însă.

Am întotdeauna dreptate.

pizza, KFC și ciocolată. Acum sunt iarăși la dietă, așa că mă chinui să fac eforturi, dar mai am și derapaje…

Cum mi-am propus să scap de aceste obiceiuri proaste?

OK… Le-am recunoscut. Acum ce?  Primul pas cred că ar fi să îmi propun și să îmi dau toată silința să nu mai fac aceste lucruri. Prima parte e mai ușoară, a doua… un pic mai grea. Însă am învățat ceva pe perioada „dietei”: nu trebuie să ne iasă totul din prima. Chiar și cu pași mai mărunți la început ne vom atinge targetul.

Apoi, din câte am citit, sistemul de recompense funcționează foarte bine în acest caz (la fel și cel de pedepse). Practic, trebuie să îmi aleg o recompensă de fiecare dată când fac ceva bun. De exemplu pentru cazul în care îmi pun cheile din timp în geantă să fiu sigură că nu rămân iar pe afară ca fraiera. O să mă gândesc serios ce și cum.

Alte lucruri despre controlul obiceiurilor proaste pe care abia le descopăr, dar mi se par interesante sunt:

  1. Să devin mega-conștinetă de defect. Psihologul James Clairbon le sugerează pacienților săi să-și noteze de câte ori fac un anumit lucru. Conform lui, pentru a schimba un comportament, trebuie mai întâi să îl înțelegem.
  2. Nu o să mă mai concentrez pe ceea ce nu o să fac. Art Markman, profesor de psihologie, consideră că oamenii pun un focus mult prea mare pe lucruri precum „o să mă las de fumat”, „o să țin dietă”. Obiectivele trebuie să fie mai clare, mai asumate, altfel spus SMART. (Că veni vorba, după ce termin acest articol trebuie să-mi fac o matrice și să reformulez tot ce afirm aici.)
  3.  Voi deveni propriul meu critic.
  4. Nu o să exagerez cu gândirea pozitivă. O să pun în balanță toate aspectele, fie ele pozitive, fie negative pentru a realiza cum pot renunța la aceste obiceiuri nocive.
  5. Voi elimina toate obiectele care mă distrag, cum ar fi telefonul mobil (recunosc: de multe ori el e cel care mă ține din a face unele lucruri, deci iată încă un element pentru lista de mai sus).

Și acum...

Acum e rândul vostru! Eu v-am spus ce obiceiuri proaste am și cum plănuiesc să le elimin. Lista voastră de obiceiuri cum arată? V-ați gândit vreodată să scăpați de ele? Dacă da, de ce și cum? Dacă nu… de ce?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021