Lapte negru. Elif Shafak mă uimește din nou

lapte negru
sursa foto: goodreads.com

Nu știu dacă și voi ați avut norocul de a vă descoperi scriitorul care să vă facă sufletele să rezoneze prin fiecare cuvânt al său. Însă sper din suflet că da. E un lucru sublim, magic, imposibil de descris. Pentru mine, fără îndoială, acest scriitor este Elif Shafak. Încă de când am pus mân a pe Bastarda Istanbulului am știut că va fi specială.

Cele patruzeci de legi ale iubirii și Onoare au venit parcă doar pentru a-mi întări convingerea. Elif Shafak e deosebită. Unică și irepetabilă. Cuvintele ei se calează perfect pe sufletul meu. Cumva parcă ea știe tot ce se întâmplă acolo, în abisul meu. Și, nu știu cum, dar cărțile ei parcă vin mereu la timpul potrivit pentru a-mi aduce lumină. Așa a fost și cu Lapte negru, nu se putea altfel.

Despre Lapte negru

Nu știu clar unde să încadrez cartea. E ficțiune? Cumva. Dar, în același timp, e și non-ficțiune.

Autoarea, care este și personajul principal al cărții de data aceasta, ne povestește zbuciumul ei intern legat de felul în care trebuia să împace două lucruri aparent incompatibile: profesia de scriitor și cea de mamă. Și, evident, pentru o ființă cu o lume interioară atât de bogată cum este un scriitor, lucrurile nu sunt deloc simple.

Ea nu trebuie să se bată doar cu propriile gânduri, ci și cu propriul mini-harem intern format din degețici cu personalități care mai de care mai efervescente și, evident, diferite (de unde și numele de Corul Vocilor Discordante). Membrele acestui grup pestriț sunt: Mica Domnişoară Practică, Doamna Derviş, Domnişoara Cehoviana Ambiţioasă, Domnişoara Cinica Doctă, Mama Budincă de Orez, Blue Belle Bovary. Toate acestea apar și reapar prin carte dându-i peste cap viața lui Elif și dând cititorilor cumva impresia că citesc un soi de basm modern.

lapte negru

Însă, așa cum spuneam, cartea are și o latură extrem de reală. Elif Shafak își pune sub lupă viața prezântându-ne atât perioada pre-maternitate, vorbind, de pildă, despre cum și de ce și-a ales pseudonimul Shafak (zori de zi), despre vizita pe care i-a făcut-o autoarei Adalet Agaoglu, despre cum și-a cunoscut soțul, despre depresia post-partum prin care a trecut după nașterea primului copil. Citind, veți descoperi că nu e ușor să fii femeie, mai ales când ai două îndeletniciri care îți solicită extrem de multă atenție.

Totodată, în funcție de tema tratată, autoarea de origine turcă analizează și viața altor femei ce au marcat literatura: Louisa May Alcott, Jane Austen, Simone de Beauvoir, Iris Murdoch, Sylvia Plath, George Sand (pseudonimul folosit de Amantine Lucile Aurore Dupin), Zelda Sayre Fitzgerald și altele. Astfel, Lapte negru, devine mai mult decât o autobiografie și mai mult decât un basm pentru adulți. Aș îndrăzni să-l numesc studiu asupra modului în care societatea a privit scriitoarele de-a lungul timpului și cum acestea au privit, la rândul lor, rolul de femeie care purtatu (sau nu) canoanele dictate de lume precum un corset.

Cum am citit Lapte Negru?

Cu interes. Cum altfel? Elif Shafak mi-a răspuns și acum la multe întrebări, de data aceasta legate de scriitură, de profesia de scriitor, despre maternitate și cum poți reuși orice îți pui în minte, chiar și atunci când acest lucru pare imposibil. Lapte negru este o lecție despre voință, despre împăcarea cu sine și cu haremul din mintea ta (da, am și eu unul, cu fix același tipologii – culmea), despre acceptarea menirii de scriitor și a celei de mamă, despre cum venirea pe lume a unui copil nu (mai) înseamnă și sfârșitul unei cariere. Dar, mai ales, e despre cum (până la urmă) tot ce faci e o alegere proprie și personală.

Cui recomand cartea?

Lapte negru e o carte puternic feministă. Însă în sensul adevărat al cuvântului, nu în sensul acela în care femeia e vreo amazoană care nu are nevoie de bărbați. Elif Shafak pledează pentru egalitate, pentru diversitate și acceptarea diferențelor și, mai ales, pentru iubire. Recomand cartea mai ales femeilor. Sigur vor învăța ceva. Însă cred că răspunde la multe întrebări și pentru bărbați. Astfel că o voi recomanda tuturor.

Voi ați citit-o? V-a plăcut?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021