Trendul trece, stilul rămâne. 7 secrete pentru îngrijirea hainelor și pantofilor

îngrijirea hainelor
sursa foto: answear.ro, edit: canva.com

Când eram mică îmi imaginam că la fabuloasa vârstă pe care o am acum voi umbla din magazin în magazin cu zecile de plase după mine și probând orice-mi cade în față. Mai exact, în mintea mea de atunci eram un fel de Carrie Bradshaw brunetă străbătând centrul Piteștiului îmbrăcată c-un sacou alb, o fustă midi din tulle de culoare turcoaz și încălțată cu niște sandale roz. Bine că nu știam pe atunci de Carrie și nici de impresionantul ei dressing + colecția de pantofi aferentă, că sigur nu mai scăpau ai mei de mine!

Dar, timpurile s-au schimbat. Oricât mi-ar plăcea să intru din magazin în magazin, nu cumpăr nici pe departe cantitatea industrială de haine pe care mi-o imaginam atunci. Se pare că vârsta mi-a adus înțelepciunea de a înțelege trei lucruri extrem de importante legate de modă. Primul e că stilul e mai important decât trendurile. Al doilea: omul face haina (și la propriu și la figurat), nu invers. În fine, al treilea lucru e că nu trebuie să investești o avere, ci să știi să-ți îngrijești corect hainele! Respectând acest ultim principiu vei avea, fără doar și poate, un stil ce nu va trece neobservat de ceilalți.

De multe ori, mai în glumă, mai în serios, spun că jobul meu e foarte solicitant nu doar din cauza activității, ci și a garderobei. Mereu se întâmplă să vină cineva din Franța în vizită sau să fie nevoie să țin o prezentare în fața unui public destul de numeros. Prin urmare, și ținuta mea trebuie să fie pe măsură. Așa că m-am documentat temeinic și am învățat tot felul de trucuri legate de îngrijirea hainelor și pantofilor. Iar pentru că sunt darnică, astăzi o să-ți împărtășesc cele mai importante și interesante secrete ale mele din acest domeniu.

Înainte de toate...

Trebuie să îți repet că trendurile vin și pleacă. Nu degeaba vorbim azi despre fast fashion: ce e la modă azi, peste câteva zile e deja desuet. Chiar și Coco Chanel spunea că „moda e făcută să nu fie la modă”. Tot timpul apare câte ceva.

Stilul personal e mult mai important decât moda. Astfel că eu una prefer să investesc în haine și pantofi de calitate cu modele clasice, atemporale. De exemplu, o geacă de damă Tommy Hilfiger va fi vreme de mulți ani și confortabilă și în trend.

Dar, asta nu înseamnă că trebuie să ne îndreptăm atenția doar către brandurile clasice. Putem avea surprize plăcute și în cazul mărcilor mai noi. De exemplu, mie mi-au atras atenția rochiile elegante answear.LAB - un nou brand lansat de retailerul de origine poloneză. Această nouă marcă de haine s-a lansat recent, iar prima colecție este una limitată inspirată din moda anilor '30 și este dedicată femeilor moderne și independente care apreciază funcționalitatea. Sună interesant și musai de încercat, nu-i așa?

îngrijirea hainelor - branduri
sursa foto: answear.ro, edit: canva.com

Vorbești limba etichetelor?

Buuun, am lămurit chestia cu brandurile. Acum putem trece la următorul lucru de pe lista mea cu sfaturi: trebuie să înveți să citești etichetele. Și nu, nu mă refer la numele brandului ci la simbolurile universale privind condițiile de curățare sau călcare a hainelor. Știi tu, acele simboluri care parcă-parcă aduc cu indicatoarele rutiere. Doar că, din păcate, pentru ele nu există un vreo carte de genul celei din care ne pregătim pentru examenul DRPCIV.

Nu-ți pasă de hieroglifele alea? Ei, bine, ar trebui să-ți pese. Oricât de calitativă ar fi, îmbrăcămintea de damă (și de bărbați,evident) se deteriorează. Însă citind corect și aplicând informațiile de pe etichete, putem prelungi durata de viață a hainelor noastre.

Începi să înțelegi unde bat? Indiferent că vorbim de  rochia de seară pe care ai purtat-o acum un an la nunta verișoarei Nuți sau de tricoul lălâu cu Metallica, eticheta îți spune cum îi poți prelungi viața.

Totuși, nu ești sigur cât de bine înțelegi acele simboluri? Ei, fii fără grijă, am pregătit un test pentru tine. În urma lui vei afla la ce nivel de cunoaștere te situezi și poate chiar vei învăța unele lucruri noi. Tot ce trebuie să faci este să apeși „Play”.

Știi ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor?


Știi ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor?

Question 1 of 7.

La ce se referă aceste simboluri?

Spălarea la mașina de spălat
Spălarea manuală
Înmuierea hainelor în înălbitor

Spălarea la mașina de spălat

Acest gen de simboluri se referă la spălarea hainelor la mașina de spălat. De la stânga la dreapta ele înseamnă, mai precis:

  • a se spăla la mașina de spălat;
  • a se spăla la mașina de spălat folosind apă rece;
  • a se spăla la 30 de grade;
  • a se spăla folosind apă călduță (nici prea-prea, nici foarte-foarte);
  • a se spăla la 40 de grade;
  • celelalte simboluri înseamnă același lucru, însă cele două linii de jos vor să spună că materialele din care sunt confecționate hainele respective sunt delicate (așa că atenție la programul ales).

Question 2 of 7.

Acest semn vrea să spună că...

Nu poți folosi înălbitor pe hainele respective
Hainele se micșorează la spălat
Hainele nu se spală

Hainele nu se spală

Eu una încerc pe cât posibil să evit acest gen de haine.

Question 3 of 7.

Aceste simboluri se referă la...

Spălarea manuală
Atenționări cu privire la folosirea înălbitorului
Interdicția de a băga mâna în soluția de apă + înălbitor

Spălarea manuală

Concret, de la stânga la dreapta: hainele se spală manual fie fără a avea indicații anume asupra temperaturii, fie în apă rece / în apă de 30 de grade celsius / apă călduță / apă la 40 de grade celsius.

Question 4 of 7.

Dar acestea, la ce oare se referă?

Uscare
Înălbitor
Metoda de călcare

Înălbitor

Primul înseamnă că pe țesătura respectivă se poate folosi înălbitor. Al doilea că poți folosi înălbitor fără clor, iar ultimul că  pe respectivul material nu se poate folosi.

Question 5 of 7.

Parcare interzisă? Sau ce altceva vor să spună aceste semne?

Sunt indicații referitoare la curățarea chimică
Sunt indicații cu privre la uscare
Sunt tot indicații cu privire la înălbire

Sunt indicații referitoare la curățarea chimică

Primul simbol înseamnă că hainele pot fi curățate chimic. A, F și P indică substanța care poate fi folosită, iar ultimul înseamnă că hainele nu pot fi duse curățate folosind acest procedeu.

Question 6 of 7.

Aceste simboluri se referă la...

Spălarea la mașina automată
Posibilitatea de a folosi uscătorul de rufe
Cât timp trebuie să dureze un ciclu de spălare

Posibilitate a folosi uscătorul de rufe

La fel ca la indicațiile de spălare, bulinele indică temperatura la care hainele pot fi uscate. De asemenea dacă vedeți acest simbol tăiat, atunci  el vă atenționează să nu băgați acea haină la uscător.

Question 7 of 7.

Și, în fine, aceste simboluri se referă la călcare, dar ce înseamnă ele?

Călcare normală, călcare la temperatură joasă, călcare la temperatură medie, călcare la temperatură ridicată, călcare fără aburi
Călcare normală, călcare la temperatură joasă, călcare la temperatură medie, călcare la temperatură ridicată, a nu se călca
Primele 4 se referă la temperatura de călcare, iar ultimul că hainele nu trebuiesc călcate, ci puse pe umeraș umede

Călcare normală, călcare la temperatură joasă, călcare la temperatură medie, călcare la temperatură ridicată, călcare fără aburi

Next question 1 of 7

All 7 questions completed!


Share results:

Știi ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor?

Want more stuff like this?

Get the best viral stories straight into your inbox!
Don`t worry, we don`t spam

Alte câteva secrete legate de îngrijirea hainelor

Sigur, ce am scris până acum sunt două lucruri importante. Dar, se mai pot spune multe lucruri legate de îngrijirea hainelor.Din acest motiv, e bine să fii mereu cu antenele larg întinse, căci știi: aceste lucruri se fură!

Eu una asta am fac ori de câte ori mă aflu în preajma femeilor mai înțelepte din viața mea: mama, bunica, mătușile, colege un picuț mai mari. Așa am descoperit tot felul de lucruri utile cum ar fi:

 

Și, în cele din urmă, un truc tare legat de pantofii sport

Înainte de a încheia acest articol care sper să-ți fie o sursă de inspirație, mai am un sfat să-ți dau. Acum e vorba despre pantofi. Știi, probabil, cum să-ți îngrijești pantofii din piele: cremă, burete special etc. Dar, ce te faci cu pantofii sport?

Chiar și eu am o pereche de teniși de damă, deși nu sunt cea mai sportivă persoană. Îi port mai ales în călătorii, când mă duc hypermarket pentru cumpărături ori am foarte multe de rezolvat prin oraș. Bine, am avut și o tentativă de a face zumba, dar a trecut atât de mult timp că nu se mai pune. Însă înțelegi tu: oricine are o pereche de teniși sau adidași. Și ce se întâmplă în timp cu ei? Exact, prind miros! Primul lucru la care te gândești este, probabil, să-i băgați în mașina de spălat. Ei bine, se poate și fără a-i uda! Băgă-i într-o pungă cu închidere ermetică și apoi pune-o în congelator. Atenție! Asigură-te bine că punga e închisă, apa nu trebuie să pătrundă în interior! În câteva zile, temperatura scăzută va omorî bacteriile și va neutraliza mirosurile neplăcute.

îngrijirea hainelor - pantofi sport
sursa foto: answear.ro, edit: canva.com

Știți ce-i tare la trucul de mai sus? El se pretează foarte bine și în cazul blugilor. Dar, am spus cam multe azi! Acum e rândul tău să-mi spui două chestii! Primul: ce scor ai obținut la testul despre simbolurile de pe etichete? Al doilea: tu ce trucuri legate de îngrijirea hainelor și pantofilor știi și aplici pentru a te asigura că atât garderoba, cât și stilul tău rămân în stare impecabilă?

Articol scris cu drag pentru SuperBlog, proba nr 9.

sursa foto din quizz: pinterest

Ori poate vrei să te abonezi prin mail pentru a fi la curent cu noutățile de aici

Alătură-te celorlalți 3.746 de abonați

%d blogeri au apreciat: