Norocul meu e că luna aceasta are 29 de zile, altfel ați fi citit articolul acesta pe 1 martie! Sigur, nu ar fi ceva de rău, dar mă știți că-s control freak. Dacă ieri am vorbit despre literatura universală și lecturile mele, astăzi e musai să vă scriu ce cărți am citit din literatura română contemporană. În februarie am avut o înclinare spre proza scurtă și eseistică după cum veți vedea și, în plus, am și o carte de „părințeală”. Așa că, nu mai lungesc vorba căci știți ce se spune în popor când e prea multă!
Cuprins
Proză
Singure și păcătoase - antologie
Singure și păcătoase este o antologie apărută în 2022 la editura Neverland. Conține nouă texte semnate de nouă femei care au decis să analizeze în stilul propriu singurătatea și modul în care aceasta le-a influențat viața. Este, în parte, un exercițiu de exorcizare, dar pe de alta, unul de acceptare. Știți cum se spune până la urmă: „rău cu rău, dar mai rău fără rău”. Așa e și cu singurătatea.
Deși nu am rezonat neapărat cu toate textele, am apreciat varietatea lor: povești senzuale, povești care sunt menite să îți miște sufletul, reflecții pe subiect. Mi-a plăcut și diversitatea abordărilor: unele povestiri par frânturi de jurnal, altele conțin și versuri, eseuri… Practic e ceva pentru toate gusturile. Cel mai mult am rezonat cu textele semnate de Lina Moacă, Natașa Alina Culea, Corina Ozon și Simona Ferrante. Însă asta e doar o chestie de gust.
Un alt plus al cărții a fost și grafica deosebită: înainte de fiecare text există o pagină neagră cu fontul alb și prezintă și un desen feminin. Cumva dă un plus de eleganță cărții.
Fata cu cimbru în buzunar de Marietta Dobrin
Marietta Dobrin m-a surprins plăcut cu Fata cu cimbru în buzunar. E un volum care nu are cum să nu îți stârnească dor de cineva drag: mamă, bunică, mătușă. În cazul meu a fost dorul de mamaia mea, de fapt de cele două mamaie ale mele (chiar dacă una mai trăiește, dar dor de cum era ea când eram eu mică). E o carte sinestezică aproape, cu gust de caltaboș, jumări, cârnați de casă și toate acele bunătăți de casă, care, pentru fiecare au același gust, dar în același timp e un pic diferit.
„Fata cu cimbru în buzunar de odinioară privește înapoi cu iubire și alege să compună această carte-album din imagini ale celor mai dragi locuri și oameni, decantate, dar și validate de distanța în timp și spațiu care le separă. Structurată în capitole scurte și limpezi – unele spuse în șoaptă de basm la gura sobei, altele ghidușe, cu tâlcul unor povești de șezătoare –, cartea se citește cu respirația la gură, cu nerăbdarea, dar și cu bucuria întoarcerii la matca identitară.” Așa descrie scriitoarea Ohara Donovetsky această carte. Eu aș mai adăugă că se citește cumva prea repede. Te afunzi în ea și parcă brusc ai ieșit zâmbind cu gura până la urechi și căldură în suflet de la atâtea și atâtea nostalgii.
Pe scurt: o lectură faină, o colecție de aduceri-aminte scrise cu măiestrie și drag pentru cuvânt. Evident că mi-am pus pe listă și cea mai nouă carte a autoarei, Anotimpul iubirilor călătoare, dar până să îi vină rândul o voi urmări pe pagina ei de Facebook: Romantica lu’ pește.
Eseuri / lecții de suflet
Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire de Corina Ozon
Cineva spunea că s-a săturat ca autorii români contemporani să fie numiți „cameleonici”. Însă Corina Ozon chiar așa e. Fiecare proiect literar al ei e diferit față de celălalt.
Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire e o colecție de lecții despre iubire în care Corina dovedește că își merită pe deplin titulatura de hacker de sentimente. Pasionată de psihologie și cu abilități dovedite în sondarea adâncurilor sufletești, scriitoarea de origine timișoreană, vine cu un volum scris, așa cum ne-a obișnuit, fără inhibiții și multă sinceritate.
Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire conține eseuri pe diverse teme legate de iubire. Fiecare, pe lângă fine analize ale temei, conține și mărturisiri reale legate de subiect, iar la final găsim și câte o instrucțiune menită să ne ajute să aprofundăm tema abordată. Citind cartea, chiar am avut ceva revelați: lucruri la care mai am de lucrat și unele întâmplări pe care nu le conștientizasem la adevărata lor încărcare.
Cred cu tărie că e o carte de luat aminte și de păstrat în suflet. Face mai mult decât multe cărți de dezvoltare personală sau poate fi un punct de plecare al unor căutări mai adânci.
Cartea de „părințeală”
Diversificarea modernă - Parents.INC
După ce devii părinte parcă ești bombardat cu informații. Deși toată lumea este bine-intenționată, cred că cel mai bine este să ne documentăm din surse corecte și să ținem cont de ultimele studii medicale. Cum diversificarea se apropie cu pași repezi, mi-am propus să iau deciziile cele mai bune pentru S. Prima a fost să îmi achiziționez cartea Diversificarea modernă de la Parents.INC. Și se pare că a fost o hotărâre corectă și inspirată!
Din carte am aflat informații despre cele mai noi studii legate de diversificare, grupe alimentare, nutrienți, alergii, cum să acord primul ajutor în caz de înec, cum diferențiez înecul de gag, comportamente la masă și multe altele. Pe lângă acestea, Diversificarea modernă, mai are meritul de a fi scrisă într-un limbaj prietenos, fiind astfel accesibilă tuturor părinților.
În loc de încheiere
Gata, am terminat și a doua parte a bilanțului. Știu că e cumva un talmeș-balmeș, că din punct de vedere SEO nu-i OK, dar momentan atât se poate cu mica mea prințesă. Sper doar că recomandările mele vă ajută! Voi ce autori români contemporani ați mai citit?
♥ D.
foto: arhiva personală & Canva Pro
6 Comments
Mie îmi place acest talmeș-balmes, să știi. Chiar nu înțeleg ce nu ar fi OK la el. Se pare că ai avut lecturi frumoase, spor la citit în continuare!
Mulțumesc❤️ Na, o recenzie ar fi o ocazia să scriu mai mult despre carte, să aprofundez anumite aspecte. Aici totul e condensat. Plus că sunt de toate amestecate. Și dacă mă refer la partea tehnică a blogging-ului, mai bine nu o fac, oricum uneori e bine să scrii și de drag.
Sigur ca da!
❤️
Ce fain! Sunt de acord cu Ana, să știi! Și mie-mi place!
Mulțumesc, Potecuță!